John Gray, “De nieuwe Leviathans, Nieuwe visies na het liberalisme”, uitgegeven door Spectrum.

De mens heeft een Leviathan nodig, anders belanden we in een ‘oorlog van allen tegen allen’. Dat is wat Thomas Hobbes beweerde in 1651. En dat is nog steeds relevant, stelt filosoof John Gray. Met deze stelling als uitgangspunt laat Gray in zijn boek over Leviathan van Thomas Hobbes, zien hoe de huidige wereld kampt met tegenstrijdigheden, morele dilemma’s en teleurstellingen.

Lees verder

Hanna Vandenbussche “Noch engel, noch beest – Het bittere mensbeeld van Blaise Pascal als pleidooi voor mildheid”, een uitgave van Houtekiet.

De Franse wis- en natuurkundige, christelijk filosoof, theoloog en apologeet, Blaise Pascal (1623-1662), houdt de 21ste eeuw een lachspiegel voor. Filosofe, Hanna Vandenbussche gebruikt zijn sarcasme en spitse quotes om u in haar boek, de weg te wijzen naar zelfaanvaarding.

Lees verder

Gorik Goris, “Monsieur, Macht en passie op en naast de Franse troon”, een bijzondere uitgave van Borgerhoff & Lamberigts.

De verhalen van ‘Les Orléans’ zijn adembenemend. Enkelen van hen werden ‘Monsieur’ genoemd, een term voor de broer van de koning. De meest kleurrijke persoon was weliswaar Philippe d’Orléans, de jongere broer van Lodewijk XIV. Philippe gedroeg zich nl. vaak als een vrouw, kleedde zich ook zo, was homoseksueel, maar trouwde desondanks toch twee keer en leidde verder een leven dat leest als een avonturenroman.

Lees verder

Johan Op de Beeck, “Versailles, vier eeuwen in het beroemdste kasteel ter wereld”, een meesterwerk, uitgegeven door Horizon.

“Versailles” was niet enkel Louis XIV. Er werden in Versailles voor de geschiedenis van Europa, heel belangrijke verdragen gesloten, zoals de Vrede van Versailles in 1783, de proclamatie van het Duitse Keizerrijk in 1871 en het Verdrag van Versailles in 1919. Lees er alles over in dit boek, een uitermate boeiend boek over de wervelende geschiedenis van het beroemdste kasteel ter wereld. Meesterlijk!

Lees verder

Rob Kemps, “Hemel op aarde – De mooiste verhalen over Père-Lachaise, de beroemde begraafsplaats in Parijs”, een magnifieke uitgave van Meulenhoff.

In “Hemel op aarde” neemt Rob Kemps je met bijzonder heel mooie foto’s, mee naar Parijs, naar het 20ste  arrondissement. Daar ligt nl. de plek waar hij het allerliefste is, Père-Lachaise, de beroemdste begraafplaats van Frankrijk en misschien wel van de hele wereld. “Hemel op aarde” is een magnifieke ode aan de meest betoverende plek van Parijs. Met zijn kenmerkend enthousiasme deelt Rob alle bijzondere verhalen die hij in de loop der jaren heeft opgediept. Uniek! Lees verder

Huub Oosterhuis, “150 psalmen vrij”, een vrije, poëtische herdichting van de liefste woorden, uitgegeven door Ten Have.

Huub Oosterhuis werkte bijna een halve eeuw aan een eigentijdse versie van de 150 psalmen. Zijn ideaal was een vrije, poëtische herdichting, die ook zingbaar moest zijn. In 2012, werd “150 psalmen vrij” uitgeroepen tot beste religieus boek in Vlaanderen. Een inspiratiebron voor kerkelijke en niet-kerkelijke liefhebbers van poëzie, voorzien van interessante aantekeningen.

Lees verder

In de reeks “Werken van de Linschoten-Vereeniging”, verscheen als deel 123, “Een ontdekking van de wereld in de achttiende eeuw – Reisdagboek van de Gentse aalmoezenier Michael de Febure 1721-1722” bezorgd en ingeleid door Jan Parmentier en Kristin van Damme, uitgegeven door Walburg pers.

Zo’n 300 jaar geleden maakte de Gentse priester Michael de Febure (1663-1755) de reis van zijn leven. In 1721 stapte hij nl. op verzoek van de Gentse ondernemersfamilie Maelcamp aan boord van het schip Sint-Pieter en vertrok hij mee op handelsmissie naar Oost-Indië. Nooit eerder kwam hij van onder zijn kerktoren vandaan en zeebenen had hij ook al niet. Tijdens zijn reis heen en terug in 1721-1722 naar de zuidwestkust van India, het huidige Kerala, en de steden Goa en Surate, schreef hij zijn ervaringen minutieus neer in een reisdagboek.

Lees verder

Romain Rolland, “Jean-Christophe – Deel II In Parijs”, uitgegeven door Meulenhoff.

Romain Rolland (1866-1944) was een Franse toneelschrijver, romanschrijver, essayist, kunsthistoricus en later, mysticus. Gedreven door zijn onvervulde droom om musicus te worden, schreef hij een magistraal, tiendelig epos over een fictieve componist, “Jean-Christophe”. Hiervoor ontving hij in 1915, de Nobelprijs voor Literatuur. In Jean-Christophe II – In Parijs, neemt de schrijver u mee naar het Parijs van begin 20ste eeuw, waar de jonge componist een bestaan probeert op te bouwen in een onrustige tijd, te midden van een cultuur die hem vreemd is.

Lees verder

Inge Misschaert, “Verzameld! Gepassioneerde verzamelaars door de eeuwen heen”, een originele tentoonstelling in Gent en een opvallende uitgave van Walburg Pers.

Al eeuwenlang heeft de mens de neiging om dingen te verzamelen en te bewaren, altijd koortsachtig op zoek naar nieuwe aanvullingen. Wat bezielt de verzamelaar? Wat schuilt er achter die bezitsdrang? Achter de zoektocht naar veel van hetzelfde? Met de tentoonstelling ‘Onder vrienden’ exploreert het MSK de nauwe banden tussen kunstverzamelaars en het museum. En dit met een uitzonderlijke reeks werken uit privécollecties, samen met historische schenkingen en legaten in de MSK-collectie. Inge Misschaert verzamelde levendige verhalen over die historische en hedendaagse verzamelaars, en bracht ze onder in haar boek.

Lees verder