“België door de ogen van Suske en Wiske”, uitgegeven door Houtekiet.

“België door de ogen van Suske en Wiske” is een heel origineel, onderhoudend boek met artikelen van 13 uiteenlopende auteurs, die vanuit hun eigen standpunt en vakgebied, hun licht laten schijnen over de Belgische geschiedenis, aan de hand van  enkele  albums en “helden” uit de in Vlaanderen wereldberoemde stripreeks, “Suske en Wiske”, een reeks over een doorsnee jongen met een peperkoeken hart en een meisje met de haren opgebonden met een strikje, dol op Schalulleke, haar schattig lappenpopje. Lees verder

Stefan Zweig, “Casanova”, uitgegeven door Ijzer.

Na zijn jeugd in Wenen, woonde Stefan Zweig in Zürich. Na de Eerste Wereldoorlog keerde hij terug naar Oostenrijk en woonde in Salzburg. Zweig schreef in zijn Salzburgse tijd verhalen, drama’s, novellen en historische romans en biografieën, o.a. over de Franse dichteres, schrijfster en actrice, Marceline Desbordes-Valmore (1786-1859), Romain Rolland, Joseph Fouché, Erasmus (“Triumph und Tragik des Erasmus von Rotterdam”), Maria Stuart en de Portugese ontdekkingsreiziger, Magellaan (Fernão de Magalhães). In 1946 volgde nog “Balzac. Roman seines Lebens”. In de jaren ’20 was Zweig één van de succesvolste, Duitstalige schrijvers. De historische momentopname “Sternstunden der Menschheit” uit 1927, haalde bij verschijning recordoplagen. Vandaag is hij het meest bekend om zijn “Die Welt von Gestern, Erinnerungen eines Europäers”. Lees verder

Jan Brokken, “De ontdekking van Holland”, een uitgave van Atlas Contact. Meesterlijk!

Weinig mensen zijn er zich nog van bewust, maar rond 1900, was het Nederlandse Volendam een bruisende, internationale kunstenaarskolonie. Ook heel wat Belgische kunstenaars vonden de weg naar het stadje aan de Zuiderzee. Théo Van Rysselberghe, Henry Van de Velde, Léon De Smet en anderen kwamen er langs of verbleven er zelfs langere tijd. Ook tijdens de Eerste Wereldoorlog vonden gevluchte Belgische kunstenaars een stek in Volendam. Meesterverteller Jan Brokken wekte deze buitengewone en onderbelichte episode uit de Nederlandse (kunst)geschiedenis weer tot leven.

Lees verder

“Ridders van het Gulden Vlies, een schitterende mythe ontrafeld”, een prachttentoonstelling in Mechelen en een prachtboek, uitgegeven door Lannoo.

In het magistraal geïllustreerd boek “Ridders van het Gulden Vlies”, dat hoort bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum Hof van Busleyden, herbeleeft u de bijeenkomst van de ridders in 1491, een van de grootste en belangrijkste feestelijkheden uit de geschiedenis van Mechelen. U maakt kennis met de befaamde Bourgondische ridderorde aan de hand van een unieke reeks 15e-eeuwse wapenborden, speciaal gemaakt voor de bijeenkomst in Mechelen. Deze tentoonstelling ontrafelt daarenboven de politieke intriges en samenzweringen in een van de vroegste Europese politieke allianties…

Lees verder

Robin Waterfield, “Plato van Athene, Een leven als filosoof”, nu in vertaling uitgegeven door Atheneum. Grandioos!

Plato werd geboren in een rijke familie in Athene. Als tiener bezocht hij lezingen van rondtrekkende filosofen en wilde hij dichter worden. Hij besloot om de politiek in te gaan, maar haakte gedesillusioneerd af toen zijn leraar Socrates ter dood werd veroordeeld. Plato werd zelf leraar en stichtte een filosofische school die hij de Akademie noemde. En hij probeerde op Sicilië de tiran van Syracuse een politiek systeem te laten doorvoeren dat grotendeels gebaseerd was op zijn filosofie. “Plato van Athene”, een helder en boeiend geschreven biografie, is de perfecte introductie tot de filosoof, zijn leven en zijn werk.

Lees verder

“Sigiswald Kuijken Solo – Abel Bach Baltzar Biber Ortiz – viola da gamba violin violoncello da spalla clavichord” en “Wolfgang Amadeus Mozart Chamber Music”, op het label Accent.

Het werk van Sigiswald Kuijken heeft generaties oude muziekmuzikanten beïnvloed. Naast zijn preoccupatie met barokmuziek, waren de werken van Mozart altijd van bijzonder belang voor Kuijken. Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van de musicus heeft het Accent-label, dat al lang aan hem verbonden is, al zijn kamermuziekopnamen van Mozart samengebracht in een unieke box van 8 cd’s.

Lees verder

Ontdek Rezső Kókai en Jan van der Roost op de cd, “Zayt Gezunterheyt. The folk soul of the Eastern”, door Roeland Hendrikx Ensemble op het label Antartica.

Deze bijzondere cd bevat muziek van Glazunov, Prokofjev, Khachaturian, Rezső Kókai en Jan van der Roost, en toont een samensmelting van oosterse en westerse muzikale elementen. De componisten deelden nl. gemeenschappelijke thema’s en technieken, waarbij ze de nadruk legden op de eenheid in diversiteit tussen verschillende culturele invloeden, Klezmer en Roma, waardoor een boeiende en goed geïntegreerde, muzikale reis ontstond. Lees verder

Nienke Denekamp, “De grote Chagall Atlas”, een prachtboek, uitgegeven door Rubinstein.

Robert Hughes noemde Chagall “de ultieme joodse kunstenaar van de 20ste eeuw”. De joodse kunstenaar, Marc Chagall (1887-1985), werd geboren in het Rusland van de tsaren, het latere Wit-Rusland, en reisde naar Parijs toen het kubisme en fauvisme op het punt stonden de kunst voorgoed te veranderen. In de jaren ‘20 en ‘30 woonde hij in Berlijn en Parijs, waar de Tweede Wereldoorlog steeds dichterbij kwam. Net op tijd wist hij te ontkomen naar de Verenigde Staten. Na de oorlog vestigde hij zich als een inmiddels gevierde kunstenaar in Zuid-Frankrijk, met Picasso en Matisse als buren, waar hij zoveel opdrachten aannam dat hij geen tijd had om dood te gaan…

Lees verder

Christiaan Kuyvenhoven, “De maestro met de breinaald Op zoek naar het geheim van de grote dirigenten” uitgegeven door Lannoo. Een schitterend boek!

“De maestro met de breinaald” is een uitermate boeiend en literair geschreven reisdagboek van een aspirant-maestro. Het begint met zijn fascinatie voor Mahlers Vijfde en eindigt met de hoop deze symfonie ooit te dirigeren. Een niet te missen meerwaarde voor iedereen die liefde koestert voor muziek.

Lees verder

“Les Hautbois à La Chambre Du Roi” door Syntagma Amici o.l.v. Jérémie Papasergio en Elsa Frank, op het label Ricercar. Alweer magnifiek!

Hoewel blokfluiten, hobo’s en fagotten vaak werden gebruikt bij muziek die in de open lucht werd uitgevoerd, hebben ze ook in grote mate bijgedragen aan de introductie van blaasinstrumenten in andere muziekinstellingen aan het hof van Louis XIV. Dit was weliswaar alleen mogelijk dankzij de vele veranderingen en aanpassingen die aan deze instrumenten werden aangebracht, zodat ze beter zouden passen bij de violen en gamba’s. Hier verschijnen ze tijdens een dagindeling van de koning, van “Le Lever” tot “Le Coucher du Roi”.

Lees verder