Dat nationalisme aan een opmars bezig is, is geen nieuws meer. Het thema is alom tegenwoordig in de media en in ons dagelijks leven. Eric Storm komt dan ook op het juiste moment met een uitgebreide wereldgeschiedenis van het fenomeen en ideologie, waarbij hij ingaat op zowel de historische, politieke en culturele als op de maatschappelijke aspecten. Daarenboven krijgen ook de Belgische en Vlaamse context ruim aandacht.
Categorie archieven: Boeken
Paul Roberts, “Het oude Rome in vijftig monumenten”, een prachtuitgave van Omniboek.
Rome werd niet in één dag gebouwd, maar gedurende meerdere eeuwen en onder vele verschillende keizers. Dit verhaal van voortdurende schepping en vernieuwing ligt ten grondslag aan het oude Rome in vijftig Monumenten. De geschiedenis van Rome is onderzocht door talloze classici, historici, dichters en auteurs, maar zelden is de geschiedenis ervan verteld via de bouwprogramma’s van de keizers, die een klein dorp in Italië transformeerden tot het hoogtepunt van het rijk. Paul Roberts deed het wel. En hoe! Niet te missen!
Klara Alen, Rubens’ tuin Een meesterwerk in bloei, uitgegeven door Hannibal.
De tuin van het prachtig Rubenshuis in Antwerpen is een verborgen parel in het hart van de stad. Het is nl. de plek waar de wereldberoemde schilder met zijn gezin en entourage woonde en op adem kwam. Hier keuvelde hij met Isabella en later met Helena, verwelkomde hij zijn gasten, en speelden zijn kinderen, omringd door de geur van luxueuze sinaasappel- en limoenbomen. De prestigieuze uitgeverij Hannibal publiceerde daarover een heel bijzonder mooi boek. Subliem!
Jacob Slavenburg “Lou Salomé Een vrijgevochten vrouw”, een verrijkende uitgave van Walburg Pers.
Lou Salomé (1861-1937) was bekend door haar relaties met Friedrich Nietzsche, Rainer Maria Rilke en Sigmund Freud. In de twintigste eeuw werd zij vanwege haar omgang met deze en andere beroemde mannen vaak als een femme fatale gezien. In dit boek nuanceert Jacob Slavenburg dat beeld. Zeker lezen !
Lyndsey Stonebridge, “Vrij om de wereld te veranderen denken zoals Hannah Arendt anno nu”, alweer een verrijkende uitgave van Atlas contact.
Hannah Arendt was een sociaal geëngageerde filosofe, die er niet voor terugdeinsde te denken zonder dogma’s. Maar, hoe zou ze nu kijken naar onze tijd? In deze onconventionele biografie leren we Hannah Arendt en haar filosofie op een nieuwe manier kennen. Lyndsey Stonebridge past Hannah Arendts filosofie nl. vanuit Hannahh Arendts boek over totalitarisme, toe op de actuele vraagstukken over migratie, ongelijkheid en klimaat. Zo leren we als lezers denken zoals zij, zelfstandig, zonder dogma’s en vooral, zonder ontzag.
María Jesús Fuente, “Licht van mijn ogen Moederschap in de middeleeuwen”, een prachtuitgave van Omniboek.
María Jesús Fuente, een historicus met diepgaande kennis van het onderwerp, bespreekt het moederschap op een uiterst originele en opwindende manier, en laat zien in hoeverre een boek over de Middeleeuwen voor nieuwe lucht kan zorgen in huidige debatten.
Danny Praet, “Satan Een geschiedenis van de duivel”, een indrukwekkende uitgave van Borgerhoff & Lamberigts.
De duivel is duizenden jaren oud en kent vele gedaantes. Of hij nu Satan of Beëlzebub of Mephistopheles of Lucifer heet, hij bleef en blijft ook vandaag nog ongemeen boeien. In dit fascinerend boek wordt zijn geschiedenis verteld, van het ontstaan in het antieke Midden-Oosten tot zijn ontwikkeling in jodendom, christendom en islam. Maar, de auteurs keken ook naar andere tradities, zoals demonen en bezetenheid in Afrikaanse culturen, de evolutie van de duivel in de middeleeuwen en de moderne tijd, zwarte magie en hekserij, Goethe’s “Faust”, en beroemde films zoals “The Exorcist”. Daarenboven is het boek bijzonder rijk geïllustreerd, wat zorgt voor de visuele verbeelding over Satan en de zijnen.
Stéphane Marie, “Tuinen in Parijs”, een prachtuitgave van anwb.
Ontdek Bourdelle, Delacroix en André-Citroën, in “Tuinen in Parijs”, de vertaling van “Mon Paris de plus beaux jardins”, het magnifiek boek, dat 25 bijzondere tuinen in Parijs en rondom Parijs voorstelt, inclusief tips voor musea en bezienswaardigheden met handige overzichtskaarten. Niet te missen.
Gerd Van Riel, Guy Claessens, “Europese wijsbegeerte Een historische inleiding”, een bijzonder verrijkende uitgave van Universitaire Pers Leuven.
“Europese wijsbegeerte. Een historische inleiding” bespreekt de historiciteit van de filosofie in de dubbele betekenis. Het uitgebreid eerste deel geeft een overzicht van de filosofische rationaliteit van de Griekse oudheid tot de hedendaagse periode. Het tweede deel benadert wijsbegeerte als historisch-hermeneutische wetenschap. Deze herziene editie biedt ook ruimte aan actuele thema’s zoals canon, diversiteit, feminisme en postkolonialisme. Niet te missen!
“Abraham Johannes Cuffeler, Henri Krop, Egbert Bos Een alomvattende filosofie, denken in het voetspoor van Spinoza”, alweer een indrukwekkende van uitgave van Noordboek. Een revelatie!
Abraham Cuffeler (1637-1694) was nauw bevriend met Spinoza en raakte in de ban van zijn ideeën. In zijn driedelig boek “Principia Pantosophiae” (Een alomvattende filosofie) poogde Cuffeler alle beschikbare kennis van zijn tijd samen te brengen. Daarmee was zijn boek een voorloper van de latere encyclopedieën.