In 14 boeiende verhalen over de zoektocht van en naar kunstenaars, verweefde Jan Brokken reizen en kunst en schreef hij weemoedig terug denkend aan het verleden, een bijzonder mooi en inspirerend boek over schoonheid en verbeelding.
Jan Brokken (foto) kent en verstaat de kunst van het reizen. Zijn passionele liefde voor kunst is zowel groot als fundamenteel. Daarbij staan nieuwsgierigheid naar menselijke verhalen en onverwachte ontmoetingen centraal. In “De weemoed van de reiziger” komen beide samen. In zijn verhalen over musea, geboortehuizen, bibliotheken en over kunstenaars en de reizen die ze maken, of dat nu fysiek is of een reis door de verbeelding, ervaart u in navolging van de auteur zelf, weemoed maar ook levenslust, dromen, de drang naar avontuur, bezinning, grote liefdes en gebroken harten, verwondering, heimwee en wijsheid die met de jaren komt.
De verhalen gaan over Béla Bartók en zijn tweede vrouw, Ditta (foto), de dichter Leo (en Tineke) Vroman, de cellist Anner Bijlsma en de violiste Vera Beths, en over de architect Gerrit Rietveld en zijn relatie met de beeldend kunstenares en ontwerpster van meubels en interieurs, Truus (foto).
In andere verhalen ontmoet u de Spaanse dichter Antonio Machado (1875-1939) (foto) in Coullioure (aan de voet van de Pyreneeën), bezoekt Jan Brokken in Rovereto bij 32 graden, de “Casa di Goethe” en het atelier van de vergeten futurist, Fortunato Depero (1892-1960) (foto’s), die decors ontwierp voor balletten van Diaghilev en Stravinsky, en ontmoet u de schilder Andrea Mantegna en Claudio Monteverdi in Mantua. In het “Museo d’Arte Moderna e Contemporanea di Trento e Rovereto” kan u trouwens het meeste werk zien van Fortunato Depero.
In het verhaal “Naar de Nieuwe Wereld” vertelt Jan Brokken dan weer op zijn onnavolgbare wijze over het enigmatisch schilderij “Le pont de l’Europe” (foto) van Gustave Caillebotte en over de passie voor treinen van de Tsjechisch/Boheemse componist Antonín Dvořák (foto), in Amerika.
In de “De fakkel een zwaard” staan Franz Kafka die overigens een hekel had aan treinen en Felice Bauer centraal, en in “De schilder en de non”, vertelt Jan Brokken over de spiritualiteit van de “Chapelle du Rosaire de Vence” (foto) van Henri Matisse door zijn intens aanhoudend contact met zijn verpleegster, Monique Bourgeois, later Sœur Jacques-Marie (foto), een dominicanes van de “congrégation de Notre-Dame du Très Saint Rosaire”, ondanks de weerstand van moeder-overste… Het laatste verhaal schreef Jan Brokken na een ontmoeting met de Albanese schrijver, Ismail Kadare (1936-2024).
Jan Brokken combineert een immense eruditie met de kunst van het vertellen. “De weemoed van de reiziger” is een uitzonderlijk boek. Het is een boek dat raakt want als geen ander maken de verhalen duidelijk dat reizen en kunst ons doen denken en voelen. Een meerwaarde is dat de vele bronnen waaruit Jan Brokken voor de verhalen putte, aanzetten tot verder lezen. Daarenboven vernemen we in één van de verhalen dat gazpacho van courgette, spinazie en komkommer, het best denkbare gerecht is voor een stikhete avond (sic)…Een prachtboek!
Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Ook internationaal verwierf hij faam met onder meer ‘De blinde passagiers’, ‘Mijn kleine waanzin’, ‘Baltische zielen’, ‘In het huis van de dichter’, ‘De vergelding’, ‘De Kozakkentuin’ en ‘De rechtvaardigen’. Begin 2020 verscheen ‘Stedevaart’. Zijn werk is vertaald in onder meer het Engels, Chinees, Frans, Duits, Deens en Italiaans. ‘De rechtvaardigen’ werd in 2020 bekroond met de Premio Tribùk dei Librai, de Prijs van Italiaanse boekverkopers. In de zomer van 2021 verscheen ‘De tuinen van Buitenzorg’, en in oktober 2022 verscheen het boek ‘De kampschilders’ , tezamen met ‘Mijn kleine waanzin’ vormen ze de Indië-trilogie. In februari 2024 publiceerde Jan Brokken “De ontdekking van Holland’ over de bloeiende internationale kunstenaarskolonie aan het einde van de 19e eeuw in Volendam. In 2023 werd zijn gehele oeuvre terecht bekroond met De Gouden Ganzenveer.
Jan Brokken De weemoed van de reiziger 334 bladz. uitg. atlas contact ISBN 9789045051994
https://www.stretto.be/2017/12/03/de-kozakkentuin-van-jan-brokken-een-must/
https://www.stretto.be/2017/10/26/jan-brokken-schreef-de-gloed-van-sint-petersburg-niet-te-missen/
https://www.stretto.be/2017/10/21/een-tentoonstelling-jan-brokken-en-anderen-over-mata-hari/