Marleen Brekelmans zorgt er met ‘Eropuit in Nederland’ voor dat elk dagje uit onvergetelijk wordt. Ontdek welke dorpjes of stadjes je écht niet mag missen en wat je er kan zien en doen. Sloepvaren, loopfietsen, wijn proeven of wildplukken, deze belevenissen maken van jouw dagje uit een feest.
Categorie archieven: Historische plaatsen
Jan Brokken, “De weemoed van de reiziger”, uitgegeven door atlas contact. Niet te missen!
In 14 boeiende verhalen over de zoektocht van en naar kunstenaars, verweefde Jan Brokken reizen en kunst en schreef hij weemoedig terug denkend aan het verleden, een bijzonder mooi en inspirerend boek over schoonheid en verbeelding.
“Kerkinterieurs in Nederland”, een magistrale uitgave van WBooks.
Dit prachtboek laat zien dat de rijkdom van het Nederlands kerkinterieur indrukwekkend en divers is en dat er in veel kerken, verschillende elementen te zien zijn uit verschillende stijlperioden.
Daphne Wouts, “De Librije van Enkhuizen, Geschiedenis en Catalogus”, bijzonder mooi uitgegeven door Amsterdam University Press.
Enkhuizen is een stad in de regio West-Friesland in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De van oorsprong 16de-eeuwse Bibliotheca Enchusana of Librije (openbare leeszaal) van Enkhuizen is naast de Librije in de Walburgiskerk in Zutphen, één van de oudste en meest waardevolle bibliotheken in Nederland.
Vincenzo De Meulenaere, “Coudenberg. Het verdwenen Versailles van België”, een schitterende, verrijkende uitgave van Borgerhoff & Lamberigts. Niet te missen!
Aan het huidige Koningsplein in Brussel stond op een heuvel of helling, eeuwenlang een imposant paleis. Op deze “Coudenberg” stond vanaf de 11de eeuw, een burcht als residentie van de graaf van Leuven en van Brussel en later van de hertogen van Brabant. Vanaf het midden van de 15de eeuw werd op deze site een nieuw paleis gebouwd als verblijfplaats van verschillende belangrijke, historische figuren, van Filips de Goede, Margaretha van Parma en de Zweedse koningin Christina, tot Maximiliaan van Beieren en de legendarische keizer Karel V, die er in 1511, in de schitterende Aula Magna (de grote zaal), troonsafstand deed ten voordele van zijn zoon, Filips II. Bij werken aan het Koningsplein werden restanten van deze oude Aula Magna gevonden. Lees verder
“De schilders van Amsterdam”, een uitgave van WBooks.
“De schilders van Amsterdam” gaat over kunstenaars wiens werken de weerspiegeling waren van de ontwikkeling van de stad, een historisch en kunsthistorisch verhaal over bloei, verval, afbraak en opbouw van gevels en grachten. Lees verder
“Abcoude en het Gein” & “Nunspeet Schildersdorp”, 2 magnifieke uitgaven van WBooks.
Schilders ontdekten de schoonheid van het Gein, dat kronkelend, door groen omgeven riviertje, dat begint in Abcoude en eindigt bij Driemond. Nunspeet heeft een rijk verleden als kunstenaarskolonie doordat hier vanaf 1880, veel kunstschilders neerstreken. Ze schilderden er in de openlucht waar ze met losse verftoetsen en veel aandacht voor kleur en licht, het landschap neerzetten zoals ze het op dat moment zagen.
Lees verder
“De schilders van Urk” en “De schilders van Dongen”, 2 schitterende uitgaven van WBooks.
Wanneer kunstenaars, Urk, het eigenzinnig eiland in het midden van de voormalige Zuiderzee in de provincie Flevoland ontdekten, maakten schilders van naam het tot een kunstenaarskolonie, George Clausen, Franz Courtens en Theo van Rysselberghe. Later verbleven Jan Toorop, Jan Sluijters, Ernst Leyden en anderen voor kortere of langere tijd op het eiland en maakten daar verrassend modernistisch werk. Lees verder
“Rondom de Bergense School”, uitgegeven door WBooks in samenwerking met Museum Kranenburgh.
In Bergen in de Nederlandse provincie Noord-Holland, de woonplaats van Adriaan Roland Holst (1888-1976), de “Prins der Dichters”, bestond een belangrijke schilderschool. In de periode 1880-1940, de ’tweede Gouden Eeuw’, behoorde die School tot de Europese avant-garde. In “Rondom de Bergense School” in de reeks over Nederlandse kunstenaarskolonies, worden avant-gardisten als John Rädecker, Charley Toorop, Dirk Filarski en Leo Gestel met hun door expressionisme en kubisme beïnvloede stijlen, uitvoerig voorgesteld.
Dick van Veelen, Jeroen Kapelle, Ulbe Anema, “De schilders van de Veluwezoom”, een bijzondere uitgave van WBooks.
Oosterbeek, bekend van de Slag om Arnhem (Operation Market Garden) en van het Hotel De Bilderberg, waar in 1954, de eerste Bilderberg-conferentie werd gehouden, behoort tot één van de bekendste kunstenaarsdorpen in Nederland, meer bepaald op de Veluwe. Vanaf 1840, werd Oosterbeek in de gemeente Renkum nabij Arnhem (provincie Gelderland), omwille van de natuurlijke schoonheid van de Veluwe, hét dorp waar kunstenaars zich kwamen vestigen om er buiten in de ongerepte natuur te schilderen. Ontdek die vele schilders in dit bijzonder mooi boek.