Jean-Marie Leclair, Concerti per Violino, door Leila Schayegh en La Cetra Barockorchester Basel, op het label Glossa.

Met nog eens vier Vioolconcerti van Jean-Marie Leclair gaat Leila Schayegh verder met haar verkenning van het repertoire van het instrument, waarbij muzikaal inzicht, virtuoze schittering en historisch begrip worden gecombineerd. Leclair, die opgroeide in Lyon en studeerde in Turijn voor hij naar Parijs verhuisde (hij bekleedde een kortstondige officiële functie aan het hof van Louis XV in de jaren 1730), componeerde solosonates en duo’s, evenals veelgeprezen concerti.

Leila Schayegh, die momenteel barokviool doceert aan de Schola Cantorum Basiliensis, merkt in haar aantekeningen op hoe Leclair – zelf een uitstekende violist – in de ban was van de Italiaanse instrumentale stijl, maar bezorgd was dat zijn muziek niet te snel zou worden gespeeld. Hij werd geprezen om zijn combinatie van onberispelijke techniek met muzikale perfectie.

Dit tweede deel in Schayegh’s reeks opnames van de Leclairs vioolconcerti omvat de nummers 1 en 3 uit de twee zes-concertseries van Opp. 7 en 10. Op deze nieuwe cd leidt de Zwitserse violiste Schayegh die een Andrea Guarneri-instrument uit de late zeventiende eeuw bespeelt, La Cetra Barockorchester uit Basel, met Eva Saladin als concertmeester en Christoph Rudolf als een andere belangrijke violist. Bepaalde concerti van Leclair vroegen nl. soms drie solisten.

Op de cd staan het Concerto Op. 10 No. 1 in B flat major, het Fluitconcerto Op. 7 No. 3 in C major, het Vioolconcerto in D Major, Op. 10 No. 3 en het Vioolconcerto Op. 7, No. 1 De cd werd opgenomen in de Martinskirche in Bazel en engineered en produced door Markus Heiland. Warm aanbevolen.

Jean-Marie Leclair Concerti per Violino Leila Schayegh La Cetra Barockorchester Basel cd Glossa GCD924204

https://www.stretto.be/2019/02/09/fijne-concerti-per-violino-opp-7-10-nos-2-6-van-jean-marie-leclair-door-la-cetra-barockorchester-basel-o-l-v-leila-schayegh-op-het-label-glossa/