“20th Century Foxtrots Vol 1 – Austria and Czechia”, door Gottlieb Wallisch, op het label Grand Piano. Niet te missen!

Tijdens het interbellum vond in veel steden in het Westen, een jonge generatie manieren om van het leven te genieten in de vorm van dansen zoals shimmy’s, foxtrots, tango’s en Charlestons, sterke ritmes die een symbool werden van een zorgeloos en decadent tijdperkDe foxtrot is een stijldans die als toenmalige jazz muziek, rond 1910 in de Verenigde Staten ontstond. De dans lijkt veel op de quickstep, die uit de foxtrot is ontstaan en behoort tot de ballroomdansen. Europa maakte voor het eerst kennis met de foxtrot na de Eerste Wereldoorlog. Op een conferentie in Londen werd in 1920 voor de eerste keer orde geschapen in het woud van verschillende passen en draaien.

Vanaf 1924 kan men naast de gewone variant, de foxtrot, een langzame variant, de slowfox, en een snellere variant, de quickstep onderscheiden. De naam foxtrot zou vernoemd zijn naar de toneelspeler Harry Fox, die voor zijn toentertijd populaire variété “Harry Fox & the Zigfeld Follies”, passen uit de Onestep en de Castle Walk combineerde. De benaming Foxtrot werd een synoniem voor een scala aan dansen met elementen uit de ragtime, onestep, twostep en castle walk.

De nieuwe jazzgekte vond overal plaats en Kreneks opera “Jonny spielt auf” werd een nachtelijke sensatie. De interbellum Zeitgeist in Wenen en de Tsjechische landen wordt weerspiegeld in een programma vol première-opnames, waarvan vele in hun tijd hits waren, rijk aan modieuze dynamiek, syncopatie en vooral veel joie de vivre.

Op de cd staan dansen van  Ralph Benatzky (1884-1957), Julius Bittner (1874-1939),  Hanns Eisler (1898-1962), Wilhelm Grosz (1894-1939), Alois Hába (1893-1973), Jaroslav Jezek (1906-1942), Karel Boleslav Jirák (1891-1972), Leopold Krauss-Elka (1891-1964), Ernst Krenek (1900-91), Bohuslav Martinů (1890-1959), Franz Mittler (1893-1970), Felix Petyrek (1892-1951), Erwin Schulhoff (1894-1942), Jenö Takács (1902-2005) en Jaromir Weinberger (1896-1967).

Gottlieb Wallisch (° 1978) (foto) komt uit een Weense familie van musici. Zijn grootoom Johann Nepomuk David (1895-1977) was een belangrijke componist uit de 20ste eeuw. Op de leeftijd van zes en een half! was Wallisch de jongste student aan de Universiteit van Muziek en Podiumkunsten in Wenen. Hij volgde het Schottengymnasium in Wenen en voltooide zijn studie in Wenen bij Heinz Medjimorec.

Verdere artistieke impulsen werden gegeven door masterclasses bij Oleg Maisenberg en Dimitri Bashkirov, evenals de samenwerking met Pascal Devoyon aan de Universiteit voor Kunsten in Berlijn en Jacques Rouvier in Parijs. Als winnaar van internationale wedstrijden won hij de 1ste prijs van de Stravinsky Award in de VS. Hij was ook finalist van de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel en de XXI. Internationale Clara Haskil-pianowedstrijd in Vevey 2005.

Wallisch gaf zijn eerste concert op zevenjarige leeftijd. Op twaalfjarige leeftijd debuteerde hij in de Gouden Zaal van de Weense muziekvereniging. Een concert onder leiding van Yehudi Menuhin in 1996 was het begin van zijn internationale carrière. Wallisch wordt nu beschouwd als een van de veelzijdigste pianisten in zijn land. In zijn programma’s legt hij vaak de link van Weense klassiek naar hedendaagse muziek. Eerste opnames en premières getuigen hiervan. Een van de belangrijkste optredens van Wallisch in de afgelopen jaren was de première van het trio voor piano, viool en metronoom van Sebastian Themessl op het Europees Forum Alpbach in 2008.

Tracklist :

Jezek: Bugatti-Step (1931)

Jezek: Echoes of the Music Hall

Hába: Dances (4), Op. 39

No. 1, Shimmy-Blues

No. 2, Blues

No. 3, Boston

No. 4, Tango

Martinů: Foxtrot, H.126bis

Martinů: One-Step, H127bis

Martinů: Black Bottom, H. 165

Jirák: The Kingdom of Heaven (Slow Foxtrot)

Weinberger, J: Matěj Poctivý

City Shimmy

Schulhoff: Suite for Chamber Orchestra

20th Century Foxtrots Vol 1 – Austria and Czechia Gottlieb Wallisch, piano cd Grand Piano  GP813