“Grenzeloos en vrij / Freedom without borders”, een tentoonstelling in het Cobra Museum in Amstelveen en een uitgave van Waanders.

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Cobra-beweging (1948 – 1951), tonen de tentoonstelling en het boek de nauwe verwantschap van Cobra met de vrije expressieve werkwijze van diverse kunstenaars door de jaren heen. Wel 150 schilderijen, sculpturen, werken op papier, foto’s, en keramiek benadrukken het blijvend universeel karakter van Cobra. Continue reading

Peter Frankopan, “De transformatie van de aarde, een nieuwe wereldgeschiedenis”, een uitgave van Spectrum. Indrukwekkend!

Book review: The Earth Transformed: An Untold Story

Book review: The Earth Transformed: An Untold Story

De opwarming van de aarde is een van de grootste gevaren waar wij op dit moment mee worden geconfronteerd. In een gewaagd onderzoek dat eeuwen en continenten overspant stelt Peter Frankopan vast dat de natuur en onze omgang met de natuur altijd een fundamentele rol heeft gespeeld bij het verloop van de geschiedenis.

Continue reading

Myriam Rispens – Rik van Puymbroeck, “Kapel gezocht. 15.000 verhalen in beweging”, een inspirerende en schattige uitgave van Lannoo Campus.

Naar aanleiding van het project “Kapelletjes in Vlaanderen”, brachten de uitgeverij Lannoo Campus en PARCUM deze inspirerende publicatie uit. Elke kapel heeft een eigen verhaal. Soms gebouwd om rampspoed af te wenden, soms uit dank voor een klein of een groot mirakel, en sommige zijn half verdwenen of opgegaan in het landschap. Maar allemaal zeggen ze ons iets over onze geschiedenis, over wat ons bezighoudt, en over het leven van heel gewone, eenvoudige, gelovige mensen. Maar, waar staan ze, wie bouwde ze eigenlijk en waarom, en wat is er daar nu zo bijzonder aan? U ontdekt het in dit boek.

Continue reading

Dirk Velghe, “De ziel van Parijs, Bijzondere plekken, mensen en geschiedenissen”, een indrukwekkende uitgave van Hannibal Books.

U heeft er geen idee van, maar in dit boek overtreft de werkelijkheid de fictie en de waarheid de mythe. U beleeft nl. bij het lezen een haast persoonlijke ontmoeting met inquisiteurs en “filles à la cuisse légère”, impressionisten en kunstdieven, oplichters en bankiers, gifmengsters en chirurgijnen, collaborateurs en résistants, kubisten en anarchisten, schildersmodellen en conservatrices, terroristen en duellisten, Hugenoten en katholieken, misdadigers en beulen…

Continue reading

Françoise Aubry, “Het Brussel van Horta”, een bijzonder mooi geïllustreerde uitgave van de prestigieuze uitgeverij, Ludion.

The Life and Major Works of Victor Horta

The Life and Major Works of Victor Horta

In 2023 viert Brussel, en bij uitbreiding heel België, het jaar van de art nouveau. Wie vertegenwoordigt deze revolutionaire stijl in België beter dan de beroemde architect Victor Horta? Deze handige gids van Françoise Aubry, art nouveau specialiste en ere-conservator van het Horta museum, loodst u in chronologische volgorde, langs zijn creaties in Brussel, van openbare gebouwen tot privéwoningen en monumenten, alle in magistrale art nouveau-stijl. Weet dat 4 gebouwen van Horta in 2000 ingeschreven werden als werelderfgoed, nl. de hotels Tassel, Solvay, van Eetvelde en het Hortahuis, nu het Hortamuseum. Continue reading

Marc David Baer, “De Ottomanen Khans, keizers en kaliefen”, een prachtuitgave van Nieuw Amsterdam. 

DE OTTOMAANSE SULTANS EN KALIEFEN IN BEELD / Turkse bibliotheken /Ottomaanse  manuscripten | Librariana

DE OTTOMAANSE SULTANS EN KALIEFEN IN BEELD / Turkse bibliotheken /Ottomaanse  manuscripten | Librariana

Het Ottomaanse Rijk (1281-1923) is lang afgeschilderd als de islamitisch-Aziatische tegenpool van het christelijk, Europees Westen. Maar de werkelijkheid was heel anders. Dit multi-etnisch, meertalig en multireligieus rijk strekte zich uit tot diep in het hart van Europa. Sterker nog, de Ottomaanse heersers zagen zichzelf als de nieuwe Romeinen. In “De Ottomanen” vertelt de vooraanstaande historicus Marc David Baer, hoe een klein vorstendom ten tijde van o.a. Osman Gazi (1299-1325), kon uitgroeien tot een wereldrijk, geleid door machtige sultans en kaliefen. Continue reading

Diane De Keyzer, “Quel Bordel, de geschiedenis van de prostitutie in de Belgische steden”, een uitgave van Borgerhoff & Lamberigts.

In de middeleeuwen heetten ze ledighe vrouwen, lichtwiven of lichtekooien. Ze werden verbannen of behangen met schandstenen. Ze hadden een verbond met de duivel en waren slachtoffers van heksenjachten. Vandaag noemen we hen sekswerksters en luxe escorts. Ze vertellen tijdens druk bekeken programma’s op tv wat en waarom ze het doen. Diane De Keyzer neemt u in 11 indrukwekkende hoofdstukken mee langs straten van plezier en huizen van vertier in Belgische steden door de eeuwen heen.

Continue reading

Meta van den Boomen, “Wijn in de Lage Landen. De mooiste wijndomeinen in Nederland en België”, een bijzonder mooi geïllustreerde uitgave van Terra.

Van het noorden van Friesland tot op de Haspengouwse hellingen en in het Vlaamse Heuvelland zijn bevlogen wijnmakers dag in dag uit bezig op een heel professionele manier wijn te maken. Dit boek geeft die wijnmakers een gezicht en gaat dieper in op de smaak van onze eigen wijn, van wijngaard en druivenras tot duurzame wijnbouw en het vinificatieproces in de kelder.

Continue reading

Stefan Zweig, “Tolstoj” en “Dostojevski”, 2 uitgaven van Uitgeverij IJzer.

The World of Yesterday by Stefan Zweig - Understanding Vienna

Stefan Zweigs biografieën accentueerden de menselijke zwakheden van grote historische figuren. In zijn biografisch meesterwerk over Tolstoj, richtte Stefan Zweig (1881-1942) zich tot de Russische reus met de doordringende ogen, de reus die als geen ander het leven wist te beschrijven. Zweigs inzichten over Dostojevski waren gebaseerd op intensieve studie van Dostojevski’s biografie en geschriften, een preoccupatie die voor Stefan Zweig al voor de Eerste Wereldoorlog begon, in een tijd waarin Dostojevski’s romans in heel West-Europa op grote schaal werden gepubliceerd en besproken. Continue reading