“Les Talens Lyriques” en Christophe Rousset presenteren hun verfijnde “Couperin & Moi” dubbel cd op het label Aparté.

Voor de 350ste verjaardag van François Couperin maakte Christophe Rousset een intiem portret van de componist door de meest betoverende stukken van deze mysterieuze musicus en componist te verzamelen. Met zijn Talens lyriques, onthult hij hun talrijke instrumentale en vocale schoonheid.

Op het hoogtepunt van zijn carrière werd François Couperin (1668-1733) (foto) beschouwd als een klavecimbel- en orgelcomponist en leraar, die zijn gelijke niet had. Ook internationaal was hij bekend. Bach nam zelfs zijn “Les Bergeries” (6è ordre, tweede boek) op in zijn “Notenbüchlein für Anna-Magdalena Bach”. Zijn klavecimbel boeken met in totaal ruim 240 stukken, verschenen vanaf 1713. Couperin rangschikte zijn stukken volgens toonaard en noemde zijn ordening, “Ordres”. Het “Premier Livre de Clavecin” uit 1713 werd gecomponeerd in de lijn van de toen gangbare klavecimbelstijl in Frankrijk. Vanaf het tweede boek waren de composities veel typischer en duidelijker ‘Couperin’, sterk individuele karakterstukken met een zeer sterke melodie. Het derde klavecimbelboek verscheen in 1722, met daar in opgenomen de vier “Concerts royaux”. “Les goûts réünis ou Nouveaux concerts” kwamen in 1724 uit, doorgenummerd van vijf tot veertien, als het vervolg op de “Concerts royaux”.

Met zijn compilatie presenteert Christophe Rousset een persoonlijk portret van Couperin. De charmes van de muziek in deze bloemlezing laat de luisteraar dit universum ontdekken, beleven of herbeleven. Met Couperin kan men spreken over poëzie, maar ook over humor en delicatesse, en de verfijnde, Franse esthetiek die tussen 1720 en 1730, een hoogtepunt bereikte in het sonoor evenwicht, de vrijheid, de kunst van het ornament, kleur en gevoel. Terecht is Couperin vergeleken met Watteau of Marivaux. Dit jaar van het jubileum (1668-2018) zal eindigen in schoonheid dankzij de uitgave en heruitgave van veel composities en opnames. Solo of begeleid door de schitterende musici van zijn “Talens Lyriques”, spreekt Christophe Rousset op deze magnifieke dubbel cd, zowel gepassioneerde als ervaren verzamelaars en muziekliefhebbers aan, of melomanen, op zoek naar een zeer deskundige en verantwoorde inleiding tot de heerlijke muziek van François Couperin. Warm aanbevolen.

De Franse klavecinist en dirigent, Christophe Rousset (°1961) uit Aix-en-Provence, studeerde klavecimbel in Parijs bij Huguette Dreyfus, en vervolgens in Den Haag bij Bob van Asperen. In 1983 behaalde hij de prestigieuze Eerste prijs in het internationaal klavecimbelconcours in het kader van het Festival Oude Muziek in Brugge. Hij begon toen zijn loopbaan als professioneel vertolker en dirigent. Hij begon eerst bij het ensemble “Les Arts Florissants” en bij “Il Seminario Musicale”, om in 1991 zijn eigen ensemble te stichten, “Les Talens Lyriques”, naar “Les Fêtes d’Hébé ou Les Talens lyriques”, een opéra-ballet van Jean-Philippe Rameau uit 1739.

Met dit heel prestigieus ensemble startte Rousset een ontdekkingstocht naar opera’s, cantates, oratoria, sonates, symfonieën en concerti uit de 17de- en 18de eeuw. Tijdens zijn zoektocht ontdekte hij onuitgegeven partituren (“Antigona” van Traetta, “La capricciosa corretta” van Martín y Soler, “Armida abbandonata” van Jommelli). Rousset is ondertussen als dirigent en solist, een vaste waarde op talrijke, belangrijke festivals en in de grote concertzalen, het Théâtre des Champs-Élysées, Théâtre du Châtelet, Théâtre du Capitole, De Nederlandse Opera, Opéra de Lausanne, Barbican Centre, e.v.a.. Naast zijn activiteiten als dirigent van “Les Talens Lyriques”, concerteert hij tijdens internationale tournees als klavecinist op authentieke instrumenten.

Op de eerste cd staan bepaalde heruitgaven van harmonia mundi, Decca en Warners, en op de tweede cd staan enkele nooit eerder uitgegeven opnamen. Grote meerwaarde is dat u de klank van heel bijzondere klavecimbels kan ervaren, twee verschillende Johannes Ruckers uit 1624 en 1632, een Couchet-Taskin uit 1671, een Albert Dellin uit 1768, en een anoniem instrument uit de 17de eeuw. De “Allemande à deux clavecins” uit het “Deuxième Livre de pièces de clavecin” – Neuvième Ordre” (uit 1716) (cd 1 – Track 10), speelt Rousset samen met William Christie. De bariton Stéphane Degout zingt op de 2de cd het Récitatif: “Tandis qu’il parle ainsi” & Air: “Chantons sans fin”, en de dessus, Sandrine Piau, zingt “Operuit montes umbra ejus” en “Extendit palmitos suos” uit de “Sept Versets d’un motet composé de l’ordre du roi” (1705). Daarnaast spelen Les Talens lyriques naar gelang, in wisselende bezettingen. Prachtig!

CD1

Premier Livre de pièces de clavecin (1713) – Deuxième Ordre

Deuxième Livre de pièces de clavecin (1716) – Sixième Ordre (“Les Barricades mystérieuses”)

Pièces de viole (1728) – Deuxième Suite

Concerts royaux (1722) – Troisième Concert

Deuxième Livre de pièces de clavecin (1716) – Neuvième Ordre

La Steinkerque (ca 1690)

Troisième Leçon de Ténèbres du Mercredi Saint (1714)

Deuxième Livre de pièces de clavecin (1716) – Huitième Ordre

Les Goûts réunis (1724) – Neuvième Concert intitulé “Ritratto dell’Amore”

Quatrième Livre de pièces de clavecin (1730) – Vingt-troisième Ordre

Troisième Livre de pièces de clavecin (1722) – Dix-huitième Ordre (“Le Tic-Toc-Choc ou Les Maillotins”)

CD2

Sept Versets d’un motet composé de l’ordre du roi (1705)

Les Nations (1726) – Sonade “L’Impériale”

Ariane consolée par Bacchus : Récitatif : “Tandis qu’il parle ainsi” & Air: “Chantons sans fin”

Premier Livre de pièces de clavecin (1713) – Premier Ordre

Troisième Livre de pièces de clavecin (1722) – Dix-septième Ordre

Pièces de viole (1728) – Première Suite Apothéose de Lully (1725) – La Paix du Parnasse

Deuxième Livre de pièces de clavecin (1716) – Onzième Ordre “Les Fastes de la grande et ancienne Ménestrandise”

La Sultane

Air sérieux (1701) (Doux lien de mon cœur)

Premier Livre de pièces de clavecin (1713) – Troisième Ordre

Les Goûts réunis – Huitième Concert (1724)

Quatrième Livre de pièces de clavecin (1730) – Vingt-sixième Ordre

Les Talens Lyriques Christophe Rousset Couperin & Moi 2 cd APARTE AP193