“Debussy, Clair de Lune, Deux Arabesques & Other Works” door Ilia Kim, op het label Dynamic. Superieur pianospel!

Claude Debussy markeerde het keerpunt tussen twee grote periodes in de muziekgeschiedenis, het romantisch erfgoed van de 19de eeuw en de moderniteit van de 20ste eeuw. Hij evolueerde weliswaar tot een zuiver, lineair modernisme, wat hem misschien wel tot de Mondriaan van de muziek maakte…Aan het begin van zijn carrière werd de jonge Debussy omschreven als een impressionist, als het muzikaal equivalent van het impressionisme in de figuratieve kunst. Dit was begrijpelijk, maar vanwege zijn connecties met Mallarmé en Maeterlinck, paste het niet helemaal, in die mate dat hij later eerder als symbolistisch kunstenaar zou worden gedefinieerd. Over het algemeen is het zelfs de symbolistische beweging die de kunst van Debussy het beste beschrijft.

Maar de componist had zijn eerste meesterwerk, de cantate La Damoiselle élue, gecomponeerd op een tekst van Dante Gabriele Rossetti, de meest vooraanstaande figuur van de Pre-Raphaelitische beweging; en zijn laatste werken waren hedendaags, zowel chronologisch als spiritueel, tot het begin van de abstracte beweging die door Mondriaan was geïnitieerd.

In Debussy’s pianowerken vinden we tekenen van deze evolutie die ons in staat stellen de verschillende fasen van zijn esthetiek te begrijpen, niet alleen als kunstenaar maar ook als communicator in muziek, die alle artistieke velden van de 19de – tot de 20ste eeuw weerspiegelde. De buitengewone bravoure van de pianiste, Ilia Kim is één van de belangrijkste sterke punten van deze release, die werken bevat die Debussy gedurende verschillende perioden van zijn carrière componeerde. Deze bloemlezing biedt een nauwkeurig en volledig inzicht van de evolutie van de componist, van de vroege Arabesken uit 1891, over de stemmingsvolle préludes en Estampes, tot de lineaire, modernistische études uit 1915. Niet te missen.

De pianiste Ilia kim, geboren in Seoul, begon haar muzikale studies in haar geboorteland. Haar vroegrijpheid als performer trok al vroeg veel aandacht, wat op haar elfde leidde tot het debuut solorecital in de Recital Hall van het Sae Jong Arts Centre in Seoul. In 1983 en 1987 kende de stad Seoul haar de prestigieuze Mayor Award en een studiebeurs toe om in het buitenland te gaan studeren. In 1989 begon ze dan ook te studeren aan de Hochschule der Künste van Berlijn bij Laszlo Simon en Georg Sava en studeerde af in 1994. Vervolgens studeerde ze aan het Mozarteum van Salzburg en de Hochschule für Musik und Theater in Hannover. Vanaf 1997 studeerde ze bij Piero Rattalino, Antonio Ballista en Franco Scala aan de Accademia Pianistica van Imola, waar ze afstudeerde in 2000, en waarbij ze zich ook toelegde op de fortepiano onder leiding van Stefano Fiuzzi.

Tracklist :

2 Arabesques

Clair de Lune (uit “Suite Bergamasque”)

Tarantelle styrienne

Estampe nr. 2 – La soirée dans Grenade

L’isle joyeuse

Préludes, Boek 1 : nr. 6, Des pas sur la neige

Préludes – Boek 2 : Ondine

Préludes – Boek 1 : nr. 10, La cathédrale engloutie & nr. 7, Ce qu’a vu le vent d’ouest

12 Études pour piano : nr. 7, Pour les degrés chromatiques  & nr. 5, Pour les octaves

Debussy Clair de Lune, Deux Arabesques & Other Works Ilia Kim, piano cd Dynamic CDS7881