Napoleon brengt in 1810 een staatsbezoek aan Antwerpen. Maar zijn leven staat op het spel. De keizer wist reeds vele aanslagen te overleven, maar nu dreigt een ongezien complot… Johan Op de Beeck schreef met dit spannend boek, historische en literaire suspense, gebaseerd op en doordrongen van zijn immense kennis van het wellicht beroemdste personage uit de Wereldgeschiedenis. Tijdens het lezen van zijn thriller leiden de spanningen rond bepaalde verwachtingen over de ontwikkeling van de gebeurtenissen tot een bevrijdende ontknoping. Een aanrader!
De aanvankelijk tot artillerieofficier opgeleide Corsicaan, Bonaparte versloeg Groot-Brittannië, Oostenrijk en Rusland tijdens de Tweede Coalitieoorlog (1798-1802) tegen de Franse Republiek. Bonaparte pleegde in 1799 een staatsgreep, waarna hij zichzelf als eerste consul installeerde. Hij stak met een immens leger de Grote Sint-Bernhardpas over (foto) en won de Slag bij Marengo en de Slag bij Hohenlinden. Na zijn overwinningen in Duitsland en Italië zag Oostenrijk en iets later ook Rusland, zich gedwongen om zich over te geven en vrede te sluiten. Alleen Groot-Brittannië bleef nog over als vijand…
Reeds in 1797, was Jean-Charles Pichegru (foto), “Général en chef des armées de Sambre-et-Meuse”, betrokken bij een complot tegen het Directoire, opgezet door de journalist Gracchus Babeuf, om een staatsgreep te plegen, maar het complot werd ontdekt. Babeuf werd ter dood veroordeeld maar Pichegru slaagde er in om uit zijn gevangenschap in Frans Guyana te vluchten. Hij keerde in 1803 terug naar Frankrijk om er met generaal Georges Cadoudal, een staatsgreep te plegen. Maar, zo ver kwam het niet. Ook dit complot werd ontdekt.
Sinds zijn aantreden als consul (foto) waren er al diverse plannen uit diverse politieke hoeken om een aanslag te plegen op het leven van Napoleon Bonaparte. In het voorjaar 1799, kwam er bv. al een royalistisch plot aan het licht om hem te ontvoeren maar minister Joseph Fouché wist de leiders hiervan te arresteren. In november van dat jaar werd er een nieuwe aanslag op Napoleon verijdeld, ditmaal georganiseerd door de jakobijnen. Nog tijdens de vredesbesprekingen, die in oktober 1809, resulteerden in de Vrede van Schönbrunn, ondernam de 18-jarige Duitser, Friedrich Staps een moordpoging op Napoleon Bonaparte. Ook deze mislukte.
In het begin van het jaar 1800 hadden de royalisten, gesteund door de Engelsen, nog de hoop dat Napoleon afgezet kon worden door middel van een invasie, maar de Slag bij Marengo in juni 1800, maakte hier een einde aan. Hierop ontstonden aan royalistische zijde plannen voor een coup tegen Napoleon in de vorm van een moordaanslag.
Op de avond van 24 december 1800 werd er in de rue Saint-Nicaise in Parijs een mislukte aanslag gepleegd op Napoleon. Hij was in zijn koets op weg naar de Opéra om er een uitvoering van “Die Schöpfung” van Joseph Haydn bij te wonen. De aanslag was beraamd door twee Franse adellijke, royalistische officieren, maar die weliswaar op de loonlijst van de Engelsen stonden…
De 3 bezoeken van Napoleon aan Antwerpen waren belangrijke momenten voor de Scheldestad. Napoleon had grootse plannen. Hij wenste nl. in Antwerpen een moderne haven uit te bouwen, die zowel voor de koopvaardij als in de oorlogsvoering een hoofdrol zou spelen. Hij wilde Engeland verslaan en dat kon enkel op zee gebeuren. In het boek van Johan Op de Beeck beramen Franse royalisten en de Engelse geheime dienst een nieuwe moordaanslag op de eerste consul. De Antwerpse politiespeurder, Florent Bex komt het complot op het spoor, wil tijdig de aanslag verijdelen, maar ontdekt dat het zich zo maar eventjes vertakt van Parijs en Londen tot Antwerpen, de Kempen en Maastricht… De thematisch geordende illustraties bij “De entourage van Napoleon”, “Samenzweringen tegen Napoleon” (o.a. door Georges Cadoudal), “Zijn Engelse aartsrivalen” en “Napoleon in Antwerpen”, zijn achteraan in het boek opgenomen. Warm aanbevolen.
De geschiedkundig auteur Johan Op de Beeck (1957) was journalist, hoofdredacteur en nieuwsanker van diverse media, VRT, TV Limburg en Kanaal Z. Hij maakte tv-documentaires en presenteerde talkshows en debatprogramma’s. Vandaag is hij publicist en communicatieadviseur. Hij publiceerde eerder bij EPO het succesvolle “Blues. Seks, moed en tegenspoed” (2010) en over de Franse geschiedenis schreef hij “De Zonnekoning” (2018), het tweedelige “De Franse Revolutie” (2022), “Versailles” (2023) en wel 5 fenomenale, terecht bejubelde boeken over het napoleontisch tijdperk: “Napoleons nachtmerrie” (2012), “Waterloo” (2013), de tweedelige biografie “Napoleon” (2014) en “Het hart van Napoleon” (2016). Ook “Het verlies van België” (2015), “Leopold II” (2020) over de Belgische geschiedenis en “De verscheurde staten van Amerika” (2024) kenden een groot succes. Na “Het complot van Laken” (2019) en “De staatsvijand” (2021), 2 verhalen over de gevaarlijke missies van de Belgische geheim agent Jef Van Hooff, is “De aanslag op Napoleon” zijn derde historische thriller.
Johan Op de Beeck De aanslag op Napoleon 301 bladz. geïllustreerd uitg. Horizon EAN 9789464104561