Ontdek Anton Rubinsteins “Piano Sonatas Nos. 1 and 2 en 3 Serenades” door Han Chen, op het label Naxos.

Anton Rubinstein componeerde in een romantische, westers georiënteerde stijl, waarmee hij zich distantieerde van de muziek van de leden van “Mogoetsjaja koetsjka” of “Het Machtige Hoopje” rond Balakirev. Anton Rubinstein was één van de meest gevierde pianisten van zijn tijd, maar hij was ook dirigent en een productieve componist. Als componist kreeg Anton Rubinstein (1829-1894) (foto) zijn scholing samen met zijn broer Nikolaj tussen 1844 en 1847 in Berlijn, bij Siegfried Dehn. In 1848 vestigde hij zich in Sint-Petersburg en legde er de basis voor de professionele muziekcultuur in Rusland. In 1862 stichtte hij het Conservatorium van Sint-Petersburg. Rubinstein publiceerde in 1859 een album met zes magnifieke, lyrische pianominiaturen, “Six Soirees à Saint Petersbourg” op. 44. Rubinsteins “Mélodie in F” en zijn Barcarolle op. 93 nr. 5, werden omwille van hun meteen aansprekende, gevoelige lyriek, wereldberoemd. Hans von Bülow noemde hem immers “de Michelangelo van de muziek”.

Anton Rubinstein was een technisch zeer begaafd componist en als pianist, de gelijke van Liszt. Maar naar eigen zeggen werd hij door zijn tijdgenoten als te Duits ervaren om Russisch, en te Russisch te zijn om Duits te zijn. Zijn muziek werd daarom vaak in diskrediet gebracht. Hij componeerde vier pianosonates. Op de cd staan zijn Pianosonate nr. 1 in mi klein, op. 12, drie Serenades, op. 22 uit 1855, en de Pianosonate nr. 2 in do klein, op. 20. De twee sonates, gecomponeerd tussen 1848 en 1854, bevatten indrukwekkend bravoure spel en zijn gepassioneerde werken die pianist Han Chen benadert alsof hij een 19de -eeuwse, Russische roman leest. Hij graaft nl. naar de essentie van de menselijke ziel. Het is misschien een ironie van de geschiedenis van de smaak, dat Rubinsteins composities pas ongeveer 125 jaar na zijn overlijden, opnieuw worden gewaardeerd. Dit is onder meer te danken aan deze bijzondere Naxos cd.

 “Han Chen is een indrukwekkende, gezaghebbende pianist met een sierlijke aanslag, ritmische precisie en hypnotische charme”, schreven Gramophone en de New York Times over hem. Zijn debuutalbum, “Liszt Complete Piano Solo Works Vol. 41” (foto), uitgebracht door Naxos, leverde hem over de hele wereld lovende kritieken op. Als solist speelde hij met talloze orkesten en dirigenten als Vladimir Ashkenazy en Nicholas McGegan. Als pleitbezorger van nieuwe muziek heeft de Chen een enorm aantal werken van levende componisten uitgevoerd. Zo speelde hij werken in première van componisten als Unsuk Chin, Molly Joyce, Louis Karchin en Reinaldo Moya. Han Chen, geboren in Taichung in Taiwan, woont nu in Long Island City. Na zijn afstuderen aan de Juilliard School en het conservatorium van New England, vervolgt hij nu zijn doctoraat aan het Graduate Centre, CUNY bij Yoheved Kaplinsky en Ursula Oppens.

Anton RUBINSTEIN Piano Sonatas Nos. 1 and 2 Three Serenades Han Chen, Piano cd Naxos 8.573989

https://www.stretto.be/2020/04/12/anton-rubinstein-piano-concerto-no-3-in-g-major-op-45-piano-concerto-no-4-in-d-minor-op-70-door-grigorios-zamparas-piano-en-bulgarica-philharmonia-o-l-v-jon-ceander-mitchell-op-het-label/

https://www.stretto.be/2020/04/12/anton-rubinsteins-piano-concerto-no-1-don-quixote-en-piano-concerto-no-2-in-f-op-35-suite-in-es-op-119-door-grigorios-zamparas-piano-en-het-bohuslav-martinu-philharmonic-orchestra-o-l-v/