‘Betoverd door begeerte’ biedt een boeiende en onderbouwde kijk op cultuur en religie in de geschiedenis van seksuele normen en taboes. Daniël De Waele toont bv. aan dat verschillende seksuele geaardheden niet nieuw zijn, maar eeuwenoud. Hij geeft antwoorden op de vragen waarom christenen een moeizame relatie hadden met seksualiteit en het bedwongen in christelijke ascese, en waarom de rabbijnen over de ongeremdheid en de ontembare vurigheid van liefde, heel wat positiever stonden.
Wat zeggen het Oude en Nieuwe Testament over seks en wat onthult het verhaal van Adam en Eva over seks en seksualiteit? “Betoverd door begeerte Liefde en lust in de wereld van Bijbel en Oudheid” geeft in 21 ontzettend interessante hoofdstukken een intrigerende kijk op hoe men in de oudheid en in de Bijbelse tijden naar seksuele geaardheden, voortplanting, prostitutie en grensoverschrijdend gedrag keek.
De periode die in de titel van het boek met ‘de oudheid’ wordt aangeduid, situeert zich tussen het 3e millennium v.Chr. en halfweg het 1e millennium n.Chr, van Mesopotamië tot het Romeinse Rijk. Eerst gaat het over vrouwelijke demonen, godinnen en koninginnen, die vijf millennia geleden, mannen seksueel verleidden in Sumerië. Daarna komen uitvoerig verschillende thema’s aan bod, o.a. seksualiteit in de Grieks-Romeinse wereld, prostitutie in Mesopotamië, Israël, Griekenland en in het Romeinse Rijk, het verhaal van de Bijbelse Tamar en Sodom en Gomorra.
De Romeinse religie bevorderde seksualiteit als een aspect van welvaart en individuen konden zich wenden tot privé-religieuze praktijken om hun erotisch leven of reproductieve gezondheid te verbeteren. Prostitutie was legaal, openbaar en wijdverbreid. Afbeeldingen van uitgesproken, seksuele handelingen waren expliciet te zien in de respectabele domus of villa van de hogere klasse. Het werd voor mannen als natuurlijk beschouwd om seksueel aangetrokken te worden tot tienerjongens van beide geslachten en zelfs pederastie werd getolereerd, zolang de jongere mannelijke partner geen vrijgeboren Romein was.
De auteur bespreekt ook het fenomeen van engelen die seks hadden met vrouwen, homoseksualiteit bij de Egyptenaren, Hettieten, Assyriërs, Babyloniërs en Perzen, en hoe in poëtische verzen, die het genot van de coïtus bezongen en in liefdesliederen, de schoonheid van de vrouw geïdealiseerd werd óf in andere verduiveld werd. Ook heeft de auteur het over Paulus en homoseksualiteit en over de vraag van Augustinus of seksuele begeerte binnen het huwelijk al dan niet ontucht is.
Verder leest u over het gevaar tot de vloek van cosmetica, de hiërarchie van maagden, weduwen en weduwnaars en gehuwden, en hoe de rabbijnse Joden aankeken tegen seksualiteit. Als laatste thema, de antipode van alle lustvolle vrouwen (sic), de maagd Maria, niet bevlekt door wellust. Zeker lezen!
Daniël De Waele was docent Nieuwe Testament aan het Hoger Instituut voor Protestantse Godsdienstwetenschappen in Brussel. Van zijn hand verschenen eerder “Ontluikend christendom” (2021), “Vergeten rijkdom” (2022), “Godenschemering” (2023), “Ontwakend jodendom” (2024) en “Heilige woorden” (2024).
Daniël De Waele, Betoverd door begeerte Liefde en lust in de wereld van Bijbel en Oudheid 382 bladz. geïllustreerd uitg. KokBoekencentrum ISBN 9789043543118