“Ma France – Chansons Symphoniques” door Philippe Elan, een charmante cd op het label Challenge Classics.

Philippe Elan brengt op deze cd 11 bijzonder mooie chansons, symfonisch begeleid door het Residentie Orkest Den Haag.

Philippe Elan werd geboren in Gascogne, in het zuidwesten van Frankrijk, in 1960 en verhuisde naar Nederland in 1986. In datzelfde jaar begon zijn succesvol debuut door het winnen van de chansoncompetitie van de Alliance Française. Sindsdien geeft hij regelmatig soloprogramma’s van Franse chansons in theaters samen met arrangeur, producer en vaste begeleider Reyer Zwart. Hij verschijnt ook met artiesten als Cor Bakker, Louis van Dijk en Laura Fygi. In 2013 bundelde Philippe zijn krachten met het Amstel Quartet, een unieke saxofoonformatie die concerten over de hele wereld speelt. Naast het werken met jazz- en popmuzikanten, verscheen Philippe vaak op klassieke podia met groepen zoals het Gemini Ensemble, het Holland Symfonia (2009), de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” (2013) en het Metropole Orkest (2015). Philippe is ook een frequente gast op radio- en televisieprogramma’s, waar hij kampioen is van het Franse chanson.

In de loop der jaren heeft Philippe 12 albums en 2 dvd’s gemaakt. In 2014 bracht hij de single ‘L’été est là’ uit, een up-tempo popnummer geproduceerd door Eddy Ouwens. Dit vrolijk chanson plaatste hem in de top tien van de Nederlandse Top 40. In 2015 was hij solist in de succesvolle operaproductie Vive la France en verscheen hij in samenwerking met het Amstel Quartet. Samen brachten ze een cd uit, Sax avec Elan. Samen met het Gemini Ensemble ontving Philippe een Edison-prijs voor hun album Chansons classiques. Een optreden met het Amstel Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam in juli 2016 werd later dat jaar gevolgd door een reeks concerten met Thérèse Steinmetz en hun gezamenlijke cd-productie Amsterdam-Parijs (het elfde album van Philippe), onder muzikale leiding van Nico van der Linden, werd begroet met jubelende beoordelingen.

In het voorjaar van 2017 was Philippe solist in de operaproductie “Vive la France # 2 ”, die door 50 Nederlandse theaters toerde. In de zomer van 2018 begon de succesvolle single En rêve on se voit en Philippe begon meteen aan een lang concertseizoen, dat tot eind augustus 2019 duurde! In februari 2019 gaf Philippe een exclusief concert met het Residentie Orkest in Den Haag, onder leiding van Jurjen Hempel, en in maart kwam zijn nieuwe EP uit, een gezamenlijke inspanning met Thérèse Steinmetz en het Amstel Quartet, Manège à trois (foto).

Tracklist :

 1. Ma France (Jean Ferrat)
 2. La bohème (Jacques Plante/Charles Aznavour)
 3. La montagne (Jean Ferrat)
 4. Donne-moi ton amour (Ture Rangström/Anders Glenmark/Anni-Frid Lyngstad)
 5. Mon Dieu (Michel Vaucaire/Charles Dumont)
 6. Aimer à perdre la raison (Louis Aragon/Jean Ferrat)
 7. Amsterdam (Jacques Brel)
 8. A ma mère enfouie (Frank Thomas/Jean Musy)
 9. Avec le temps (Léo Ferré)
 10. Non, je ne regrette rien (Michel Vaucaire/Charles Dumont)
 11. Ce n’est rien (Étienne Roda-Gil/Julien Clerc)

Ma France – Chansons Symphoniques Philippe Elan Residentie Orkest the Hague Jurjen Hempel cd Challenge Classics, CC 72834