Orlando di Lasso (geboren in 1532 in Mons) was een van de belangrijkste en meest productieve componisten in het zestiende-eeuws Europa. Hij was al sinds zijn jeugd beroemd als zanger en ontsnapte twee keer aan ontvoeringspogingen die werden bevolen door prinsen die zijn stem voor hun hoven begeerden.
Categorie archieven: Aanbevolen CD’s
“Strauss Don Quixote – Ibert Le Chevalier Errant” door Amihai Grosz (altviool), Jian Wang (cello) en het Orchestre National de Lyon o.l.v. Nikolaj Szeps-Znaider op het label Channel Classics. Subliem!
Op deze cd nemen de altviolist Amihai Grosz en de cellist Jian Wang, de muzikale rollen van Sancho Panza en Don Quichot op zich in Strauss’ virtuoos symfonisch gedicht “Don Quichot”. De symfonische suite uit Jaques Iberts “Le chevalier errant” beeldt ook momenten uit van Cervantes’ Don Quichot, met scènes uit de avonturen van de knotsgekke ridder.
“La Comédie Humaine – Chansons balzaciennes” door ‘Les Lunaisiens’, op het label Alpha. Origineel en verrijkend.
Arnaud Marzorati en zijn zangers, ‘Les Lunaisiens’, zijn ongeëvenaarde specialisten in de populaire Franse liederen van de afgelopen eeuwen. Hier pakken ze twee grote monumenten van het 19de-eeuwse Frankrijk aan: de schrijver Honoré de Balzac en de liedjesschrijver Pierre-Jean de Beranger, een dichter en componist die in zijn tijd beroemd was om zijn genialiteit in het afbeelden van de maatschappij in al haar sociale diversiteit, van de allerarmsten tot de allerrijksten.
Fijne “Brahms, Cello Sonatas”, door Alisa Weilerstein, cello en Inon Barnatan, piano, op het label Pentatone.
De eerste Cellosonate werd gecomponeerd tussen 1862 en 1865, toen Brahms een dertiger was. Hij leek erop gebrand de lyriek te laten horen van een instrument dat vaak wordt vergeleken met de menselijke stem. De tweede cellosonate, die 24 jaar later werd gecomponeerd, maakte meer gebruik van het bereik van de cello, vooral in het hogere register. Op deze cd ook een arrangement voor cello van zijn eerste Vioolsonate.
Johann Kuhnau, ‘Uns ist ein Kind geboren’ – Weihnachtskantaten op het label Christophorus. Hemels!
Johann Kuhnau (1670-1722), Bachs voorganger als Thomaskantor in Leipzig, is pas de laatste jaren herontdekt. Hij werd door zijn tijdgenoten zeer gerespecteerd, niet alleen als musicus, maar ook als advocaat en auteur van satirische romans. Naast Kuhnau staat werk van Johannes Eccard en Michael Preatorius op het programma.
Hasse, “Serpentes Ignei In Deserto” door Les Accents o.l.v. Thibault Noally op het label Erato.
Zes virtuoze, vocale solisten gingen samen met de instrumentalisten van Les Accents de dramatische en expressieve uitdagingen aan van Serpentes ignei in deserto (Vurige slangen in de woestijn), een bijbels oratorium uit 1735 van Johann Adolf Hasse op een libretto van Bonaventura Bonomo, gecomponeerd voor het Ospedale degli Incurabili in Venetië.
Ontdek de sfeer van de cd’s “Assisi Christmas Cantatas” en “Christmas in the Austrian Alps” op het label Capriccio.
De cd Assisi Christmas cantatas door Ruth Ziesak (sopraan), Reinhold Friedrich, Ingeborg Danz, l’Arte Del Mondo en Werner Ehrhardt, presenteert een unieke verzameling kerstmuziek uit de bibliotheek van het Sacro Convento in Assisi, die voorheen ontoegankelijk was voor onderzoekers.
Ontdek “Benjamin Britten, The Prince of the Pagodas”, door het Hallé Orchestra o.l.v. Kahchun Wong. Meesterlijk!
Deze sublieme opname van het compleet ballet “The Prince of the Pagodas”, de eerste in meer dan een decennium, weerspiegelt Wongs interesse in Balinese Gamelan en de diepe connectie die hij tijdens zijn compositiestudies maakte met het werk van Benjamin Britten. Wongs interpretatie weerspiegelt zijn interesse in diverse volkstradities en wordt verder versterkt door musicologische details, als resultaat van zijn tijd die hij doorbracht in de Britten Pears-bibliotheek met de Britten-specialist, emeritus-componist van Hallé, Colin Matthews.
Pieter Wispelwey “The Complete Channel Classics Recordings” op het label Channel Classics. Uniek!
Deze sublieme box brengt alle opnames samen die cellist Pieter Wispelwey tussen 1990 en 2009 voor Channel Classics maakte. 35 opnames in 20 jaar en een indrukwekkende diversiteit aan repertoire. Niet te missen!
Ontdek “Dvořák, Legends & Rhapsodies” door het Czech Philharmonic Orchestra o.l.v. Tomáš Netopil, op het label Pentatone. Grandioos!
Noch de Legenden, noch de drie Slavische Rapsodieën behoren tot Dvořáks populairste werken. Ze waren allebei het product van zijn vroege volwassenheid, maar de Legenden zijn al lang overtroffen door de Slavische Dansen als voorbeelden van Boheemse muzikaliteit.