Mezzo Zoryana Kushpler en het Linos Ensemble brengen vroeg modernisme

Een nieuwe Capriccio cd reconstrueert een bijzonder concert zoals ze georganiseerd had kunnen worden in het Wenen van Arnold Schönberg

Samen met enkele vrienden richtte Arnold Schoenberg (1874-1951) in november 1918 de Vereniging voor Privé-concerten (“Verein für musikalische Privataufführungen”) op. Het bood aan een selecte Weense muziekkring de gelegenheid om de nieuwste modernste, veelal atonale werken van Weense en internationale componisten te ontdekken, om „Künstlern und Kunstfreunden eine wirkliche und genaue Kenntnis moderner Musik zu verschaffen”. De pers was niet toegelaten, details over de programma’s werden niet van tevoren bekendgemaakt en de werken moesten herhaald worden opgevoerd. Orkestwerken werden in arrangementen voor piano en kamerensemble uitgevoerd. Tussen februari 1919 en het eind van 1921 werden zo maar liefst 353 uitvoeringen van 154 werken gegeven in 117 concerten. Leerlingen assisteerden, maar Schönberg zorgde zelf voor het grootste deel van de repetities en uitvoeringen.

Het gebeurde op een moment dat de culturele geest van optimisme en innovatie in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog op een laag pitje zat. Schoenberg had persoonlijke banden met veel van de componisten die op de verenigingsconcerten speelden. Sommigen waren goede vrienden, en in het geval van Zemlinsky, zelfs zijn schoonbroer. De Vereniging was dé incubator voor de hele moderne muziekbeweging, van Richard Strauss en Debussy tot de serialiteit van Anton Webern. De cd bevat met drie belangrijke composities van Schönberg, Zemlinsky en Busoni, als het ware de reconstructie van de toen beruchte concerten.

Men koos voor de Kamersymfonie nr.1 in E, op. 9 van Schönberg in een arrangement van A. Webern voor fluit, klarinet, viool, cello & piano, de 6 Gesänge, Op. 13 “Maeterlinck” van Zemlinsky in arrangementen voor stem en kamerensemble van E. Stein en A.Tarkmann en voor de “Berceuse élégiaque”, op. 42, BV 252a in een arrangement van E. Stein voor kamerensemble, van Busoni. Uitvoerders zijn Zoryana Kushpler (mezzo-soprano) en het Linos Ensemble. Een historische aanrader.

Zemlinsky Schoenberg Busoni Zoryana Kushpler Linos Ensemble cd Capriccio C5138

https://www.stretto.be/2018/10/19/het-linos-ensemble-reconstrueerde-op-8-cds-de-programmas-van-schonbergs-prive-concerten-in-wenen-een-niet-te-missen-uitgave-van-het-label-capriccio-een-must/#