Met de klankkleuren van een adembenemende zonsopgang (“Lever du jour”) binnen een magisch, instrumentaal klankmozaïek, toverde Maurice Ravel in 1912, met zijn ballet “Daphnis et Chloë”, zijn duizelingwekkendste orkestpartituur. Op hun nieuwste cd voor Warner brengen het Orchestre Philharmonique de Strasbourg en zijn muzikaal directeur Aziz Shokhakimov dit fenomenaal meesterwerk in al zijn pracht tot leven. Meerkleurig, intens, razend, sprankelend en sfeervol. Niet te missen!
Ravels ballet naar een herdersroman uit de Griekse oudheid, toegeschreven aan Longus, over de groeiende liefde tussen twee vondelingen op het eiland Lesbos, vertelt in drie delen, het verhaal van de liefde tussen Daphnis en de schaapherderin Chloé. Een oorlogszuchtige scène wordt omkaderd door twee pastorale scènes. In de eerste scène erkennen Daphnis en Chloé hun liefde na een danswedstrijd die de jaloezie van elk van hen opwekt (o.a. “Introduction”, “Danse religieuse”, “Danse des jeunes filles”, “Danse grotesque de Dorcon”, “Danse légère et gracieuse de Daphnis”, “Lycenion entre”, “Nocturne”).
De brutale onderbreking van hun geluk door een groep piraten die Chloé ontvoeren, maakt een einde aan hun vreugde. De tweede scène toont het piratenkamp. Het gevangen meisje wordt geboden om te dansen voor haar ontvoerders (“Interlude”, “Danse guerrière”, “Danse suppliante de Chloé”). In de finale scène (“Lever du jour”, “Pantomime” en “Danse générale”) wordt Chloé teruggebracht naar Daphnis door een wonder van de god Pan, die de nimfen verzocht om hulp. Na het mimisch uitbeelden van het verhaal van Pan en Syrinx (Pantomime, “Les amours de Pan et Syrinx”), laten de jonge geliefden hun vreugde uitstralen in een orgiastische “Danse générale” (“Bacchanale”).
De Ballets Russes dansten “Daphnis et Chloé” in première op 8 juni 1912 in het “Théâtre du Châtelet” in Parijs. Vaslav Nijinsky en Tamara Karsavina dansten de hoofdrollen. Léon Bakst ontwierp de kostuums en op vraag van de couturière Jeanne Paquin, zette Bakst ze om in modeschetsen. Het orkest stond o.l.v. Pierre Monteux. Voor zijn choreografie baseerde Michel Fokine zich op de lichaamshoudingen uit de antieke Griekse beeldhouwkunst.
De orkestbezetting was de grootste die Ravel ooit voorschreef en daarenboven voegde hij in 7 van de in totaal 19 delen, een groot gemengd koor toe, op deze opname, gezongen door het Choeur de l’Opéra National du Rhin. ‘Daphnis et Chloë’, de ‘Symphonie choréographique’ is vandaag vooral bekend vanwege de 2 suites die Ravel samenstelde voor de concertzaal: Fragments symphoniques de ‘Daphnis et Chloé’ (Nocturne—Interlude—Danse guerrière), 1911, (Suite nr. 1) en Fragments symphoniques de ‘Daphnis et Chloé’ (Lever du jour—Pantomime—Danse générale), 1913, (Suite nr. 2).
De Oezbeekse dirigent, Aziz Shokhakimov (1988) is sinds 2021 directeur musical et artistique van het Straatsburgs Filharmonisch Orkest, een positie die ook taken bij de Nationale Opera van de Rijn omvat. Hij werd geboren in Tasjkent en werd op zesjarige leeftijd toegelaten tot de Uspensky Muziekschool voor Begaafde Kinderen, waar hij viool, altviool en directie studeerde bij Vladimir Neymer. Zeven jaar later, op dertienjarige leeftijd, maakte hij zijn debuut als dirigent bij het Nationaal Symfonieorkest van Oezbekistan. Zijn debuut als operadirigent vond plaats in zijn geboortestad bij het nationaal operagezelschap van Oezbekistan, in het Navoi Theater, met Bizets “Carmen”.
Shokhakimov werd in 2006 benoemd tot vaste dirigent van het Nationaal Symfonieorkest. Zijn eerste optreden met het Straatsburgs Filharmonisch Orkest vond plaats in 2014 in een programma met Mahler en Shostakovich. Deze ontmoeting liet een gekoesterde en blijvende indruk op hem achter; hij sprak lovend over de musici van het orkest en beschreef hen als “schitterend” in hun uitvoeringen. In 2020 maakte het orkest zijn huidige aanstelling voor drie seizoenen bekend, ingaande met het seizoen 2021-22. Dit contract, later met twee seizoenen verlengd, tot 2026, heeft geleid tot een opnameovereenkomst met Warner Music.
Tracklist :
Première partie :
- Introduction
- Danse religieuse
- Vif – Danse générale
- Danse grotesque de Dorcon – Scène
- Danse légère et gracieuse de Daphnis
- Lent – devant le groupe radieux que forment Daphnis et Chloé enlacés
- Danse de Lycéion
- Scène – Les Pirates
- Nocturne – Une Lumière Irréelle enveloppe le paysage
- Danse lente et mystérieuse des Nymphes
- Interlude
Deuxième partie :
- Introduction – Danse Guerrière
- Danse Suppliante de Chloé
- Lent – Soudain L’atmosphère semble chargée d’éléments insolites
Troisième partie :
- Lever Du Jour
- Pantomime – Daphnis & Chloé miment l’aventure de Pan et de Syrinx
- Très lent – Chloé figure par sa danse les accents de la flûte
- Chloé tombe dans les bras de Daphnis
- Danse Générale
Ravel Daphnis et Chloé Orchestre Philharmonique de Strasbourg Aziz Shokhakimov cd 2173262823