Fred Geukes Foppen, “Amsterdamse wandelingen langs historische gevels”, een heel bijzondere uitgave van Uitgeverij Verloren.

Wel honderden architecten hebben sinds de 16de eeuw vorm gegeven aan gebouwen in Amsterdam, in de meest uiteenlopende stijlen van neoclassicisme tot Amsterdamse School. De gevelteksten daarbij onthullen Amsterdams verleden. Tenminste, als je weet wat wordt bedoeld. Sommige zijn raadselachtig, andere verdraaien de werkelijkheid, maar alle vertellen een geschiedenis die vaak tot honderden jaren teruggaat. Ontdek ze in deze rijk geïllustreerde gids.

Lees verder

Piet de Moor, “Met Kafka in Berlijn”, alweer een heel bijzondere uitgave van Pelckmans.

Duitsland werd geplaagd door extreem politiek geweld en een gierende inflatie wanneer Franz Kafka (1883-1924)  zich eind september 1923, in Berlijn vestigde. In de stad van zijn dromen, ambieerde hij de opbouw van een zelfstandig schrijversbestaan. Hoewel zijn tuberculose hem uitputte, gooide de toen veertigjarige Kafka zijn vrijgezellenbestaan overboord om te gaan samenleven met zijn nieuwe grote liefde, de vrijgevochten Joodse, Dora Diamant. Aan de hand van Kafka’s brieven en dagboeken, lezen we in het boek van Piet de Moor, over Kafka maar ook over de fascinerende ‘gouden’ jaren ‘20. Niet te missen!

Lees verder

Alec van der Horst, “De interessantste plek op aarde De negentiende eeuw in Parijs”, een prachtuitgave van Omniboek.

Alec van der Horst schetst in “De interessantste plek op aarde” een fascinerend portret van Parijs in de 19de eeuw. Deze onrustige periode was angstaanjagend voor de een, hoopvol voor de ander en voor iedereen verwarrend. Van der Horst laat zien hoe de negentiende-eeuwse Parijse cultuur en haar grootheden, ook in onze eigen, even veranderlijke en zorgwekkende wereld, nog steeds kunnen inspireren.

Lees verder

Uitzonderlijk authentieke “Ostium” door Dimitris Kountouras en Ex Silentio, op het label Carpe Diem Records. Subliem!

“Ostium” (uitgang) is een selectie van 19 werken uit middeleeuwse en oosterse-mediterrane traditionele muziek, gespeeld op verschillende oude fluiten, die een rijk scala aan vroege fluitklanken en melodieën vormen, die de latere Europese muziekcultuur op veel niveaus zou inspireren en vormen . De Griekse fluitist Dimitris Kountouras voert deze stukken uit samen met zijn ensemble Ex Silentio.

Lees verder

Ontdek Sonaten en Concerti van “Pupils of Tartini” op het label Dynamic. Heerlijk!

Giuseppe Tartini (1692-1770), bekend om zijn Duivelstriller-sonate, “La Sonata del Diavolo”, (de naam werd bedacht door Madame Blavatsky), componeerde ca. 200 vioolconcerti. De meeste zijn echter onbekend. In 1721, werd hij als eerste violist aan de Basiliek di Sant’Anonio in Padua, benoemd tot Maestro van de kapel. In hetzelfde jaar richtte hij een legendarische vioolschool op, waar leerlingen uit heel Europa onderricht kregen. Ontdek die leerlingen op deze cd’s. Een hele verrijking! Vol. 3 verschijnt op 19 juli. Lees verder

Rüdiger Safranski, “Kafka schrijven voor zijn leven”, uitgegeven door Atlas Contact. Alweer magnifiek!

Franz Kafka is nu een van de bekendste namen uit de westerse literatuurgeschiedenis. Maar, wie was hij eigenlijk in zijn eigen tijd in Praag? De honderdste sterfdag van Franz Kafka in 2024, was voor Rüdiger Safranski een gelegenheid om deze mysterieuze figuur van de eeuw in de wereldliteratuur te benaderen in een literair-biografisch essay. Zeker lezen!

Lees verder

“In My Heart of Hearts. Music in Shakespeare’s Plays”, door Hannah Morrison (sopraan), Marnix De Cat (contratenor) en Hathor Consort o.l.v. Romina Lischka, op het label Ramée. Su-subliem!

Geen enkele toneelschrijver in de wereldliteratuur heeft door de eeuwen heen meer componisten geïnspireerd dan William Shakespeare. Zijn regieaanwijzingen vroegen niet alleen om zang, maar ook om instrumentale sonates en toccata’s. Op deze cd brengen Hannah Morrison, Marnix De Cat en het Hathor Consort een schat aan sensuele renaissanceklanken uit de tijd van Shakespeare tot leven, in stukken die net zo goed in het Globe Theatre gespeeld hadden kunnen worden.

Lees verder

“Joseph Haydn, Cello Concertos” door Michał Balas (cello) en het Kurpfälzisches Kammerorchester o.l.v. Christian Erny op het label Berlin Classics. Passioneel!

Op 9 augustus 2024 brengt een jonge cellist zijn eerste cd uit op het Berlin Classics-label. De jonge Poolse cellist, Michał Balas, wijdde zich nl. vol passie en met bewonderenswaardige toewijding aan de Celloconcerti van Joseph Haydn. Beide concerti, zowel het concerto in C als het concert in D, genieten een bijzondere reputatie onder cellisten.

Lees verder

Sieg Monten, “Historische atlas van de Lage Landen 814-1256” en “Historische atlas van de Lage Landen 1257-1439”, twee heel bijzondere uitgaven van Omniboek. 

In deze historische atlassen wordt de geschiedenis van de Lage Landen tussen de 9de en de 15de eeuw verteld. Over de eerste periode, waarvan geen landkaarten van bekend zijn, ontkiemden voorheen Frankische gouwgraafschappen zich onder de Franse koning en de koningen en keizers van het Heilig Roomse Rijk, tot soevereine vorstendommen. De kaarten zijn nieuw, informatief en innovatief. Aangevuld met stambomen, illustraties en beschrijvingen worden vier eeuwen uit de geschiedenis van België en Nederland uitvoerig in kaart gebracht. Uniek! Lees verder

“Khachaturian, Piano Transcriptions, Gayane Spartacus Masquerade Suite”, door Mikael Ayrapetyan op het label Grand Piano. Indrukwekkend!

Aram Khachaturian (1903-1978) was toegewijd aan balletmuziek en componeerde twee meesterwerken binnen het genre,  “Spartacus”  en  “Gayane”. Onderscheiden door een onuitwisbare thematische schoonheid, waarvan het ‘Adagio van Spartacus en Phrygia’ een perfect voorbeeld is, zijn de balletten symfonisch van opzet en, in het geval van  Gayane, gekenmerkt door het gebruik van leidmotieven. Ook de Masquerade Suite is rijk gecontrasteerde theatermuziek. De hier opgenomen, gevoelige pianoarrangementen behielden de essentie van Khachaturians muziek, waarbij de textuur en helderheid van de originele orkestpartituren behouden bleven. Mikael Ayrapetyan is nl. ’s werelds grootste exponent van Armeense pianomuziek en zijn opnames van muziek uit zijn thuisland, oogstten universele bewondering. Lees verder