Saint-Saëns, Symphonies Nos. 1 & 2, door het Orchestre Philharmonique Royal de Liège o.l.v. Jean-Jacques Kantorow, op het label BIS.

Saint-Saëns’ 3de Symfonie (met orgel) is voldoende bekend. Ontdek weliswaar op deze cd, onbekende symfonische muziek van de jonge Camille Saint-Saëns, zijn Symfonie in A, zijn Symfonie nr. 1 in Es op. 2 en zijn Symfonie nr. 2 in la klein, op. 55.De jonge, wonderbaarlijk begaafde Camille Saint-Saëns (1835-1921), ging in 1848, op 13-jarige leeftijd, naar het Conservatorium van Parijs. Daar ontdekte hij de symfonieën van de grote Duitse en Oostenrijkse componisten en begon hij al snel het genre zelf uit te proberen. De Symfonie in A dateert uit deze periode en hoewel het hoogstwaarschijnlijk nooit tijdens zijn leven werd uitgevoerd, toonde het reeds ten volle zijn uitzonderlijk talent. Slechts een paar jaar later, in 1853, diende Saint-Saëns zijn tweede poging om een symfonie te schrijven in, bij een van de concertverenigingen van de hoofdstad. De symfonie nr. 1 in Es, geprezen door Berlioz en Gounod, werd geaccepteerd voor uitvoering en kort daarna gepubliceerd als het opus 2 van de componist. Klassiek van vorm, was het reeds een voorbeeld van de typische duidelijkheid van Saint-Saëns, met de lyriek kenmerkend in de twee centrale bewegingen.Tegen het einde van de jaren ’50, was Saint-Saëns ondanks zijn jeugdige leeftijd, al een gevestigde waarde. Naast zijn activiteit als virtuoos pianist, werd hij benoemd tot organist van La Madeleine in Parijs. Hij componeerde zijn Tweede symfonie in la klein in een heel korte tijd, van juli tot september 1859. De orkestratie is transparant en de eerste beweging bevat, wat heel ongewoon was, een driestemmige fuga. Beknopt en constant inventief, met een finale die doet denken aan de tarantella in Mendelssohns ‘Italiaanse’ symfonie, week het werk sterk af van de Weense modellen die hij zo bewonderde. Deze cd is de eerste van twee, gewijd aan de symfonieën van Saint-Saëns, opgenomen door het Orchestre Philharmonique Royal de Liège o.l.v. Jean-Jacques Kantorow om de honderdste verjaardag van het overlijden van de componist te herdenken. Een meerwaarde.Jean-Jacques Kantorow (foto), geboren in Cannes in 1945, begon zijn studie aan het conservatorium van Nice en studeerde in Parijs. Daar won hij in 1960 en 1963 de eerste prijzen voor viool en kamermuziek. Hij won vervolgens als violist o.a. de gouden medaille op de Carl Flesh wedstrijd en de Paganini Wedstrijd in Genua. In de jaren ‘70 begon zijn internationale carrière. Hij werd concertmeester van het Orkest van Parijs en van het Nederlands Kamerorkest. Hij richtte met de altist Vladimir Mendelssohn en cellist Herre-Jan Stegenga het Trio Ludwig op, en daarna met celliste Mari Fujiwara het Mozart String Trio. Hij nam als violist met zijn Stradivariusviool, “ex-Leopold Auer” uit 1699, het belangrijkste repertoire op o.l.v. Emmanuel Krivine. Daarmee won hij o.a. de “Grand Prix du Disque” en de “Grand Prix de l’Académie Franz Liszt”. Van 2004 tot 2008 was hij dirigent van het Spaans Orquesta Ciudad de Granada. In december 2011 werd Jean-Jacques Kantorow benoemd tot dirigent van het Symfonieorkest van Orleans na het overlijden van Jean-Marc Cochereau.Saint-Saëns Symphonies Nos. 1&2 and in A Major Orchestre Philharmonique de Liège Jean-Jacques Kantorow cd BIS2460