Uitzonderlijk authentieke “Ostium” door Dimitris Kountouras en Ex Silentio, op het label Carpe Diem Records. Subliem!

“Ostium” (uitgang) is een selectie van 19 werken uit middeleeuwse en oosterse-mediterrane traditionele muziek, gespeeld op verschillende oude fluiten, die een rijk scala aan vroege fluitklanken en melodieën vormen, die de latere Europese muziekcultuur op veel niveaus zou inspireren en vormen . De Griekse fluitist Dimitris Kountouras voert deze stukken uit samen met zijn ensemble Ex Silentio.

Lees verder

Ontdek Sonaten en Concerti van “Pupils of Tartini” op het label Dynamic. Heerlijk!

Giuseppe Tartini (1692-1770), bekend om zijn Duivelstriller-sonate, “La Sonata del Diavolo”, (de naam werd bedacht door Madame Blavatsky), componeerde ca. 200 vioolconcerti. De meeste zijn echter onbekend. In 1721, werd hij als eerste violist aan de Basiliek di Sant’Anonio in Padua, benoemd tot Maestro van de kapel. In hetzelfde jaar richtte hij een legendarische vioolschool op, waar leerlingen uit heel Europa onderricht kregen. Ontdek die leerlingen op deze cd’s. Een hele verrijking! Vol. 3 verschijnt op 19 juli. Lees verder

“In My Heart of Hearts. Music in Shakespeare’s Plays”, door Hannah Morrison (sopraan), Marnix De Cat (contratenor) en Hathor Consort o.l.v. Romina Lischka, op het label Ramée. Su-subliem!

Geen enkele toneelschrijver in de wereldliteratuur heeft door de eeuwen heen meer componisten geïnspireerd dan William Shakespeare. Zijn regieaanwijzingen vroegen niet alleen om zang, maar ook om instrumentale sonates en toccata’s. Op deze cd brengen Hannah Morrison, Marnix De Cat en het Hathor Consort een schat aan sensuele renaissanceklanken uit de tijd van Shakespeare tot leven, in stukken die net zo goed in het Globe Theatre gespeeld hadden kunnen worden.

Lees verder

“Joseph Haydn, Cello Concertos” door Michał Balas (cello) en het Kurpfälzisches Kammerorchester o.l.v. Christian Erny op het label Berlin Classics. Passioneel!

Op 9 augustus 2024 brengt een jonge cellist zijn eerste cd uit op het Berlin Classics-label. De jonge Poolse cellist, Michał Balas, wijdde zich nl. vol passie en met bewonderenswaardige toewijding aan de Celloconcerti van Joseph Haydn. Beide concerti, zowel het concerto in C als het concert in D, genieten een bijzondere reputatie onder cellisten.

Lees verder

“Khachaturian, Piano Transcriptions, Gayane Spartacus Masquerade Suite”, door Mikael Ayrapetyan op het label Grand Piano. Indrukwekkend!

Aram Khachaturian (1903-1978) was toegewijd aan balletmuziek en componeerde twee meesterwerken binnen het genre,  “Spartacus”  en  “Gayane”. Onderscheiden door een onuitwisbare thematische schoonheid, waarvan het ‘Adagio van Spartacus en Phrygia’ een perfect voorbeeld is, zijn de balletten symfonisch van opzet en, in het geval van  Gayane, gekenmerkt door het gebruik van leidmotieven. Ook de Masquerade Suite is rijk gecontrasteerde theatermuziek. De hier opgenomen, gevoelige pianoarrangementen behielden de essentie van Khachaturians muziek, waarbij de textuur en helderheid van de originele orkestpartituren behouden bleven. Mikael Ayrapetyan is nl. ’s werelds grootste exponent van Armeense pianomuziek en zijn opnames van muziek uit zijn thuisland, oogstten universele bewondering. Lees verder

“Schoenberg Fauré, Pelléas et Mélisande” door de Frankfurt Radio Symphony o.l.v. Paavo Järvi, op het label Alpha. Meesterlijk!

Vier grote componisten, Fauré, Debussy, Schönberg en Sibelius, lieten zich inspireren door Maurice Maeterlinks toneelstuk “Pelléas et Mélisande” uit 1892. Aangezien we in 2024, de verjaardagen van Fauré en Schönberg vieren, biedt Paavo Jarvi hier zijn lezing aan van hun toonzettingen van Pélleas et Mélisande met de formidabele Frankfurt Radio Symphony, waarvan hij bijna tien jaar muziekdirecteur was. Niet te missen!

Lees verder

Fijne, Hoofse lyriek op de cd “Au douz tens nouvel, Chansons de trouvères” door de sopraan, Clara Coutouly en het Ensemble Céladon o.l.v. Paulin Bündgen op het label Ricercar.

De middeleeuwse trouvères traden in de voetsporen van de troubadours, verspreidden hun liefdesliederen van hof tot hof en leverden zo hun eigen bijdrage aan het idee van de middeleeuwse hoofse liefde. De periode werd gekenmerkt door “grand chant courtois à forme fixe”, zijnde de productie en de receptie van hoofse minneliederen, refrains en de virelai-ballade.

Lees verder

“Schubert, Silver-Garburg Piano Duo” op het label Berlin Classics. Klassieke helderheid met een geweldig gevoel voor innemende romantiek. Magnifiek!

Het schitterend pianoduo, Silver-Garburg brengt op 2 augustus 2024 een dubbelalbum uit met pianomuziek voor vier handen van Franz Schubert. Het duo zet zich in voor hun absolute kernrepertoire, waarvoor het al jaren over de hele wereld wordt gewaardeerd. Of ze nu regelmatig optreden in de Weense Konzertverein, in de VS, Australië of de rest van Europa, Silvan Silver & Gil Garburg zijn opgegroeid met deze muziek en inspireren overal hun publiek. Niet te missen! Lees verder