Nils Büttner, “Vermeer De schilder die de tijd stilzet” en Aart Aarsbergen, “Het raadsel Vermeer, kroniek van een schildersleven”, 2 prachtuitgaven van Meulenhoff en Sterck & De Vreese. Niet te missen!

 

Johannes Vermeer (1632-1675) heeft als weinig andere kunstenaars onze visie op het 17de-eeuwse Nederland gevormd met zijn onvergetelijke portretten en prachtige interieurschilderijen. Wie kent Het melkmeisje en het Meisje met de parel niet? Nils Büttner en Aart Aarsbergen geven elk een heldere analyse van Vermeers schilderkunst en schetsen een rijk beeld van het 17de-eeuwse Delft waarin de schilder leefde.

Continue reading

“Amate Stelle, Arias for Anna Maria Strada”,door de sopraan, Marie Lys  en Abchordis Ensemble o.l.v. Andrea Buccarella, op het label Glossa.

Organisatie Oude Muziek :: Marie Lys & Abchordis Ensemble / Andrea  Buccarella

Organisatie Oude Muziek :: Marie Lys & Abchordis Ensemble / Andrea  Buccarella

De jonge Zwitserse sopraan Marie Lys ontdekte dat veel van de rollen die ze de afgelopen jaren in Händels werken had gezongen, speciaal gecomponeerd waren voor de gevierde, virtuoze sopraan, Anna Maria Strada del Pò (ca. 1703-1775), Händels prima donna van 1729 tot 1738. Daarop besloot ze om haar eerste solo-cd voor Glossa te wijden “La Stradina”. Begeleid door het Abchordis Ensemble en Andrea Buccarella, presenteert ze een programma dat de carrière van deze unieke sopraan en haar vocale kwaliteiten doet herleven.

Continue reading

Sfeervolle “Toutes les nuits”, door Dulces Exuviae, Romain Bockler, bariton, Bor Zuljan, luit, op het label Ricercar.

Dulces Exuviae – Romain Bockler – Bor Zuljan

Dulces Exuviae – Romain Bockler – Bor Zuljan

Dulces Exuviae verkent muziek van componisten die zich door de eeuwen heen hebben laten inspireren door de nacht. De 25 composities werden thematisch geordend, deemstering, eenzaamheid, droom, maanlicht en dageraad. Op het programma staat werk van Philippe Verdelot (1470-1552), Bartolomeo Tromboncino (1470-1535), Francisco Guerrero (1528-1599), Diego Pisador (1509-1557), Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594), Orlando di Lasso (Lassus) (1532-1594), Clement Janequin (1472-1559), Thomas Crecquillon (1505-1557), Juan Vasquez (1500-1560), Josquin Desprez (1440-1521), Pierre de Manchicourt (1510-1564), en als verrassing… John Lennon & Paul McCartney: Blackbird.

Continue reading

Ontdek Sébastien Le Camus (1610-1677) op de cd, “La Chambre Bleue, Music of the 17th-Century Parisian Salons”, door de sopraan, Deborah Cachet, en Sofie Vanden Eynde, theorbe, op het label Passacaille.

In “La chambre bleue” van Madame de Rambouillet, brachten zangers hun airs en begeleidden zich daarbij op de luit of theorbe. Op het programma van deze bijzonder stijlvolle cd, staan Airs van Sebastien Le Camus (1610-1677), Michel Lambert (1610-1696) en Marc-Antoine Charpentier (1643-1704), afgewisseld met 9 composities voor luit van Robert de Visée (ca. 1650-na 1732).

Continue reading

Bohuslav Martinu, “Les Larmes du Couteau – ‘Knife Tears” en “Comedy on the Bridge”, o.l.v. Cornelius Meister, op het label Capriccio.

Une Lunelloise poignarde son ami d'enfance : "Il m'a volé la lettre de mon  ex, ça m'a mise en colère" - midilibre.fr

Une Lunelloise poignarde son ami d'enfance : "Il m'a volé la lettre de mon  ex, ça m'a mise en colère" - midilibre.fr

Martinů gebruikte alle denkbare kleuren en stijlen die actueel waren of hem fascineerden. Deze twee korte opera’s, die hier voor het eerst in hun oorspronkelijke vorm zijn opgenomen, waren daar uitstekende voorbeelden van. Enerzijds is er het bijna dadaïstische meesterwerk “Larmes de couteau” in de oorspronkelijke Franse versie, waarbij Martinů muziek componeerde, variërend van jazz tot Stravinsky.

Continue reading

“Things Lived and Dreamt”, door de pianiste, Francine Kay, op het label Analekta.

Clarkson Czech Festival

Clarkson Czech Festival

De Canadese pianiste wijdde op deze cd haar programma aan 5 Tsjechische componisten (Janáček, Josef Suk, Dvořák en Smetana en Vítězslava Kaprálová), omwille van hun suggestieve melodieën, geïnspireerde harmonisatie, dansritmes en een rijke verscheidenheid aan stemmingen. De titel van haar cd haalde ze van de 10-delige pianosuite, “Životem a snem” (“Things Lived and Dreamt”), van Josef Suk.

Continue reading

André Caplet, “Le Miroir de Jésus”, door de Duitse mezzosopraan, Anke Vondung, het Chor des Bayerischen Rundfunks en het Münchner Rundfunkorchester, o.l.v. Howard Arman, op het label BR Klassik.

“Le Miroir de Jésus” is een mystiek werk, waarin de christen mediteert over de ‘mysteries’, die de Maagd Maria als in een ‘spiegel’ van haarzelf, ondervond in het licht van de gebeurtenissen van het leven van haar Zoon.

Continue reading

“1923, Der wilde Sound der 20er Bartók, Krenek, Toch, Weill”, door het Chor & Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, o.l.v. Cristian Mačelaru en Howard Arman, op het label BR Klassik. Top!

BR-KLASSIK blickt 100 Jahre zurück: Der wilde Sound der 20er | Themen |  BR-KLASSIK | Bayerischer Rundfunk

BR-KLASSIK blickt 100 Jahre zurück: Der wilde Sound der 20er | Themen |  BR-KLASSIK | Bayerischer Rundfunk

Deze cd biedt studio-opnamen van april 2021 (Toch, Weill) en maart 2022 (Krenek) en een live-opname van maart 2017 (Bartók). De cd verschijnt als onderdeel van het programma gericht op het onderwerp “100 jaar omroep”, dat laat zien hoe vormend het geluid van deze eeuw was. In 1923, midden in sociale onrust, begon het tijdperk van de omroep. De voor dit nieuw medium gecomponeerde muziek weerspiegelde de tijd tussen moderniteit en traditie, revolutie en republiek, jazz en dansmuziek.

Continue reading

“Ciaccona! La Centifolia”, door Leila Schayegh, op het label Glossa.

La Centifolia: Couperin, Corelli and Marais - ABC Classic

La Centifolia: Couperin, Corelli and Marais - ABC Classic

Wie houdt er niet van de ciaccona, ciacona of chaconne, deze onweerstaanbare dans waarin de bovenstemmen improvisaties en imitaties spelen over een basschema? Afkomstig uit Zuid-Amerika, waarschijnlijk via Spanje, begon de Ciaccona al snel aan haar zegetocht door heel Europa. De violiste, Leila Schayegh en haar bevriende musici van La Centifolia, brengen hier een kleurrijke bloemlezing van chaconnes, sommige beroemd, sommige onbekend, van o.a. Bertali, Purcell, Schmelzer, Matteis, Corelli en anonieme componisten uit de beroemde collectie van “Schrank No. 2″ in Dresden.

Continue reading

“Mozart, Krönungsmesse, KV 317 en Vesperae solennes de Dominica”, door het Chor des Bayerischen Rundfunks en de Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. Howard Arman cd BR Klassik. Magnifiek!

Mozarts “Kroningsmis” in C, KV 317, samen met drie andere belangrijke van zijn religieuze composities op één cd, de “Vesperae solennes de Dominica”, een “Sonate all’epistola” (Kerksonate) en het offertorium, “Alma Dei creatoris”. Deze live-opname werd gemaakt in de Herkulessaal van de Residenz in München, in mei 2022.

Continue reading