“Walter Donaldson, My Blue Heaven, His 52 finest”, 2 cd’s op het label Retrospective. Een prachtuitgave!

Walter Donaldson (1893-1947) was een Amerikaanse componist die in de jaren tien en twintig van de 20ste eeuw, talrijke hits schreef. Bekende composities van hem waren onder meer “Makin’ Whoopee”, “My Baby Just Cares for Me” en “Yes Sir, That’s My Baby”. Deze twee cd’s met het allerbeste van Walter Donaldson, is gewijd aan die grote songwriter. Van het titelnummer, het vijf miljoen keer verkochte “My Blue Heaven”, over zijn doorbraak en hit uit 1918, “How Ya Gonna Keep ‘Em Down On The Farm ?”, tot de hit uit 1987 voor Nina Simone, “My Baby Just Cares For Me”, staan er op de cd’s niet minder dan 52! geweldige songs. U kan ze allemaal opnieuw te beleven. Schitterend!

Deze uitgave met twee cd’s is een geweldige luisterervaring. De chronologisch geordende nummers,  1918-1931 en 1931-1962, worden nl. gespeeld en gezongen door o.a. Paul Whiteman, The Dorsey Brothers, Benny Goodman, Muggsy Spanier, Chris Barber, Ruth Etting, The Boswell Sisters, Billie Holiday, Bing Crosby, Ella Fitzgerald, Bix Beiderbecke, Jimmy Dorsey, Eddie Cantor, Ethel waters, Jimmie Lunceford, Jack Teagarden en Fats Waller.

Veel hits in de jaren ‘20 en ’30, waren door dezelfde componist geschreven. De muziek van Donaldson zegende de carrières van sterren als Al Jolson, Eddie Cantor en crooner, Gene Austin, met nummers als “Carolina in the Morning”, “Makin ‘Whoopie!” en “My Blue Heaven”, hoewel de eerste twee echt bekend werden door Dean Martin en Dr. John.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte Donaldson als pianist in het Amerikaans leger om de troepen te vermaken. In Camp Upton ontmoette hij Irving Berlin, die Donaldson in 1919 aannam om voor hem te werken. Voor Berlin schreef Donaldson talrijke hits, zoals “My Mammy” (op een tekst van Gus Kahn). Al Jolson vertolkte het in de beroemde film, “The Jazz Singer”. Een andere hit was “My Blue Heaven”, dat door Gene Austin werd gezongen en met meer dan 5 miljoen verkochte exemplaren, lange tijd de meest verkochte plaat aller tijden was. Ook componeerde hij voor Broadway-musicals als “Sweetheart Time” (1926) (samen met Joseph Meyer) van William Collier.

Sommige van zijn schitterende nummers zoals “I’m Had My Moments”, hier gezongen door Peggy Lee, zijn echter minder bekend. Eén van de opvallende kenmerken van deze collectie is de demonstratie van hoe goed de muziek van Donaldson zich aanpaste aan veranderende speelstijlen door de jaren heen. De opnames zijn van vele decennia en sommige nummers worden vertegenwoordigd door meer dan één interpretatie. De vergelijking is fascinerend. Mel Torme is de enige die twee versies van “You’re Driving Me Crazy” zingt. Ze zijn heel verschillend in stijl en instrumentatie, maar beide zijn geweldige uitvoeringen.

Het aantal artiesten, gekozen uit de tijd van de publicatie van elk nummer, is fenomenaal. Van sommige van de meest geliefde titels, is er als extra bonus, door artiesten als Frank Sinatra, Dick Haymes en The Temperance Seven, ook een latere versie opgenomen. Twee uitstekende opnames worden gespeeld door solo-pianisten, Jim Hession in “Changes” en Tom Fay in “Without the Stars Fall Down”. De eerste is virtuoos en opwindend, de tweede  is het ontroerend afscheid van de 52 nummers. Een prachtuitgave. Warm, warm aanbevolen!

Tracklist :

cd 1 (1918-1931) 78min. 10sec.

  1. My Blue Heaven
  2. How Ya Gonna Keep ‘Em down on the Farm?
  3. My Buddy
  4. Carolina in the Morning
  5. My Best Girl
  6. Yes, Sir, That’s My Baby
  7. I Wonder Where My Baby Is Tonight?
  8. That Certain Party
  9. After I Say I’m Sorry
  10. But I Do, You Know I Do!
  11. Where’d You Get Those Eyes?
  12. It Made Me Happy When You Made Me Cry
  13. There Ain’t No Maybe in My Baby’s Eyes
  14. Thinking of You
  15. At Sundown
  16. Sam, the Old Accordion Man
  17. Changes
  18. Because My Baby Don’t Mean Maybe Now
  19. Just like a Melody out of the Sky
  20. Out of the Dawn
  21. Love Me or Leave Me
  22. Makin’ Whoopee
  23. My Baby Just Cares for Me
  24. Little White Lies
  25. Without That Man
  26. You’re Driving Me Crazy

cd  2 (1931-1962) 77min. 32sec.

  1. My Blue Heaven
  2. That’s What I Like about You
  3. An Evening in Caroline
  4. You’ve Got Everything
  5. Sleepy Head
  6. Riptide
  7. Clouds
  8. I’ve Had My Moments
  9. It’s Been So Long
  10. You
  11. Did I Remember?
  12. Cuckoo in the Clock
  13. At Sundown
  14. My Buddy
  15. Mister Meadowlark
  16. My Heart and I Decided
  17. My Mammy
  18. Little White Lies
  19. The Daughter of Rosie O’Grady
  20. Love Me or Leave Me
  21. After I Say I’m Sorry
  22. ‘Tain’t No Sin
  23. My Baby Just Cares for Me
  24. You’re Driving Me Crazy
  25. My Little Bimbo
  26. My Blue Heaven

Walter Donaldson My Blue Heaven His 52 finest, 2 cd’s Retrospective RTS4364

https://www.stretto.be/2020/10/14/jelly-roll-morton-doctor-jazz-his-51-finest-1923-1940-2-cds-op-het-label-retrospective-niet-te-missen/