“Maria Teresa Agnesi, Arie Con Istromenti” door Elena De Simone en Ensemble Il Mosaico, op het label Tactus. Een heuse ontdekking!

Ontdek 9 onbekende maar heel mooie opera aria’s voor sopraan, strijkers en basso continuo uit het Italië van de 18de eeuw.

De Venetiaanse mezzosopraan Elena De Simone (foto), gevormd door o.a. Montserrat Caballé en specialiste van de Italiaanse laat-barokopera (o.a. Galuppi, D. Scarlatti, Albinoni, Cimarosa, Jommelli), en het Italiaans ensemble “Il Mosaico”, zijn de vertolkers van deze hoogst originele productie, die de reis van het label Tactus voortzet doorheen de kostbare herontdekking van verschillende door de geschiedenis vergeten vrouwelijke personages, die een fundamentele rol speelden in het cultureel en muzikaal panorama van hun tijd. Eén van hen betreft de Milanese Maria Teresa Agnesi (Pinottini) (1720-1795), een vroegrijpe muzikante en componiste, die al op jonge leeftijd muziek begon te componeren en op te treden in de academies van haar stad, en die haar werken opdroeg aan de belangrijkste politieke autoriteiten van haar tijd.

Maria Teresa Agnesi (foto) werd geboren in Milaan als dochter van Pietro Agnesi, een rijke zijdehandelaar. Hij zorgde voor een goede opleiding voor zowel Maria Teresa als haar oudere zus, Maria Gaetana Agnesi, een wonderkind op het gebied van wiskunde en taal. Agnesi schreef met name het eerste boek waarin zowel differentiaal- als integraalrekening behandeld werd en was lid van de faculteit van de Universiteit van Bologna. Samen reisden de zusters door heel Europa. Maria Gaetana gaf lezingen, terwijl Maria Teresa muziek ten gehore bracht. Op 13 juni 1752 trouwde Maria Teresa met Pier Antonio Pinottini.

Haar “Arie con Istromenti” uit 1749 werd opgedragen aan Maria Antonia (foto), de echtgenote van de troonopvolger van Saksen, Frederik Christiaan van Saksen (1722-1763). Zij en haar man maakten deel uit van de Accademia Romana d’Arcadia. Maria Antonia, die ook componeerde, bewonderde de “Arie” en bedankte Agnesi in een brief met oprechte lof voor de composities. Een heuse lyrische ontdekking, warm aanbevolen

Maria Teresa Agnesi Arie Con Istromenti Elena De Simone Ensemble Il Mosaico cd Tactus TC720101