


Leonidas, Godiva en Neuhaus zijn de namen van de legendarische, Belgische chocoladebonbons met een romige vulling, bekend als pralines. Sinds 1857, verheft Neuhaus chocolade tot kunst. Aan het einde van de 19de eeuw, goot een chocolatier per ongeluk warme room over gesmolten chocolade. Jean Neuhaus jr. zette de confiseriewereld op zijn kop met zijn uitvinding van de praline. Met dit verborgen juweeltje, omhuld door een laagje chocolade, schreef het Huis Neuhaus gastronomische geschiedenis. Dit prachtig geïllustreerd boek brengt een eerbetoon aan de magie van chocolade van een huis, dat meer doet dan pralines maken…

Van apothekers tot chocolatiers, de familie Neuhaus opende haar eerste boetiek in 1857 op nummer 23 in de magnifieke Galerie de la Reine/Koninginnegalerij in Brussel. Jean Neuhaus (1812-1892) (foto) was een Zwitser van Italiaanse afkomst. Toen hij in Zwitserland aankwam, vertaalde de familie letterlijk hun naam van “Casanova” naar “Neuhaus”. Jean wilde arts worden en ging geneeskunde studeren in Grenoble. Maar, hij faalde, voornamelijk omdat hij de aanblik van bloed niet kon verdragen. Hij verhuisde en vestigde zich in 1857, in Brussel. In hetzelfde jaar opende hij er een “pharmacie-confiserie-chocolaterie” in de prestigieuze Koninginnegalerij.

Lassagne, de kok van César de Choiseul, hertog van Plessis-Praslin (1598-1675) (foto) grilde en karamelliseerde een amandel. Deze “bonbon”, een “praline”, afgeleid van de naam Praslin, raakte vanaf de 17de eeuw in gebruik aan het Franse hof. Jean Neuhaus en zijn zoon Frédéric (1846-1912) kwamen weliswaar op het idee om medicijnen tegen hoesten en maagpijn met een fijn laagje chocolade te bedekken. In 1912, ontwikkelde zijn kleinzoon, Jean Neuhaus Junior (1877-1953) (foto), de gevulde “confiseries pharmaceutiques” tot de legendarische, Belgische pralines. Hij had nl. het lumineus idee om de chocoladebonbons te vullen met een heerlijke vulling in plaats van met medicijnen. 


Weet trouwens dat ter onderscheid, de typische, Franse praline, eigenl. een Nougatine (foto), (nog steeds) een gekarameliseerde hazelnoot is zonder chocolade. In 1915, vond Louise Agostini (1874-1965), de vrouw van Jean Neuhaus Jr. ter vervanging van de puntzak, een elegante geschenkdoos uit om de pralines te beschermen en mooi te presenteren. Deze “ballotin”, dicht geknoopt met een “bolduc”, zou een iconisch onderdeel worden van de Belgische chocoladetraditie


Werp een blik achter de schermen van het atelier, maak kennis met de meesterchocolatiers en laat u verleiden door 45 iconische pralines en een twintigtal exclusieve recepten voor pralines, chocoladetruffels en chocoladedesserts. Het wordt een zintuiglijke reis naar het hart van een Belgisch icoon, waar ultieme verfijning, passie en creativiteit samenkomen. Met creaties als ‘Pierre’, ‘Louise’ en ‘Suzanne’ is de praline ‘Jean 72 %’ een waar eerbetoon aan de nalatenschap van Jean Neuhaus en zijn visionaire geest, een eerbetoon aan 160-jaar geschiedenis van kwaliteitschocolade.


“Neuhaus” vertelt het verhaal van de uitvinder van de typische, Belgische Praline, met persoonlijke anekdotes, unieke momenten achter de schermen, portretten van de mensen achter Neuhaus en een selectie van exclusieve recepten van de “Maîtres Chocolatiers”.


Naast de rijke geschiedenis biedt dit boek ook een hedendaagse kijk op Belgische gastronomie en vakmanschap. Gerenommeerde chefs, ontwerpers en chocolatiers delen nl. in exclusieve interviews, een selectie inspirerende recepten en geven hun visie op innovatie, creativiteit en de kunst van chocolade. 


Een verrijkende lijst van courante vaktermen en recepten van pralines en desserts met telkens tips van de meesterchocolatier, verduidelijken de technische expertise, noem het maar de perfectie. De basisterminologie, beginnend met ‘abaisseren’ en eindigend met ‘vanille’, bevat 21 termen die de unieke smaken, precisie van de dagelijkse handelingen en diversiteit van de texturen van Neuhaus weergeven. De teksten zijn van de hand van Charlotte Huens en Pacôme Nasier, vertaald door Hanne Depuydt. Niet te missen!


Neuhaus, Uitvinder van de Belgische praline 175 bladz. geïllustreerd uitg. Lannoo ISBN 9789020988987