Michail Boelgakov, “Aantekeningen van een jonge arts” en Leo Tolstoj, “Hadzji Moerat”, meesterlijke, Russische literatuur, uitgegeven door Van Oorschot. Niet te missen!

In Boelgakovs “Aantekeningen van een jonge arts” wordt een plattelandsdokter zich door het verschil tussen wat in de medische handboeken staat beschreven en wat de achterlijke bevolking van hem verwacht, almaar bewuster van zijn rol. Wanneer hij bij het trekken van een kies het complete kaakbot verwoest (‘ik zag met ontzetting dat er met gemak een flinke reine-claude in het gat paste’), is hij bang dat hij zijn artsendiploma zal kwijtraken. “Hadzji Moerat” van Leo Tolstoj is een scherp portret van een Tsjetsjeense rebellenleider die klem kwam te zitten tussen de eisen van de tsaar, de lokale overheden, zijn gezin en andere grootmachten.

Lees verder

Romain Rolland “Jean-Christophe, Deel III – Het einde van een reis”, uitgegeven door Meulenhoff.

In het derde deel van “Jean-Christoph”, “Het einde van een reis”, ontvlucht de Duitse componist Jean-Christophe na een bewogen periode Parijs, en vindt rust in de bergen van Zwitserland. Met “De vriendinnen”, “Het brandend braambos” en “De nieuwe dag”, (de 3 romans van dit derde deel), beschreef Romain Rolland het einde van de mooiste literaire cyclus, ooit geschreven, over liefde en vriendschap.

Lees verder

Fred Geukes Foppen, “Amsterdamse wandelingen langs historische gevels”, een heel bijzondere uitgave van Uitgeverij Verloren.

Wel honderden architecten hebben sinds de 16de eeuw vorm gegeven aan gebouwen in Amsterdam, in de meest uiteenlopende stijlen van neoclassicisme tot Amsterdamse School. De gevelteksten daarbij onthullen Amsterdams verleden. Tenminste, als je weet wat wordt bedoeld. Sommige zijn raadselachtig, andere verdraaien de werkelijkheid, maar alle vertellen een geschiedenis die vaak tot honderden jaren teruggaat. Ontdek ze in deze rijk geïllustreerde gids.

Lees verder

Piet de Moor, “Met Kafka in Berlijn”, alweer een heel bijzondere uitgave van Pelckmans.

Duitsland werd geplaagd door extreem politiek geweld en een gierende inflatie wanneer Franz Kafka (1883-1924)  zich eind september 1923, in Berlijn vestigde. In de stad van zijn dromen, ambieerde hij de opbouw van een zelfstandig schrijversbestaan. Hoewel zijn tuberculose hem uitputte, gooide de toen veertigjarige Kafka zijn vrijgezellenbestaan overboord om te gaan samenleven met zijn nieuwe grote liefde, de vrijgevochten Joodse, Dora Diamant. Aan de hand van Kafka’s brieven en dagboeken, lezen we in het boek van Piet de Moor, over Kafka maar ook over de fascinerende ‘gouden’ jaren ‘20. Niet te missen!

Lees verder

Alec van der Horst, “De interessantste plek op aarde De negentiende eeuw in Parijs”, een prachtuitgave van Omniboek.

Alec van der Horst schetst in “De interessantste plek op aarde” een fascinerend portret van Parijs in de 19de eeuw. Deze onrustige periode was angstaanjagend voor de een, hoopvol voor de ander en voor iedereen verwarrend. Van der Horst laat zien hoe de negentiende-eeuwse Parijse cultuur en haar grootheden, ook in onze eigen, even veranderlijke en zorgwekkende wereld, nog steeds kunnen inspireren.

Lees verder

Uitzonderlijk authentieke “Ostium” door Dimitris Kountouras en Ex Silentio, op het label Carpe Diem Records. Subliem!

“Ostium” (uitgang) is een selectie van 19 werken uit middeleeuwse en oosterse-mediterrane traditionele muziek, gespeeld op verschillende oude fluiten, die een rijk scala aan vroege fluitklanken en melodieën vormen, die de latere Europese muziekcultuur op veel niveaus zou inspireren en vormen . De Griekse fluitist Dimitris Kountouras voert deze stukken uit samen met zijn ensemble Ex Silentio.

Lees verder

Ontdek Sonaten en Concerti van “Pupils of Tartini” op het label Dynamic. Heerlijk!

Giuseppe Tartini (1692-1770), bekend om zijn Duivelstriller-sonate, “La Sonata del Diavolo”, (de naam werd bedacht door Madame Blavatsky), componeerde ca. 200 vioolconcerti. De meeste zijn echter onbekend. In 1721, werd hij als eerste violist aan de Basiliek di Sant’Anonio in Padua, benoemd tot Maestro van de kapel. In hetzelfde jaar richtte hij een legendarische vioolschool op, waar leerlingen uit heel Europa onderricht kregen. Ontdek die leerlingen op deze cd’s. Een hele verrijking! Vol. 3 verschijnt op 19 juli. Lees verder

Rüdiger Safranski, “Kafka schrijven voor zijn leven”, uitgegeven door Atlas Contact. Alweer magnifiek!

Franz Kafka is nu een van de bekendste namen uit de westerse literatuurgeschiedenis. Maar, wie was hij eigenlijk in zijn eigen tijd in Praag? De honderdste sterfdag van Franz Kafka in 2024, was voor Rüdiger Safranski een gelegenheid om deze mysterieuze figuur van de eeuw in de wereldliteratuur te benaderen in een literair-biografisch essay. Zeker lezen!

Lees verder

“In My Heart of Hearts. Music in Shakespeare’s Plays”, door Hannah Morrison (sopraan), Marnix De Cat (contratenor) en Hathor Consort o.l.v. Romina Lischka, op het label Ramée. Su-subliem!

Geen enkele toneelschrijver in de wereldliteratuur heeft door de eeuwen heen meer componisten geïnspireerd dan William Shakespeare. Zijn regieaanwijzingen vroegen niet alleen om zang, maar ook om instrumentale sonates en toccata’s. Op deze cd brengen Hannah Morrison, Marnix De Cat en het Hathor Consort een schat aan sensuele renaissanceklanken uit de tijd van Shakespeare tot leven, in stukken die net zo goed in het Globe Theatre gespeeld hadden kunnen worden.

Lees verder