“Het verhaal van Vlaanderen, De geschiedenis van de prehistorie tot nu”, een mooi geïllustreerde uitgave van Manteau.

Bij uitgeverij Manteau verscheen het boek bij de aankomende VRT tv-serie, “Het verhaal van Vlaanderen”, gepresenteerd door Tom Waes, waarvan het eerste deel op 1 januari 2023, zal worden uitgezonden. In de documentaire reeks, “Het verhaal van Vlaanderen”, zoekt Tom Waes uit wat er zich sinds de komst van de eerste Homo sapiens op de 14.000 vierkante kilometer die we vandaag Vlaanderen noemen, heeft afgespeeld. Want in deze streken, liepen ooit neanderthalers, Romeinen, ridders, Boerenkrijgers en Bourgondiërs rond.

“Het verhaal van Vlaanderen” begint 38.000 jaar geleden, en eindigt in het jaar 2000. Het boek en de TV reeks brengen de geschiedenis tot leven in tien afleveringen/hoofdstukken, die telkens inzoomen op een periode uit de geschiedenis. Die geschiedenis wordt tastbaar gemaakt met historische re-enactments (nagespeelde historische gebeurtenissen), die u als kijker of lezer, meenemen naar bv. het slagveld van de Guldensporenslag, de tijd van de Romeinen, een arbeidersgezin in de 19de eeuw of de studeerkamer van Albert I.

Maar, “Het verhaal van Vlaanderen” is vooral een verhaal van mensen, van grote, illustere figuren én van gewone mensen, die een bestaan probeerden op te bouwen met alle uitdagingen van toen. Hoe zag het leven van een Galliër eruit, of dat van een middeleeuwer? Hoe stonden zij in het leven, welke uitdagingen kwamen ze tegen en hoe gingen ze daarmee om? Hoe kon een jager-verzamelaar zich met primitieve middelen staande houden op een prehistorische steppe, en wat betekende het voor een gezin in de 14de eeuw als de pest toesloeg in hun huis? De keuze van onderwerpen is heel divers. Soms worden de bekende, grote verhalen dieper uitgespit, in andere gevallen gaat de aandacht naar de kleine verhalen, die traditioneel wat minder vaak worden verteld.

Dit spectaculair boek met veel archiefmateriaal, tijdbalken en foto’s en veel aandacht voor onderbelicht gebleven onderwerpen, waarin de meest recente wetenschappelijke inzichten toegankelijk zijn gebracht, is een perfecte aanloop tot of aanvulling van de tv-serie. De 10 hoofdstukken, overeenkomend met de 10 afleveringen, zijn De prehistorie (ca. 38.000-58v.Chr.), De Romeinen (58 v.Chr.-476), De duistere middeleeuwen (476-1050), Het ontstaan van de steden (1050-1300), De Bourgondische tijd (1300-1500), De Spaanse tijd (1500-1650), Het ontstaan van België (1650-1830), De industriële revolutie en de belle époque (1830-1913), De Eerste Wereldoorlog en het interbellum (1914-1940) en De Tweede Wereldoorlog en de hedendaagse tijd (vanaf 1940). Elk hoofdstuk eindigt daarenboven met een overzicht van historische data en een beknopte bibliografie, waarin ook telkens strips en jeugdboeken zijn opgenomen. Achteraan het boek, een praktische gids per provincie, in welke steden monumenten, musea en andere bezienswaardigheden, te bezoeken en te zien zijn.

“Het verhaal van Vlaanderen”, een visueel indrukwekkende reeks over tienduizenden jaren geschiedenis, tientallen verschillende historische periodes, met honderden personages en locaties, biedt op een heel toegankelijke manier, de nieuwste wetenschappelijke inzichten over onze geschiedenis, van ca. 38.000 jaar geleden tot nu. Het is een verhaal dat alle provincies en alle geledingen van de samenleving omspant. “Het verhaal van Vlaanderen” brengt met medewerking van topexperts, historici en archeologen, die de nodige achtergrondinfo op een laagdrempelige manier brengen, met een blik achter de schermen door presentator Tom Waes, en met verwijzingen naar andere literatuur en bezienswaardigheden, de volledige, Vlaamse geschiedenis, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich er vestigden tot nu. Nooit eerder werd de Vlaamse geschiedenis op deze manier getoond en verteld. “Het verhaal van Vlaanderen” is een multimediaal project met onder meer ook een making of-reeks op VRT MAX en verschillende boeken die aansluiten bij de TV reeks. Sta oog in oog met een neanderthaler, met de vikings of met Maria Van Bourgondië. Het rijk in kleur geïllustreerd boek is geschreven en samengesteld door Harry De Paepe en Lien Lauwaert. Niet te missen!

“Het verhaal van Vlaanderen” is een productie van De Mensen voor Eén, in samenwerking met verschillende partners. De reeks kwam tot stand met steun van de Vlaamse Overheid; met de steun van het VAF/Mediafonds en Screen Flanders; en in samenwerking met de stad Antwerpen, de stad Brugge, het Brussels hoofdstedelijk gewest, en de stad Gent. Het verhaal van Vlaanderen is dit voorjaar ook te beleven op de VRT-radio, onder andere MNM en Radio2.

Het verhaal van Vlaanderen: vanaf zondag 1 januari om 20.00 uur op Eén en VRT MAX.

Harry De Paepe (1981) is leraar geschiedenis. Hij publiceert regelmatig over de Britse politiek bij onder meer Doorbraak.be, Knack.be en VRT NWS. Op Radio 1 is hij vaak te gast om boeken te bespreken of ronduit te vertellen over Engeland en geschiedkundige onderwerpen. Harry is ook regelmatig te gast in de Afspraak (Canvas) en Terzake (Canvas). Voor Klara maakte hij samen met Flip Feyten en Sven Speybroeck de vijfdelige reeks ‘Stiff Upper Lips – Waarom de Engelsen zo Engels zijn’.  Sinds oktober 2019 ligt zijn nieuwe boek ‘De twee kanten van het Kanaal, Een geschiedenis van Engeland en de Nederlanden’ in de boekhandel. In het voorjaar van 2020 verscheen er een nieuwe geactualiseerde ‘Brexit-Update’ versie van Stiff Upper Lips. In het najaar van 2020 gevolgd door Sausage. Een blik op Elizabeth II.

Lien Lauwaert is freelance eindredacteur en assistent-uitgever voor o.a. Standaard Uitgeverij, Uitgeverij Plantyn en Uitgeverij VAN IN.

Het verhaal van Vlaanderen De geschiedenis van de prehistorie tot nu 253 bladz. geïllustreerd Manteau ISBN 9789022339190