“Ex Nihilo – Polyphony beyond the Order of Things”, door Graindelavoix o.l.v. Björn Schmelzer, op het label Glossa.

De cd “Ex Nihilo – Polyphony beyond the Order of Things” opent met Josquins Praeter rerum seriem (“beyond the order of things”) en bevat motetten van Josquin naast werk van Obrecht, Ockeghem, De Wert en De Ribera. Op hun nieuwste opname voor Glossa presenteren Graindelavoix en Björn Schmelzer een fascinerende reeks renaissancemotetten, gebaseerd op het theologische concept van creatio ex nihilo (schepping uit het niets), zoals geïllustreerd door het mysterie van de Incarnatie, het idee dat God mens wordt.

Lees verder

Kleijn Koen, Jitske Hell, Janna Toepoel “Ons Amsterdam 750 jaar Een bijzondere stadsgeschiedenis”, een prachtuitgave van Walburg Pers.

In oktober 2024 barstten de festiviteiten los rond het 750-jarig jubileum van Amsterdam. Een jaar lang vieren de Amsterdammers nu de verjaardag van hun magnifieke stad. Maar, waarom is dat eigenlijk 750 jaar, en bestaat de stad niet al veel langer? U verneemt er alles over in “Ons Amsterdam 750 jaar Een bijzondere stadsgeschiedenis”.

Lees verder

“Mozart, Requiem”, door Ilse Eerens, Barbara Kozelj, Kieran Carrel, Andreas Wolf en Il Gardellino, en het Vlaams Radiokoor o.l.v. Bart Van Reyn, op het label Passacaille.

Hoewel Mozarts geniaal Requiem al heel vaak is opgenomen, zorgen de combinatie van topsolisten, de briljante stemmen van het Vlaams Radiokoor en de frisse klank van Il Gardellino op authentieke instrumenten onder de dynamische leiding van dirigent Bart Van Reyn, voor een bijzondere magie in deze live-opname. Deze opname is dan ook het resultaat van een doorleefde en meeslepende interpretatie. Een meerwaarde.

Lees verder

“Bartók, The Piano Concertos”, door Tzimon Barto (piano) en het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin o.l.v. Christoph Eschenbach, op het label Capriccio. Fenomenaal!

Béla Bartóks drie geniale pianoconcerti waren centraal in zijn biografie en zijn muzikaal oeuvre. Maar, hoewel eertijds goed vertegenwoordigd op de fonoplaat, worden de concerti zelden of nooit uitgevoerd. Ontdek hier de nieuwe benadering van de martellato techniek door Tzimon Barto! Niet uitstellen!

Lees verder

Ontdek “Rossini, Complete Works For Piano” door Paolo Giacometti op het label Channel Classics.

Paolo Giacometti treedt over de hele wereld op als solist en als kamermusicus, zowel op historische als moderne instrumenten. Met deze 8 cd box presenteert hij op 4 vleugels uit de 19de eeuw, de complete, charmante pianomuziek van Gioachino Rossini, oorspronkelijk uitgebracht tussen 1998-2007, op acht cd’s op Channel Classics. Een feest!

Lees verder

“Liszt, Années de pèlerinage”, door Roger Muraro (piano) op het label Alpha. Een revelatie!

De Franse pianist Roger Muraro presenteert hier een monumentaal meesterwerk, dat volgens hem een werk is van ‘universele intimiteit’: “Ik bewonder de vrijheid waarmee de evocaties van de ziel, van de natuur, van de kleuren van de meesters van de Italiaanse schilderkunst zich achtereenvolgens ontvouwen. Alles wat Liszt zag tijdens zijn pelgrimstocht naar Zwitserland en Italië droeg bij aan een proces van reflectie, een reis, een zoektocht om hem dichter bij zijn ideaal te brengen waar stilte de ultieme autoriteit werd”.

Lees verder

“Sainte-Colombe Le Fils, Pièces de Viole” door François Joubert-Caillet, l’Achéron op het label Ricercar.

De familie Sainte-Colombe blijft tot op de dag van vandaag een bron van mysterie: de voornaam en de afkomst van de vader, die Marin Marais onderwees en talloze stukken voor een of twee violen componeerde, blijven verborgen in de nevelen van de tijd. Dezelfde onduidelijkheid omringt zijn zoon of zonen: archieven tonen enkele sporen van hem in Londen en Edinburgh rond 1700, hoewel alles wat echt van hem bekend is afkomstig is van de Pièces de viole die hier zijn opgenomen. Deze vijf suites van dansen in de Franse stijl, waaronder een Tombeau pour Mr de Sainte-Colombe le père, zijn bewaard gebleven in een niet-autografisch manuscript.

Lees verder

“Debussy, Ravel, Satie, Piano Twins”, door Vanessa Wagner en Wilhem Latchoumia, op het label la dolce volta. Heerlijk!

Het was “Amériques” van Edgar Varèse, dat hen voor het eerst samenbracht in 2014. Hun duo ontstond uit het kortstondig kwartet van pianisten dat voor dat project was samengesteld, toen ze ontdekten dat ze dezelfde open-minded benadering en dezelfde passie deelden voor hedendaagse muziek. Met deze nieuwe cd zetten Vanessa Wagner en Wilhem Latchoumia hun verkenning van het repertoire voor twee piano’s voort, waarbij ze nieuw licht werpen op verschillende emblematische werken uit de Franse muziek van het begin van de 20ste eeuw.

Lees verder