“Anton Bruckner, Ave Maria, Musik für Chor & Bläserensemble”, door het NDR Chor Hamburg o.l.v. Hans-Christoph Rademann, op het label Carus. Hemels! Verschijnt op 21 juni.

Op zijn alweer unieke opname presenteert het NDR Chor Hamburg onder leiding van Hans-Christoph Rademann nu een uitgebreide selectie van Anton Bruckners religieuze werken voor koor en koperensemble. Ook al wordt Bruckner terecht gezien als een belangrijke symfonicus, religieuze muziek stond altijd centraal in het werk van deze diep religieuze componist. De compositieperiode van de 17 werken strekt zich bijna chronologisch uit over 50 jaar, wat betekent dat Bruckners compositorische ontwikkeling in dit Bruckner jaar, goed te volgen is. De solisten zijn Walter Preu, Eckart Wiewinner, Herbert Schneider, Stephan Poppe, Gerhard Schröder, Frauke Siems en Eberhard Lauer.

Lees verder

Ontdek 4 Missen van Pierre de Manchicourt, de 16de eeuwse grootmeester van de polyfonie, op de cd, “Manchicourt, Masses”, door Beauty Farm, op het label  Fra Bernardo. Hemels!

Over de biografie van Pierre de Manchicourt (ca.1510-1564), een componist uit Béthune, is weinig bekend, en ook opnames van zijn muziek zijn zeldzaam. De 8 schitterende, vocale solisten van het ensemble Beauty Farm kozen als witte raven voor hun nieuwe cd, voor deze Frans-Vlaamse renaissancemeester, die nog enkel bij vakspecialisten bekend is. De cd werpt een representatief licht op zijn religieuze muziek. Verschijnt op 21juni. Lees verder

In de prestigieuze reeks “KADOC-Studies” verscheen als nr. 36, door de Universitaire Pers Leuven, het uitermate interessant, verrijkend en fascinerend, “Geschiedenissen van de islam in Nederland en Vlaanderen”.

“Geschiedenissen van de islam in Nederland en Vlaanderen” illustreert op een uitermate intellectuele, heldere en overtuigende wijze, hoe de verhoudingen, interacties, beeldvorming en academisch onderzoek van de islam, ingebed waren (en voor een deel (helaas) bleven), in de complexe maar boeiende verweven werelden van islam (onderwerping of overgave aan God) en Europa.

Lees verder

“Paul Hindemith – Alfred Schnittke”, door Anna Gourari, piano en het Orchestra della Svizerra italiana orchestra o.l.v. Markus Poschner op het label ECM New Series. Grandioos!

Na drie veelgeprezen solo-pianoprogramma’s voor ECM New Series, verbreedt Anna Gourari hier het instrumentale spectrum met het in Lugano gevestigd Orchestra Della Svizzera Italiana onder leiding van Markus Poschner in opvallende uitvoeringen van Alfred Schnittke’s Concerto voor piano en strijkorkest en Paul Hindemiths “The Four Temperaments”.

Lees verder

Anton Bruckner, Symphonies Nos. 7 & 8 door het Radio-Sinfonieorchester Stuttgart des SWR o.l.v. Eliahu Inbal, op het label SWR Music. Meer dan een revelatie!

Bruckners nr. 7 betekende in verschillende opzichten een nieuw begin. Ze verschilde niet alleen van zijn voorgangers wat betreft toonspraak en formele structuur, maar het was ook de eerste symfonie die de inmiddels 60-jarige componist het succes bracht dat hij al zo lang miste. Kort na de voltooiing van zijn 7de, componeerde Bruckner de 8e Symfonie, zijn meest uitgebreide. Maar nadat zijn goede vriend, de dirigent Hermann Levi, hem had laten weten dat hij er niet helemaal uitkwam, begon Bruckner – opnieuw geplaagd door zelftwijfel – onmiddellijk met het herzien van de partituur, wat meerdere jaren in beslag nam. De Symfonie nr. 8 bestaat dus in twee versies. Het origineel uit 1887, hier te horen op deze opname onder leiding van Eliahu Inbal, was een van de eerste dirigenten die het opnieuw in de concertzalen bracht.

Lees verder

Tanguy Ottomer, “Knokke-Heist Boulevard Nostalgie”, alweer een bijzondere uitgave van Hannibal.

Dit schitterend, in kleur geïllustreerd boek over Knokke-Heist is een ware tijdmachine naar een periode van grandeur en vakantie. Glamoureuze beelden worden afgewisseld met verrassende weetjes over de badstad, wanneer veel Belgen flanerend over de dijk of genietend van een hartjeswafel in een van de Siska’s, hun zomer doorbrachten. ‘Knokke-Heist – Boulevard Nostalgie’ toont de gouden jaren van de mondaine badstad in honderden foto’s. Een feest voor het oog!

Lees verder

Miriam Bunnik, “Vivaldi en Volare Een muzikale reis door Italië”, een prachtboek, uitgegeven door Nieuw Amsterdam.

Na haar succesvol boek in 2021, “Koffiebars en carabinieri, Een ander boek over Italië”, schreef Miriam Bunnik een muzikaal vervolg, met net zo’n klinkende titel, “Vivaldi en Volare”, een magnifieke reis door Italië en een ontdekkingstocht doorheen de muziekgeschiedenis. “Forse la musica è la cosa più vicina all’amore”, (“Misschien is muziek wel dat wat het dichtst bij liefde in de buurt komt”).

Lees verder

Jan Auke Walburg, “De symfonieën van Gustav Mahler”, een uitgave van Noordboek. Niet te missen!

In zijn symfonieën creëerde Gustav Mahler (1860-1911) een heel eigen, sonore wereld voor zichzelf en voor zijn luisteraars. Meer dan welke andere componist wilde hij in zijn symfonisch oeuvre binnendringen tot in de diepste diepten van de levenscirkel, de eeuwige cyclus van groei en verval. Maar, Mahler gaf ons in zijn symfonieën ook een vergaande kijk in zijn turbulent gevoelsleven. Zijn grote liefde voor zijn vrouw, Alma, zijn verdriet over de dood van zijn 4-jarig dochtertje, Maria, zijn passie voor de natuur, het Weens fin de siècle, dit alles is te horen in zijn muziek en over dit alles gaat het in dit boek, een herziene 2de druk van de uitgave uit 2003. Zeker lezen!

Lees verder

“Mahler – Symphonies 1 – 10”, door het Minnesota Orchestra o.l.v. Osmo Vänskä, op het label Bis. Overweldigend. Dit is Top!

De geniale symfonieën van Gustav Mahler vormen een uitgestrekt epos, vol emotionele onrust. Volgens de componist moest de symfonie ‘zijn zoals de wereld, ze moest alles omvatten’. De muziek bestrijkt een breed scala aan genres en emoties, vaak tegenstrijdig, die elkaar in een razend tempo opvolgen, en het zijn juist deze uitersten die de bouwstenen vormden van zijn symfonisch universum, hier optimaal uitgevoerd.

Lees verder

“Fernando Lopes-Graça, Canções Portuguesas” door het Coro Casa da Música o.l.v. Paul Hillier op het label Naxos. Een grandioze ontdekking!

Fernando Lopes-Graça (1906-1994) was een Portugese componist, dirigent en musicoloog. Hij werd geboren in Tomar en werd beïnvloed door de Portugese populaire muziek, die hij ook bestudeerde, waarmee hij het werk van de componist en musicoloog Francisco de Lacerda voortzette. Hij was lid van de Portugese Communistische Partij en verzette zich krachtig tegen de Estado Novo en zijn leider António de Oliveira Salazar. Hij voltooide het Dicionário de Música (Woordenboek van Muziek), gestart door zijn leraar, de componist Tomás Borba.

Lees verder