Martin Gayford, “Het voorjaar gaat door, David Hockney in Normandië”, een uitgave van Sterck & De Vreese. Overweldigend. Niet te missen!

In het najaar van 2018, maakte David Hockney (1937) een korte trip naar Frankrijk. Hij wilde kunst bekijken, schilderijen uit de blauwe en roze periode van Picasso en de wandtapijten van Parijs, Angers en Bayeux, en genieten van “al die heerlijke boter en room en kaas”. Terwijl Hockney in Normandië de wens uitsprak om de Noord-Franse lente vast te leggen, zoals hij ongeveer tien jaar eerder in Oost-Yorkshire had gedaan, produceerde hij werk dat de focus werd van zijn blockbuster 2012 Royal Academy-show. “Er zijn daar meer bloesems”, schreef hij aan de kunstcriticus, Martin Gayford. “Je krijgt appel-, peer- en kersenbloesem, plus de sleedoorn en de meidoorn, en je kan en mag er roken, dus daar kijk ik erg naar uit.”

Continue reading

Will Gompertz, “Je weet niet wat je ziet. Hoe kunstenaars ons helpen te zien waar we aan voorbijgaan”, een uitgave van Meulenhoff. Niet te missen!

Will Gompertz leert u via kunst met een nieuwe, frisse blik om u heen te kijken. Hij schreef nl. alweer een schitterend boek, dit keer over kunst en waarneming, over meer van kunst te leren genieten door beter te kijken, en na te gaan hoe kunstenaars kijken en daardoor meer uit het leven halen. Het moedigt daarenboven de ontwikkeling van uw eigen perceptie en perceptuele vaardigheden aan.

Continue reading

Klaas Rozemond, “De beste filosofische ideeën om je moraal te verbeteren”, een bijzondere uitgave van Noordboek.

Ignis webmagazine | Waarom moderne filosofen diepgaande studies van Paulus  maken - Ignis webmagazine

Ignis webmagazine | Waarom moderne filosofen diepgaande studies van Paulus  maken - Ignis webmagazine

De menselijke soort bestaat al honderdduizenden jaren, maar het inzicht dat we kunnen klussen aan onze moraal is relatief nieuw. We zijn er nog niet zo handig in. Bovendien hebben we alleen gammel gereedschap: ons feilbaar verstand. Toch kunnen we onze opvattingen over goed en kwaad aanscherpen. In zijn verbluffend interessant boek zet Klaas Rozemond de beste verbeterideeën uit de filosofie op een rij. Via o.a. Socrates, Plato, Hobbes, Kant, Hegel en Rawls, ontdekt u dat morele verbetering nodig en mogelijk is. Wie de morele lat hoger legt, wordt bovendien gelukkiger!

Continue reading

José Enrique Ruiz-Domènec, “De droom van Odysseus, de Middellandse Zee als bakermat van geschiedenis en cultuur”, een indrukwekkende uitgave van Meulenhoff.

De droom van Odysseus | 9789029096430 | Meulenhoff

De droom van Odysseus | 9789029096430 | Meulenhoff

In “De droom van Odysseus” komen zo maar eventjes ruim 30 eeuwen aan cultuur en geschiedenis rond de Middellandse Zee aan bod. De auteur verweefde verhalen, mythes en literatuur over de Middellandse Zee en koppelde ze aan de huidige tijd. Een verhelderende reflectie op die magische, blauwe Zee, als decor van de geschiedenis en als idee van de wereld. Een meesterwerk!

Continue reading

Dick Harrison, “Hendrik VIII Koning, hervormer, tiran”, een uitgave van Omniboek.

De bekende, Zweedse hoogleraar Dick Harrison vertelt het kleurrijk levensverhaal over Hendrik VIII (1491-1547). Hendrik werd, na de dood van zijn vader, de tweede Tudor-koning van Engeland, leidde een roemrucht bestaan en had zes echtgenotes, van wie hij er twee liet onthoofden…Hij scheidde voor eigen gewin, de Anglicaanse kerk af van de Kerk van Rome, verenigde Engeland en Wales wettelijk in één koninkrijk, en als renaissanceprins, koesterde hij een grote liefde voor kunst, muziek, wetenschap en literatuur.

Continue reading

Laura Mersini-Houghton, “Voorbij de Big Bang, wat ligt er buiten ons universum?”, een fascinerende uitgave van Noordboek.

Do we live in a multiverse? - with Laura Mersini-Houghton - YouTube

Do we live in a multiverse? - with Laura Mersini-Houghton - YouTube

Dit boek is een meeslepende reis door de kosmos, geschreven door een van de knapste intellectuelen in de astrofysica. Het is een revolutionair nieuw verslag van de schepping van ons universum en een adembenemende verkenning van het landschap waaruit we zijn voortgekomen. Lees waar Bachs Toccata en Fuga in re klein, haar vaders favoriet werk, en zijn Brandenburgs Concert nr. 3, haar favoriet werk, naartoe hebben geleid in het prachtig land langs de kust van de Adriatische Zee. Meesterlijk!

Continue reading

Francis Weyns, “XVI De zinderende 16e eeuw” en “XVIII De adembenemende 18e Eeuw”, 2 meesterwerken, uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts.

Er zijn eeuwen die meer geschiedenis gemaakt hebben dan andere. Bij de meest zinderende eeuwen was zeker de 16de. Habsburger Keizer Karel bestuurde een rijk zo groot dat de zon er nooit onderging. De 18de eeuw was ook een eeuw van grondige verandering. Alles wat voordien onwrikbaar leek, kwam op de helling te staan: de macht van de Kerk en de adel, het absolutisme van de heersers, de rechteloosheid van het volk. Francis Weyns beschrijft ook deze historische keerpunten in al zijn internationale aspecten, inbegrepen sterke verhalen.

Continue reading

Evertjan van Roekel, “Wewelsburg, de occulte kant van Himmlers SS”, een beklemmende uitgave van Spectrum.

De Wewelsburg nabij Paderborn, werd door Himmler aangewezen als een semireligieus oord waarin de esoterische, Germaanse elementen van het nazisme moesten worden gecultiveerd door de SS. Wewelsburg moest het middelpunt/speerpunt van de wereld worden (het “Mittelpunkt der Welt”), en op basis van meedogenloze dwangarbeid, worden uitgebouwd tot een gigantisch complex… Lees in dit boek het intrigerend en akelig verhaal achter Wewelsburg.

Continue reading