Madelief Hohé, “Royals & Rebels – British Fashion”, een magnifieke tentoonstelling in Den Haag en een magnifieke uitgave van Waanders.

Royals & Rebels | Kunstmuseum Den Haag

Royals & Rebels | Kunstmuseum Den Haag

Royals & Rebels – British Fashion zet dit najaar de spotlights op de Britse mode, met als rode draad de aanwezigheid van Vivienne Westwood. Met haar gevoel voor de rijke traditie en haar rebelse, geniale invallen bereidde zij de weg voor vele anderen: in the city, in the country en als royal & rebel. De tentoonstelling werd vormgegeven door Maarten Spruyt en wordt vergezeld door een rijk geïllustreerde catalogus, uitgegeven door Waanders. Duik in de rijke geschiedenis van de Britse mode, inclusief een eerbetoon aan Vivienne Westwood.

Lees verder

Stein Ringen, “Het verhaal van Scandinavië. Van de Vikingen tot de sociaaldemocratie”, een magnifieke uitgave van Unieboek | Het Spectrum.

.

Tegenwoordig spreken we vaak over Scandinavië als een eenheid, maar de Noorse wetenschapper Stein Ringen toont aan dat dit een recente uitvinding is. Hoewel we Scandinavië vandaag de dag vaak als voorbeeld zien voor de rest van Europa, is de Scandinavische geschiedenis er een van chaos, drama en strubbelingen. Van de Vikingen tot verzorgingsstaat is dit de fascinerende geschiedenis van Scandinavië. Niet te missen!

Lees verder

Andrea Wulf, “Venus achterna, De zoektocht naar de omvang van het heelal”, uitgegeven door Atlas Contact. Niet te missen!

Wie in de 18de eeuw het heelal wilde doorgronden, moest creatief zijn. Wetenschappers wisten grofweg hoe ons zonnestelsel in elkaar zat, maar niet hoe groot het precies was. In 1761 en 1769 deed zich een unieke kans voor. Voor het eerst en het laatst in honderd jaar zou Venus tussen de zon en de aarde passeren, en dat maakte een meting mogelijk. Een team van astronomen, gesteund door avonturiers als Captain Cook en Catharina de Grote van Rusland, nam die onmogelijke taak op zich. Andrea Wulf volgt die wetenschappers op hun avontuurlijke reizen over de wereld, waar zij zich moesten verweren tegen piraten, barre weersomstandigheden en ander onheil. Maar, voor het eerst in de geschiedenis ontstond er een vorm van internationale wetenschappelijke samenwerking.

Lees verder

Adrian Goldsworthy, “De generaals van Rome, Veroveraars van een wereldrijk”, een imposante uitgave van Omniboek.

The Art of Roman Warfare: How it Made Rome the Military Superpower of the  Ancient World.

The Art of Roman Warfare: How it Made Rome the Military Superpower of the  Ancient World.

In ‘De generaals van Rome’ beschrijft de bekende historicus Adrian Goldsworthy op indrukwekkende wijze, in 16 hoofdstukken, de geschiedenis van 15 van de succesvolste Romeinse bevelhebbers ooit, zoals Fabius en Marcellus, het ‘zwaard en schild’ van het Republikeins Rome, en Belisarius, de gesel van de Persen en Goten. Dit is de volledige en definitieve geschiedenis van hoe Romeinse generaals het grootste en langstdurende rijk hebben uitgebouwd dat de wereld ooit heeft gezien.

Lees verder

Peter Voskuil, “Boudewijn de Groot oeuvreboek De verhalen van alle liedjes”, een uitgave van Unieboek | Het Spectrum. Indrukwekkend!

Testament, Het land van Maas en Waal, Verdronken vlinder, Prikkebeen, Als de rook om je hoofd is verdwenen, Jimmy en Avond, maar ook Pastorale, Malle Babbe en Annabel, het oeuvre van Boudewijn de Groot is rijk en strekt zich uit over zeven decennia. U leest er alles over in dit rijk geïllustreerd, allesomvattend boek.

Lees verder

“Blik op Haarlem, De stad verbeeld in de zeventiende eeuw”, een tentoonstelling en een uitgave van Uitgeverij Waanders.

Frans Hals Museum krijgt niet eerder getoond werk in bruikleen |  Noord-Holland | AD.nl

Frans Hals Museum krijgt niet eerder getoond werk in bruikleen |  Noord-Holland | AD.nl

Bijzondere Haarlemse stadsgezichten uit de 17de eeuw zijn voor het eerst samen te zien in het Frans Hals Museum. Een boek, gewijd aan het Haarlemse stadsgezicht in de zeventiende eeuw, geschreven door Norbert Middelkoop en Alexander de Bruin, conservatoren van het Frans Hals Museum en het Noord-Hollands Archief, verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling.

Lees verder

Rudi Ekkart en Eelke Muller, Roof en restitutie”, een uitgave van Waanders.

Documentaire: de zoektocht naar roofkunst WO II - EenVandaag

Documentaire: de zoektocht naar roofkunst WO II - EenVandaag

“Roof & Restitutie” vertelt het verhaal van handel, roof en teruggave van kunstwerken uit Nederland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, en geeft een goed beeld van de geschiedenis van het restitutiebeleid in Nederland. In 2017 verscheen ‘Roof & restitutie’ als catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling. Nu bracht Uitgeverij Waanders het boek uit i.s.m. de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, met een extra hoofdstuk door de originele auteurs.

Lees verder

Jules Massenet, “Ariane” o.l.v. Laurent Campellone, op het label Bru Zane. Een ontdekking!

Cycle Massenet, a must! - Palazzetto Bru Zane

Cycle Massenet, a must! - Palazzetto Bru Zane

“Ariane”, een opera in vijf bedrijven naar het verhaal van Ariadne uit de Griekse mythologie, op een Frans libretto van Catulle Mendès (1841-1909), werd voor het eerst opgevoerd in het Palais Garnier in Parijs in oktober 1906. “Ariane”, gevraagd door de directeur van de Opéra, Pedro (Pierre) Gailhard, die trouwens zelf een zanger was (een basse chantante), was het vijfde werk van Massenet, dat in première ging in de prestigieuze Parijse Opéra.

Lees verder

Daan Nijssen, “Alle wegen leiden naar Babel, De voorgeschiedenis van de Zijderoute”, alweer een verrijkende uitgave van Omniboek.

undefined

undefined

In “Alle wegen leiden naar Babel” beschrijft Daan Nijssen de voorgeschiedenis van de Zijderoute. Want de Zijderoute ontstond niet vanuit het niets. In het Midden-Oosten waren al duizenden jaren complexe handelsnetwerken aanwezig waarvan Babel, in het oude Mesopotamië, het kloppend hart was. Hier ontstond een niet-aflatende vraag naar luxegoederen, die de drijvende kracht vormde achter de opkomst en ondergang van wereldrijken, en de beschavingen van Mesopotamië, Egypte, India, China en Rome voorgoed met elkaar verbond.

Lees verder