Sophie Allegaert Gert Corremans Lynn Guillaume, “Bij ons in het dorp, 50 plekken waar je gelukkig wordt”, uitgegeven door Lannoo.

Dorpen zijn gedroomde plekken maar de tijd staat er niet stil. Ze leven en de jonge generatie schrijft er nieuwe verhalen. Sophie Allegaert, Gert Corremans en Lynn Guillaume tonen in dit prachtboek, Vlaanderen van haar charmantste zijde.

Met je gezin langs de mooiste dorpslandschappen wandelen, een hoeve-ijsje likken en een geitenkaasje kopen, paarden of ezeltjes aaien, kastelen, kerken, kapellen, musea, vakwerk- en klapluikhuisjes bewonderen, genieten op een terras aan de waterkant, op het dorpsplein of in een stille tuin, designers en kunstenaars bezoeken, tafelen in een toprestaurant, overnachten in een trendy B&B. Dat is waar bezoeken aan en uitstapjes naar de Vlaamse dorpen voor staan.

Dit boek brengt u naar landelijke parels in het Pajottenland of de Rupelstreek, de Kust, de Westhoek en het Brugse Ommeland, de Leiestreek, het Meetjesland en de Vlaamse Ardennen, het Waasland en het Hageland, Haspengouw, het Maasland en de Voerstreek. Het brengt u naar kreken en polders, heuvels, beken en kanalen, weiden en velden, naar de Schelde en de Durme, suikerbieten en tarwe, de leemplateaus aan de Dijle, en naar bossen en parken.

In de provincie Antwerpen koos men Sint-Amands , Mariekerke, Weert, Hingene,  het Lillo-Fort, Heide-Kalmthout, Gestel, Westerlo, Kasterlee en Baarle-Hertog. In de provincie Limburg ontdekt u Aldeneik, Leut, Oud-Rekem, Kanne, Veurs, Sint-Martens-Voeren, ’s-Herenelderen, Wintershoven, Gors-Opleeuw  en Kuttekoven . Wie de dorpen in Vlaams-Brabant wil ontdekken, bezoekt best Zichem, Hakendover, Meldert, Wakkerzeel, Beersel, Pepingen, Gooik, Gaasbeek, Sint-Anna-Pede  en Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. Oost-Vlaanderen charmeert met Watervliet, Bazel, Vlassenbroek, Deurle, Mullem, Roborst, Dikkele, Velzeke, Horebeke en Kwaremont. Wie dorpen eventueel met een bezoek aan de zee wil combineren, bezoekt in West-Vlaanderen best Lissewege, Oostkerke, De Haan , Koekelare, Stuivekenskerke, Beauvoorde, Houtem, Leisele, Watou en Kemmel.

Dorpsgeluk is wandelen of met de vespa of met de fiets langs heuvels en wegen rijden en stoppen aan een terrasje. Dorpsgeluk is verse streekaardbeien kopen op de boerenmarkt onder de kerktoren, luisteren naar de wijnboer of artisanale brouwer die met passie over zijn vak vertelt, of aan de praat geraken met de cafébazin die al haar klanten bij hun voornaam kent. Bij dorpsgeluk vergeet je de tijd.Het is er voor alle smaken, van rustieke folklore tot design.

Elk dorp heeft een identiteitskaart met daarop de gegevens over de grootte, het aantal inwoners, de oorsprong en de streekproducten, bij elk dorp staan er tips van een plaatselijke bewoner, en is er extra aandacht voor logeren en eten en drinken, en voor wat je zeker niet mag missen. Mooie foto’s van Björn Comhaire en Johan De Meester, kaarten en 25 wandelroutes vervolledigen de kennismakingen en maken alles aanschouwelijk. Een handige gids voor al wie van de landelijke charme wil proeven. Niet te missen!Sophie Allegaert Gert Corremans Lynn Guillaume, Bij ons in het dorp, 50 plekken waar je gelukkig wordt 432 bladz. geïllustreerd uitg. Lannoo.

http://www.stretto.be/2017/04/18/op-cafe-met-vlaanderens-bekendste-beer-sommelier/