Thich Nhat Hanh, “De kunst van het leven, De kern van Boeddha’s leer”, is nu vertaald in het Nederlands en uitgegeven door Ten Have. Schitterend!

“De kunst van het leven” introduceert zeven transformerende meditaties of concentraties, die een volkomen nieuw licht werpen op ons leven, onze relaties en onze verbondenheid met de wereld. De meditaties gaan terug op de laatste lezingen van de Vietnamese, boeddhistische monnik, Nhat Hanh (°1926), kort voor zijn plotselinge ziekenhuisopname.Dit boek biedt geen ontsnappingsroute naar een vage, gelukzalige plek. Integendeel, het toont een diepe geluksbeleving in het hier en nu. Aan de hand van veel persoonlijke ervaringen, laat Thich Nhat Hanh zien, dat iedereen een gelukkig, vredig en actief leven kan leiden en ouderdom en dood, open, vreugdevol en zonder angst tegemoet kan treden. In moeilijke tijden is er een urgentie om onszelf en onze wereld te begrijpen. We hebben zoveel vragen en ze houden ons dag en nacht bezig, bewust en onbewust. In dit boek onthult zenmeester Thich Nhat Hanh, één van de meest gerespecteerde, spirituele leiders van vandaag, een kunst die ons helpt de diepste vragen van het leven te beantwoorden en het geluk en de vrijheid te ervaren die we verlangen. Thich Nhat Hanh presenteert voor het eerst zeven transformatieve meditaties die nieuwe perspectieven openen op ons leven, onze relaties en onze onderlinge verbondenheid met de wereld om ons heen.Op basis van de laatste volledige toespraken voor zijn plotselinge ziekenhuisopname, en aan de hand van intieme voorbeelden uit zijn eigen leven, laat Thich Nhat Hanh ons zien hoe deze zeven meditaties ons kunnen bevrijden om een gelukkig, vredig en actief leven te leiden, en veroudering en sterven met nieuwsgierigheid tegemoet te treden. Met de essentie van de leer van de Boeddha en het aangrijpend, tijdloos en verhelderend proza van Thich Nhat Hanh, geeft “De kunst van het leven”, een spirituele dimensie aan ons leven. Dit is geen poging om aan het leven te ontsnappen of om op een plek van gelukzaligheid buiten deze wereld te wonen., maar wel om het pad te ontdekken waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan. Bovenal zal het geluk, begrip en liefde genereren, zodat we elk moment van ons leven, waar we ook zijn, diep kunnen beleven.

“Dit bijzonder boek is geredigeerd door zijn monastieke leerlingen”, schrijft Chan Kong in het voorwoord. “Het bevat de essentie van de laatste twee jaren van Thay’s onderricht (Thay is de Vietnamese benaming voor ‘leraar’), over de kunst van mindful leven. Het richt zich met name op Thay’s baanbrekende onderricht tijdens de 21-daagse retraite van juni 2014 in het Plum Village Mindfulness Practice Center in Frankrijk. Het thema was: Wat gebeurt er als we sterven? Wat gebeurt er als we leven? Zowel in tijden van oorlog en tegenspoed als in tijden van vrede en harmonie, heb ik gezien hoe de wijsheden in dit boek Thay in staat stelden om de vreugde en pijn van het leven onverschrokken, met mededogen, vertrouwen en hoop te omarmen.”Na het voorwoord door zuster Chan Khong, volgen de 7 meditaties, Leegte: het wonder van interzijn, Kentekenloosheid: een wolk sterft nooit, Strevenloosheid: rusten in God, Vergankelijkheid: nu is het moment, Begeerteloosheid: je hebt genoeg, Loslaten: transformatie en heling, en Nirvana is nu. “The Art of Living” werd uit het Engels vertaald door Ronald Hermsen.De Vietnamese boeddhistische monnik, vredesactivist, dichter en schrijver, Thich Nhat Hanh (Thừa Thiên-Huế) (°1926), leidt sinds 1966, een monastieke gemeenschap en lekengroep ‘Order of Inter-Being’ (in het Vietnamees, Tiep Hien), die onderricht geeft in het trainen van aandacht en geëngageerd boeddhisme. In 1972 werd hij politiek vluchteling in Frankrijk en in 1982, stichtte hij het boeddhistisch centrum Plum Village, een meditatiegemeenschap in de Dordogne.

Thich Nhat Hanh De kunst van het leven De kern van Boeddha’s leer 199 bladz. uitg. Ten have ISBN 9789025909932

https://www.stretto.be/2021/01/11/het-woord-boeddhisme-suggereert-een-eenheid-die-er-niet-is-niet-in-het-westen-maar-ook-niet-in-azie-paul-van-der-velde-in-de-huid-van-de-boeddha-een-onthullende-en-heel-verrijk/

https://www.stretto.be/2017/10/28/sjoerd-de-vries-boeddhisme-een-boeiende-en-heldere-inleiding/