“Abcoude en het Gein” & “Nunspeet Schildersdorp”, 2 magnifieke uitgaven van WBooks.

Schilders ontdekten de schoonheid van het Gein, dat kronkelend, door groen omgeven riviertje, dat begint in Abcoude en eindigt bij Driemond. Nunspeet heeft een rijk verleden als kunstenaarskolonie doordat hier vanaf 1880, veel kunstschilders neerstreken. Ze schilderden er in de openlucht waar ze met losse verftoetsen en veel aandacht voor kleur en licht, het landschap neerzetten zoals ze het op dat moment zagen.

Zo’n 150 jaar geleden trokken kunstenaars van de Haagse School naar het Gein, en nog begin 20ste eeuw was het een bron van inspiratie voor vele anderen, onder wie Piet Mondriaan die er tientallen werken schilderde van het landschap, molens en boerderijen.

Het Gein was en bleef een dankbare bron van inspiratie. Heel wat kunstenaars, zoals Piet van Wijngaerdt, Rinus Duin, Jan Vluggen en Folkert Post woonden en werkten in het nabije Abcoude.

In “De schilders van Abcoude en het Gein” worden met ca. 220 afbeeldingen in kleur ongeveer 45 kunstenaars en een paar honderd van hun mooiste werken gepresenteerd. Het betreft zowel schilders van toen als schilders van nu. Hun creaties vormen een unieke collectie die voor het eerst in boekvorm werd samengebracht.

In en om de arme zandgronden van Nunspeet en Elspeet in de provincie Gelderland, vormde zich eind 19de eeuw een kunstenaarsgroep. Deze schilders van de Veluwe kwamen er om er het boerenleven te schilderen en lieten zich inspireren door het impressionisme. Hun werk was losser van toets en toonde steeds meer een impressie van het landschap met aandacht voor het licht en de kleur van het moment. De schilderijen van de Veluwse schilders vonden gretig aftrek in de steden, ook in Engeland en de Verenigde Staten. Meer dan 100 beeldende kunstenaars hebben tussen 1880 en 1950 in deze regio gewoond en gewerkt.

Geheel in lijn met de rond 1900 heersende opvattingen zochten deze kunstenaars naar de puurheid van het landleven en de ongerepte natuur van Nunspeet. Door de aanleg van de spoorlijn was vanaf 1863, de bereikbaarheid van Nunspeet verzekerd. De eerste generatie schilders in Nunspeet, Herman van der Weele, Arthur Briët, Jan van Vuuren, Marie Wandscheer en Willy Martens, zorgden voor een rijke nabloei van de Haagse School. Na de Eerste Wereldoorlog vestigde een tweede generatie kunstenaars zich in Nunspeet, Jos Lussenburg, Ben Viegers, Frans Huysmans en Chris ten Bruggen Kate.

https://www.noord-veluws-museum.nl/over-het-museum/

De aanwezigheid van zoveel beeldend kunstenaars had als neveneffect de oprichting in 1968 van een nog altijd intensief bezochte Vrije Academie Nunspeet. In 2014 werd direct aan deze academie het Noord-Veluws Museum gebouwd, waar de kunstwerken te zien zijn van de kunstenaars die in de periode 1870-1950, de noordelijke Veluwe een inspirerende omgeving vonden.

Beide boeken maken deel uit van de schitterende reeks “Kunstenaarskolonies in Nederland”. Deze succesvolle reeks bestaat inmiddels uit ruim 20 delen waarvan er een aantal herdrukt is. Elk deel is gewijd aan een bepaalde regio of aan een bepaald dorp. De delen zijn Drenthe, Urk, het Friese land, de Veluwezoom, De Ploeg, Limburg, Dongen, Amsterdam, Egmond, Laren, Volendam, West-Friesland, de Zaan, langs de IJssel, Staphorst, de Vechtstreek Domburg de Biesbosch en de Duin- en Bollenstreek.

https://wbooks.com/product-categorie/kunst/kunstenaarskolonies-nederland/

https://kunstvensters.com/2018/07/23/waar-vind-je-de-nederlandse-kunstenaarsdorpen/

De in Abcoude wonende Hubrecht Duijker schreef meer wijnboeken dan wie ook, en is actief in de wereld van de kunst. Hij bezocht en besprak tientallen musea, publiceerde in het tijdschrift Atelier, is actief in kunstorganisaties en schildert zelf zo intensief dat hij de naam van zijn beroep veranderde van wijnschrijver in vinpressionist. Margot Jongedijk, sinds 2014 conservator van het Noord- Veluws Museum Nunspeet, studeerde geschiedenis met bijvak kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna als conservator in verschillende musea. Lies van de Beek studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en was werkzaam als beeldend kunstenaar en in de kunsteducatie.

Hubrecht Duijker Abcoude en het Gein 237 bladz. geïllustreerd uitg. WBooks ISBN 9789462585164

Lies van de Beek, Margot Jongedijk Nunspeet Schildersdorp 219 bladz. geïllustreerd uitg. WBooks ISBN 978 94 625 8352 8

https://www.stretto.be/2025/05/26/de-schilders-van-urk-en-de-schilders-van-dongen-2-schitterende-uitgaven-van-wbooks/