Anton van Hooff, “Klassieke liefde, Eros en seks naar Ovidius”, een uitgave van Omniboek. Een aanrader.

In “Klassieke liefde” gaat Anton van Hooff in op alle aspecten van liefde en seks in de oudheid. Om een reëler beeld te geven volgt Anton van Hooff in zijn boek de grote kenner van de liefde, Ovidius, die in zijn “Ars amatoria”, een volledige leergang erotiek meegaf.

Over liefde bij de oude Grieken en Romeinen bestaan hardnekkige vooroordelen en misverstanden, zoals ‘toen was homoseksualiteit heel gewoon’. De vele aan het Grieks en Latijn ontleende woorden voor bepaalde seksuele handelingen, zoals ‘fellatio’ en ‘cunnilingus’, lijken te wijzen op een promiscue cultuur. Maar, hoe zag liefde in de oudheid er werkelijk uit?

Ovidius’ “Kunst van de liefde” die de kunst en de literatuur in de afgelopen 2000 jaar behoorlijk heeft beïnvloed, was voor Van Hooff het aanknopingspunt om alle kanten van de antieke seksualiteit te verkennen.

De Ars Amatoria (“De kunst van de liefde”) of de Ars Amandi (“De kunst van het beminnen”) is de oudste systematische handleiding tot verleiden. Het is een leerdicht in drie boeken en bevat in totaal 2330 versregels. De eerste twee boeken dateren van circa 1 v. Chr. en het derde van circa 1 n. Chr.

In zijn boek volgt Anton van Hooff deze drie Boeken, van het prille begin van de verovering van een geliefde, tot het beëindigen van een relatie en gaat in op heren- en damesliefde, prostitutie, geboorteregeling, buitenechtelijke relaties, huwelijk, overspel, geboorteregeling, gelijkgeslachtelijke liefde en tijdelijke en permanente onthouding.

In zijn eerste Boek, geeft Ovidius tips om een vrouw te versieren, o.a. kies het juiste moment, blijf zo veel mogelijk in haar nabijheid, verzorg je voorkomen, maar wees niet verwijfd, wees matig met wijn, complimenteer en kus haar, neem het initiatief, maar doe ook een stapje terug, wees op je hoede voor vrienden en verwanten, en pas je aan haar aan.

In boek 2 geeft Ovidius’ tips voor een duurzame relatie, o.a.  werk aan je karakter en ontwikkel je intellect, vermijd harde woorden, stuur kleine maar fijne geschenken, streel haar ijdelheid, ga niet langdurig weg, verdraag tegenvallers, wees niet jaloers op rivalen, betracht discretie in de liefde, verbloem haar tekortkomingen en rek het liefdesspel en streef naar een gelijktijdig orgasme.

In zijn derde boek geeft hij tips aan de vrouwen om een man te bekoren, o.a. verzorg je kapsel, kies mooie maar geen te dure kleding, wees zuinig met make-up, camoufleer je onvolmaaktheden, lach en huil gedistingeerd, loop elegant, ontbloot een bovenarm en een stukje schouder, leer zingen en muziek spelen, ken de literatuur en oefen je in dans en spel, doe niet aan sport, maar flaneer in de stad en begeef je onder de mensen, wees niet hooghartig, kijk vrolijk en niet somber, wees niet goedgelovig, beheers het minnespel en simuleer zo nodig een orgasme. Als vervolg schreef Ovidius het leerdicht, “Remedia Amoris”, waarin hij zowel mannen als vrouwen richtlijnen gaf hoe ze weer van de liefde af konden komen.

Na “Leermeester van de liefde”, een poëtische biografie als inleiding, volgen in het boek van van Hooff elf hoofdstukken. De hoofdstukken zijn “Op jacht naar liefde”, “Liefde onderhouden”, “Deernen en maîtresses”, “Vervuld verlangen”, “Huwelijk als pact”, “Kinderen of niet?”, “Ontrouw”, “Griekse herenliefde”, “Liefde tussen vrouwen”, “Griekse liefde bij de Romeinen” en “Vrij van liefde” over o.a. hoe je van een liefde afkomt en heidense onthouding. Misschien wel nuttig. In elk geval, een aanrader.

Anton van Hooff (°1943), geboren in Den Haag,  promoveerde in 1971 met de dissertatie “Pax romana: een studie van het Romeinse imperialisme” en was tot 2008, hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Universiteit Nijmegen. Hij is gespecialiseerd in de klassieke oudheid, schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en geeft lezingen over onderwerpen uit de klassieke geschiedenis. Van Anton van Hooff verschenen o.a. “Klassiek. Geschiedenis van de Grieks-Romeinse wereld” (2013) , “Athene. Het leven van de eerste democratie” (2011) en “Sterven in stijl. Leven met de dood in de klassieke oudheid” (2015).

Anton van Hooff Klassieke liefde Eros en seks naar Ovidius Uitgeverij Omniboek ISBN 9789401916486

https://www.stretto.be/2020/02/21/bert-gevaert-en-johan-mattelaer-over-roma-intima-liefde-lijf-en-lust-een-prachtboek-uitgegeven-door-sterck-devreese/

https://www.stretto.be/2019/12/26/jo-claes-liefde-en-lust-de-mooiste-verhalen-uit-de-klassieke-literatuur-en-de-bijbel-een-heerlijke-uitgave-van-houtekiet/