“Philippe d’Orléans, Suite d’Armide ou Jérusalem délivrée” door Cappella Mediterranea en het Chœur de Chambre de Namur o.l.v. Leonardo García Alarcón, op het label Château de Versailles Spectacles.

In het verhaal komt de heks/tovenares Armida het christelijk kamp binnen, ziet de slapende christelijke ridder en kruisvaarder, Rinaldo en ontvoert hem in haar strijdwagen. Ze is van plan hem te doden, maar ze wordt verliefd op hem en neemt hem mee naar een magisch eiland, waar hij op zijn beurt verliefd wordt op haar. Leonardo Garcia-Alarcon en Cappella Mediterranea reconstrueren op briljante wijze het weinig bekend genie van Philippe d’Orléans als componist. 

Regent Philippe d’Orléans (1674-1723), zoon van Philippe de France (“Monsieur”), broer van Louis XIV en van prinses Elisabeth Charlotte (Liselotte) van de Palts (Liselotte von der Pfalz), was een groot muziekliefhebber, die naast zijn interesse in aardrijkskunde, wiskunde en optica, muziek- en compositielessen had gevolgd bij Charpentier, Bernier, Campra en Gervais. De prins speelde klavecimbel, gitaar, dwarsfluit, viola da gamba en zong.

“La Jérusalem délivrée ou La Suite d’Armide”, een lyrische tragedie met een proloog en vijf bedrijven van de toekomstige regent Philippe d’Orléans, gecomponeerd aan het begin van de 18de eeuw, werd in oktober 1712, waarschijnlijk in aanwezigheid van Louis XIV, uitgevoerd door la Musique du roi in de Galerie des cerfs in het kasteel van Fontainebleau, Philippe d’Orléans had toen als muziekleraar de componist Charles-Hubert Gervais, een opmerkelijk musicus, die een uitgesproken voorliefde had voor de Italiaanse stijl. In 1705 liet Philippe d’Orléans, met de hulp van Gervais, al een andere opera, “Penthée”, opvoeren in het Palais-Royal. De twee werken hebben dan ook veel met elkaar gemeen. De atypische stijl en orkestratie, verschilden sterk van wat destijds te horen was in de Académie royale de musique.

“La Gerusalemme liberata” is een episch gedicht van de Italiaanse dichter Torquato Tasso, voor het eerst gepubliceerd in 1581, een grotendeels gemystificeerde versie van de Eerste Kruistocht waarin christelijke ridders, geleid door Godfried van Bouillon, streden tegen de moslims om Jeruzalem in te nemen. Tasso begon halverwege de jaren zestig aan het gedicht. Oorspronkelijk droeg het de titel Il Goffredo. Het werd voltooid in april 1575 en die zomer las de dichter zijn werk voor aan hertog Alfonso van Ferrara en Lucrezia, hertogin van Urbino.

De eerste volledige edities van Gerusalemme liberata werden in 1581 gepubliceerd in Parma en Ferrara. Door Rinaldo een diamanten spiegel te geven, dwingen ze hem zichzelf in zijn verwijfde en amoureuze toestand te zien en terug te keren naar de strijd, waardoor Armida diepbedroefd achterblijft. Rinaldo wordt afgezet op een kust waar hij een schild en zwaard vindt. Rinaldo besluit de kruistocht met alle macht voort te zetten. Armida is verdrietig en richt een leger op om Rinaldo te doden en de christenen te bevechten, maar die worden allemaal verslagen. Ze probeert zelfmoord te plegen, maar Rinaldo vindt haar op tijd en houdt haar tegen. Rinaldo smeekt haar vervolgens om zich tot het christendom te bekeren en Armida stemt ermee in.  Deze opname, verzorgd door een onberispelijk geselecteerde cast, is ontstaan ​​tijdens een concert dat in 2023 werd gegeven in de Salon d’Hercule in Versailles onder de vurige leiding van Leonardo García Alarcón.

Rolverdeling :

Marie Lys, sopraan – Herminie

Véronique Gens, sopraan – Armide

Gwendoline Blondeel, sopraan – La Voix de Clorinde, une Suivante d’Armide, une Nymphe

Cyrille Dubois, tenor – Renaud

Nicholas Scott, tenor –  Adraste, Alcaste, un Vieux Berger

Fabien Hyon, tenor – Vaffrin, un Guerrier

Victor Sicard, bariton – Tancrède

David Witczak, bas –Ismen, Tissapherne

Philippe d’Orléans Suite d’Armide ou Jérusalem délivrée Cappella Mediterranea Chœur de Chambre de Namur Leonardo García Alarcón 2 cd CVS125 Château de Versailles Spectacles

https://www.stretto.be/2024/06/08/lully-armide-door-le-poeme-harmonique-en-het-choeur-de-lopera-o-l-v-vincent-dumestre-op-het-label-chateau-de-versailles-spectacles-magistraal/