Jeroen D’hoe, “Masters of pop, 10 iconische muziekalbums die de wereld veranderden”, uitgeven door Lannoo Campus. Een meesterwerk!

Aan de hand van 10 iconische albums schetst Jeroen D’hoe in zijn “Masters of Pop”, de geschiedenis en ontwikkeling van de belangrijkste popstromingen, musical, blues, rock-‘n-roll, rock, folk, country, world/global, soul, EDM en R&B/hiphop, van 1865 tot nu. Deze albums belichten 10 sleutelmomenten in de popgeschiedenis: vernieuwingen die artiesten teweegbrachten, de invloeden op latere generaties en de maatschappelijke impact. Zo wordt duidelijk dat elk genre binnen de popmuziek het resultaat was van een lange evolutie.

Lees verder

Frantz Fanon “De verworpenen van de aarde”, uitgegeven door Ten Have.

De Frans-Martinikaanse psychiater, schrijver en Pan-Afrikaanse filosoof, Frantz Fanon (1925-1961) was een vrijheidsstrijder en een revolutionair, wiens werk grote invloed had op het postkoloniaal denken. In zijn bekendste werk, “Les Damnés de la Terre” (“De verworpenen der aarde”) uit 1961, bood hij inzicht in gekoloniseerde volkeren. Geschreven midden in de Algerijnse oorlog, aanvankelijk verboden in Frankrijk, voorzien van een voorwoord van Jean-Paul Sartre, was het een referentie voor de antikoloniale bevrijdings- en zelfbeschikkingsbewegingen.

Lees verder

Sander Bax, “Schrijversmythen, Literatuur en schrijverschap tussen 1880 en 2020”, een indrukwekkende uitgave van Prometheus.

Literaire schrijvers beïnvloedden in de 20ste eeuw de publieke opinie, veroorzaakten oproer en putten daarbij uit hun persoonlijke levens. Veel schrijvers ontwikkelden zich tot publieke figuren die regelmatig te vinden waren in de media en daardoor een grote maatschappelijke impact hadden. U leest er alles over in deze indrukwekkende studie van Sander Bax.

Lees verder

Femke Deen, Ineke Huysman, “Moeders des Vaderlands, de vrouwen die de Nederlanden vormden”, een verrijkende uitgave van Atlas Contact.

In veel geschiedenisboeken vind je alleen de namen van mannen. Dit boek brengt daar met 18 portretten van Nederlandse en Belgische vrouwen die Nederland vorm gaven, verandering in. 18 specialisten uit binnen- en buitenland schreven, gebaseerd op gedegen onderzoek, over 18 invloedrijke vrouwen uit de 12de – tot begin 19de eeuw.

Lees verder

Kris Lauwerys, “Van licht naar duisternis, drie vrouwen in Wenen (1900-1938)”, een bijzondere uitgave van Athenaeum.

Wenen maakte aan het begin van de twintigste eeuw een tijd door van een ongeëvenaarde bloei van kunst, wetenschap, muziek en psychologie. Dertig jaar later maakten Hitler en de zijnen op de meest barbaarse wijze een einde aan deze glansrijke periode. Dit is een boek over drie vrouwen die tussen 1900 en 1938, met succes een plaats veroverden in het cultureel leven van de magistrale Reichshaupt- und Residenzstadt, en die de glorie, tegenstrijdigheden en ondergang, van dichtbij meemaakten en mee vormgaven.

Lees verder

Wouter Bulckaert, “Beter dan Bowie”, uitgegeven door Mammoet. Een aanrader.

Bowie (1947-2016) was dé rockster van de jaren zeventig, die tussen 1970 en 1980,een reeks grensverleggende platen maakte. Ook commercieel waren ze een schot in de roos. Maar, Bowie was in de seventies niet de enige geniale songschrijver, charismatische performer en trendsetter. Die andere hemelbestormers verwierven weliswaar een aanzienlijke cultaanhang, maar bereikten nooit het grote publiek. Stonden zij in de schaduw van de alomtegenwoordige Bowie?

Lees verder

Theo Meder, Jens Klein, Imre Koekenbier, Myrthe Osse, Wilmy Van Ulft, “Halfhaantje en de hardrijder, de mooiste, grappigste en griezeligste volksverhalen uit Nederland en Vlaanderen”, uitgegeven door Sterck & De Vreese. Heerlijk!

“Halfhaantje en de hardrijder” verzamelt de mooiste, grappigste en griezeligste volksverhalen uit Nederland en Vlaanderen. Met in de hoofdrol gevreesde draken, lieve meerminnen, wraakzuchtige witte wieven, irritante heksen, behulpzame kabouters en onbetrouwbare weerwolven. In de sprookjes gaan de helden en heldinnen prangende problemen oplossen, een levenspartner vinden of een goudschat zoeken.

Lees verder

Margriet van Eikema Hommes, “De hemel van Gerard de Lairesse. Een plafondschildering uit het Rampjaar 1672”, een prachtuitgave van Amsterdam University Press.

In 1672, toen de Republiek door vier buitenlandse legers tegelijk werd aangevallen, maakte Gerard de Lairesse (1640-1711) een monumentale driedelige plafondschildering voor een van de hoofdrolspelers in dit Rampjaar: de machtige Amsterdamse oud-burgemeester Andries de Graeff. In vier opeenvolgende fasen heeft De Lairesse betekenisvolle figuren en voorwerpen gewijzigd, verwijderd of toegevoegd. Uit materiaal technische analyse en historisch onderzoek blijkt dat schilder en opdrachtgever de iconografie samen aanpasten aan de actuele militaire en politieke ontwikkelingen. Niet alleen de cultuurhistorische achtergronden worden in dit prachtig geïllustreerde boek beschreven, maar ook Gerard de Lairesse’s schildertechniek en de nauwe relatie tussen ontwerp en architectuur van het vertrek.

Lees verder