Kleijn Koen, Jitske Hell, Janna Toepoel “Ons Amsterdam 750 jaar Een bijzondere stadsgeschiedenis”, een prachtuitgave van Walburg Pers.

In oktober 2024 barstten de festiviteiten los rond het 750-jarig jubileum van Amsterdam. Een jaar lang vieren de Amsterdammers nu de verjaardag van hun magnifieke stad. Maar, waarom is dat eigenlijk 750 jaar, en bestaat de stad niet al veel langer? U verneemt er alles over in “Ons Amsterdam 750 jaar Een bijzondere stadsgeschiedenis”.

Lees verder

Marion Gibson, “Heksen Een wereldgeschiedenis in dertien heksenprocessen, van de middeleeuwen tot nu”, een intrigerende en verrijkende uitgave van Ambo|Anthos.

In “Heksen” verhaalt Marion Gibson over dertien historische heksenprocessen, beginnend in de late middeleeuwen en eindigend in het heden. Sommige processen, zoals die in het Amerikaanse Salem, zijn wereldberoemd, terwijl andere, zoals dat van een Sami-vrouw in Noorwegen, minder bekend zijn. Samen laten ze zien dat de heksenvervolging voornamelijk uit vrouwenhaat is ontstaan en, anders dan vaak gedacht, nog steeds gaande is! Want zelfs vandaag de dag vinden er nog heksenprocessen met dodelijke afloop plaats in Afrika, Azië, Midden-Amerika, het Midden-Oosten én Europa…

Lees verder

Loes Scholten, “Jheronimus Bosch en de Lieve-Vrouwe-broederschapskapel, De schildersfamilie Van Aken in ’s-Hertogenbosch”, uitgegeven door Walburg Pers.

Ontwerpen voor gebrandschilderde glasramen, een lichtkroon, borduurwerk en ander toegepast werk: laatmiddeleeuwse archiefdocumenten laten zien dat er in de werkplaats van Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) veel meer is vervaardigd dan alleen het befaamde oeuvre van tekeningen en schilderijen dat bewaard bleef. En dat is niet het enige dat we te weten komen over de Bossche kunstenaar-ambachtsman wanneer we de geschreven bronnen uit zijn eigen tijd analyseren.

Lees verder

Griet De Cuypere, Nils De Malsche, “De ontdekking van de geest, een geschiedenis van de psychiatrie”, alweer een fascinerende uitgave van Borgerhoff & Lamberigts.

Niets is zo moeilijk te vatten als de mens. We zijn er bijgevolg al eeuwen mee bezig. Er zijn intussen heel wat taboes rond ‘geestesziekte’ verdwenen, een prestatie waar we talloze artsen dankbaar voor mogen zijn. Maar, wie waren eigenlijk de eersten die zich bezighielden met de menselijke psyche? Sinds wanneer zien we ‘waanzin’ als een ziekte en niet meer als een straf van God?, en…wie bepaalt überhaupt wie ‘ziek’ is en wie ‘normaal’?

Lees verder

“Dirk Braeckman, Léon Spilliaert”, alweer een prachtuitgave van Hannibal Books

 

Hoewel het werk van de twee kunstenaars meer dan een halve eeuw uit elkaar liggen, zijn er talloze visuele en thematische gelijkenissen. Spilliaert creëerde melancholische composities van architecturale elementen, verstilde interieurs en benevelde zeezichten. Hier gaan Dirk Braeckman (1958) en Léon Spilliaert (1881-1946) de confrontatie en dialoog met elkaar aan. Een publicatie bij de tentoonstelling Dirk Braeckman – Léon Spilliaert: Nachtdieren in Kunstmuseum Den Haag.

Lees verder

Peter van Dael, “Van catacombe tot Sixtijnse Kapel, Geloof verbeeld in de vroegchristelijke tijd, middeleeuwen en renaissance”, een uitgave van Walburg Pers.

Dit bijzonder interessant boek behandelt naast het ‘hoe’ (stijlgeschiedenis), vooral het ‘wat’ (iconografie) van voorstellingen, vanaf de vroegchristelijke tijd tot en met de renaissance. Peter van Dael, onderzocht de bedoelingen van de opdrachtgever en de kunstenaars en beantwoordde de vragen hoe de beschouwer het kunstwerk zag en hoe kunst functioneerde in het leven van toen.

Lees verder

Johan De Smet, “Emile Claus, Prins van het Luminisme”, een tentoonstelling in Museum van Deinze en de Leiestreek en alweer een prachtboek van uitgeverij Hannibal Books.

“Emile Claus, Prins van het luminisme” herdenkt het honderdjarig overlijden van de belangrijkste Belgische impressionist Emile Claus (1849-1924), die als geen ander de unieke atmosfeer en het leven rond de Leie wist te vangen. Een indrukwekkend overzichtswerk van de belangrijkste Belgische impressionist

Lees verder

Violet Moller, “Het paleis van de sterrenwachter”, een magnifieke, magisch-wetenschappelijke uitgave van Meulenhoff.

Violet Moller, de bestsellerauteur van “De zeven steden”, neemt u dit keer mee naar zeven plekken die het toneel waren van de belangrijkste wetenschappelijke ontdekkingen van de 16de eeuw: Neurenberg, Leuven, Mortlake, Kassel, (H)ven, Praag en Atlantis. Een fascinerende reis langs zeven plekken in Noord-Europa, die het hart vormden van de sublieme ontwikkeling van de wetenschap in de 16de eeuw. Niet te missen!

Lees verder

Thomas Kempis, “De imitatie van Christus”, een monumentale uitgave van Kok Boekencentrum.

“De imitatie van Christus” van Thomas (a) Kempis eerder vertaald als “De navolging van Christus”, viert zijn 600steverjaardag met een nieuwe en verbeterde vertaling, direct uit het Latijn, in sprankelend Nederlands, met aandacht voor de stilistische en poëtische rijkdom van deze tijdloze klassieker. Het notenapparaat ontsluiert de duizenden verborgen citaten en biedt een ongezien inzicht in zowel de Bijbelse als niet-Bijbelse bronnen. In de inleidingen wordt alle relevante kennis over Thomas Kempis samengevat, en zijn bovendien veel nieuwe ontdekkingen bijeengebracht.

Lees verder