“Bach”, door The Netherlands Bach Society o.l.v. Jos Van Veldhoven, op het label Channel Classics. Indrukwekkend!

Bach Tour Germany - In The Footsteps of J.S. Bach

Bach Tour Germany - In The Footsteps of J.S. Bach

Met deze box van 10 cd’s wordt een uitstekende verzameling van Bachs grootste grootschalige werken gepresenteerd. Dirigent Jos van Veldhoven en de Nederlandse Bachvereniging voeren de Matthäus- en de Johannes Passion, het Magnificat, het Weihnachtsoratorium en de Hohe Messe uit. Jos van Veldhoven was nl. van 1983 tot 2018, artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. De opnames werden oorspronkelijk tussen 2007 en 2011, afzonderlijk uitgebracht op Channel Classics Records. Elke release kreeg toen lovende kritieken, zowel voor de uitvoeringen als de opnamekwaliteit. Continue reading

“Ténèbres et Abysses, Leçons pour la Semaine Sainte” door Eugénie Lefebvre, sopraan en het Ensemble Leviathan o.l.v. Lucile Tessier, op het label Château de Versailles Spectacles. Niet te missen!

François Couperin - Première Leçon de Ténèbres - YouTube

François Couperin - Première Leçon de Ténèbres - YouTube

Frankrijk en Italië waren in de 17de- en 18de eeuw, belangrijk voor de geschiedenis van het toonzetten van klaagliederen. In Frankrijk ontstond een unieke vorm, de “Leçons de ténèbres”, die zich sterk onderscheidde van het vroeger, Frans motet en de Italiaanse lamentaties. De Leçons de ténèbres hadden een liturgische functie, maar werden ook aan het hof van Lodewijk XIV uitgevoerd.

Continue reading

“J. S. Bach, Partitas Nos. 1, 5 & 6”, door Nils Anders Mortensen, op het label LAW Classics. Helder, gevoelig en verfijnd!

In de taal van Bach heette een partita een “Tanzfolge” of “Variationsreihe”. Johann Sebastian Bach, die deze suites/partita’s als onderdeel van zijn “Clavier-übung” componeerde met didactisch-pedagogische bedoelingen, zou meer dan tevreden zijn geweest met het inzicht en de tien vingers van Nils Anders Mortensen op een gerestaureerde Steinway model D uit 1892. Niet te missen!

Continue reading

“Berlioz, Roméo et Juliette & Cléopâtre”, door Coro Gulbenkian, Chœur de l’OnR en het Orchestre Philharmonique de Strasbourg, o.l.v. John Nelson, op het label Erato. Top!

Berlioz: Roméo et Juliette - Cléopâtre - Klassiek Centraal

Hector Berlioz, de grootste romantische componist van Frankrijk, illustreerde de geest van zijn tijd maar was door zijn genialiteit ook zijn tijd ver vooruit. Als gevolg van zijn kleurrijk leven is zijn muziek verbluffend door zijn originaliteit en ambitie, en door een orkestratie met baanbrekende schittering. “J’ai la passion de la passion” “L’amour et la musique sont les deux ailes de l’âme” (Berlioz). De schitterende vocale solisten zijn Joyce DiDonato (mezzosopraan), Cyrille Dubois (tenor) en Christopher Maltman (bariton).

Continue reading

“Brahms, Violin Sonatas”, door Ning Feng en Zee Zee, op het label Channel Classics. Top!

Johannes Brahms | LA Phil

Johannes Brahms | LA Phil

De violist Ning Feng heeft tot nu toe 10 albums met solowerken en vioolconcerti op Channel Classics uitgebracht, maar nooit eerder nam hij de sonates van Brahms op. Een primeur dus van de “onverschrokken” (Gramophone) artiest! De veelgevraagde pianiste, Zee Zee leent haar fantasierijke expressiviteit aan deze lyrische sonates en vormt samen met Ning Feng een energiek duo. Overigens schitterende opname, gemaakt door Jared Sacks.

Continue reading

“A Watchful Gaze, Byrd – Clemens – de Monte – Tabakova – van Wilder”, door The Sixteen Harry o.l.v. Christophers, op het label CORO. Magistraal!

William Byrd (ca.1540-1623) kon omwille van het belang en de betekenis van de tekst, als niemand anders, imiterende polyfonie omvormen tot imponerende, retorische kracht. Hij componeerde muziek, omlijst door de kracht van levende woorden. Met deze magistrale cd vieren The Sixteen de nalatenschap van een van de meest gewaardeerde componisten van koormuziek. Naast werk van William Byrd, staat op het programma werk van Clemens non papa (1510-1555), Philippus de Monte (1521-1603) en Dobrinka Tabakova (1980) en van de Nederlandse luitspeler en componist, Philip van Wilder (ca.1500-1553), die als “Keeper of the Instruments” (vanaf 1626, Master of the King’s Music), in Engeland carrière maakte.

Continue reading

“Musik ist der beste Trost, Barocke Werke für Trompete und Orgel”, door Joachim K. Schäfer, trompet, en Matthias Eisenberg, orgel, op het label Cristophorus. Schitterend!

Voor de titel van zijn nieuwe cd met de organist Matthias Eisenberg, koos de trompettist, Joachim K. Schäfer, een bekend citaat van Maarten Luther. Voor hun opname kozen ze de Grünlichtenbergkerk, (St.-Nikolai-Kirche), waar zich een romantisch orgel bevindt, en voor hun programma kozen ze Concerti van Tomaso Albinoni (1671-1751), Giuseppe Tartini (1692-1770), Giuseppe Torelli (1658-1709) en Antonio Vivaldi (1678-1741), koraalarrangementen van Johann Sebastian Bach (1685-1750), een Sonate van Georg Philipp Telemann (1681-1767) en een mars van Jean-Baptiste Lully (1632-1687).

Continue reading

Ontdek, “Die Befreiung Israels” van Telemann en Rolle, door Il Gardellino (vocaal en instrumentaal) o.l.v. Peter Van Heygen, op het label Passacaille. Subliem!

Israel in Egypt Painting by Sir Edward John Poynter - Pixels

Israel in Egypt Painting by Sir Edward John Poynter - Pixels

Het verhaal van de Bevrijding van Israël uit de Slavernij in Egypte, dat verteld wordt in het Boek van Mozes in het Oude Testament, werd niet alleen door Händel op muziek gezet. Maar, anders bij Händels “Israël in Egypt”, gaat de tekst van Wilhelm Zachariä op het loflied van de Israëlieten na de bevrijding, zonder de voorgeschiedenis in Egypte. Telemann noemde zijn compositie op een tekst (libretto) van Wilhelm Zacharië (1726-1777), “Ein musikalisches Gedicht”, Rolle noemde zijn compositie op tekst van Christoph Christian Sturm (1740-1786), “Ein musikalisches Drama”. Ontdek ze hier in een meesterlijke, authentieke uitvoering o.l.v. Peter Van Heygen, met schitterende solisten en met een koor, bestaande uit “slechts” 4 zangers!

Continue reading

Ontdek, “Maurizio Cazzati, Motets & Sonatas”, door Mauro Borgioni, op het label Pan Classics.

Mauro Borgiani (Bass) - Short Biography

Mauro Borgiani (Bass) - Short Biography

De bariton, Mauro Borgioni, wijdde zijn nieuwe cd aan de componist Maurizio Cazzati (1616-1678), vandaag een van de meest ondergewaardeerde, Italiaanse componisten van de 17de eeuw, hoewel hij een van de meest productieve was. De focus ligt op Cazzati’s solomotetten voor bas met concertante stemmen, waarvoor hij het Ensemble Seicento Stravagante met orgel, cornet en viool heeft ingeschakeld. Deze vocale werken worden aangevuld met 4 sonates van Cazzati.

Continue reading

“Die Musikalische Welt des Hans Georg Nägeli”, door Els Biesemans op Hammerflügel, op het label Solo Musica.

Els Biesemans & Julian Prégardien - Kultur aus Flandern

Els Biesemans & Julian Prégardien - Kultur aus Flandern

Op het programma van deze heel originele cd staan 6 Toccata’s van Nägeli, een Sonate en een Capriccio van Clementi en de “Walstein Sonate” op. 53 van Ludwig van Beethoven, gespeeld op een kopie van een Hammerflügel van Anton Walter uit ca. 1805, in 2013, gebouwd door Paul McNulty. Een aanrader.

Continue reading