Nils Büttner, “Vermeer De schilder die de tijd stilzet” en Aart Aarsbergen, “Het raadsel Vermeer, kroniek van een schildersleven”, 2 prachtuitgaven van Meulenhoff en Sterck & De Vreese. Niet te missen!

 

Johannes Vermeer (1632-1675) heeft als weinig andere kunstenaars onze visie op het 17de-eeuwse Nederland gevormd met zijn onvergetelijke portretten en prachtige interieurschilderijen. Wie kent Het melkmeisje en het Meisje met de parel niet? Nils Büttner en Aart Aarsbergen geven elk een heldere analyse van Vermeers schilderkunst en schetsen een rijk beeld van het 17de-eeuwse Delft waarin de schilder leefde.

Continue reading

Luke Smith, “Het verhaal van Porsche. Een ode aan het legendarische automerk Porsche”, een uitgave van Kosmos.

Het onmiskenbaar ontwerp, de ongelooflijke techniek en de topprestaties maken dat de auto’s van Porsche tot de meest gewilde machines op aarde behoren. Het verhaal van Porsche vertelt de geschiedenis van dit wereldberoemd automerk en besteedt aandacht aan alle belangrijke modellen. Van James Deans 356 en de iconische 911 tot de ultramoderne 918 Spyder. Schitterende foto’s en meeslepende teksten vormen een eerbetoon aan een van de meest toonaangevende autofabrikanten ter wereld. Eerder verscheen ‘Het verhaal van Ferrari’ in deze reeks.

Continue reading

“The Hill we climb” en “Call Us What We Carry” (“Noem ons wat we dragen”), vertaald door Zaïre Krieger, uitgegeven door Meulenhoff. Twee aanraders.

De Amerikaanse dichter en activiste, Amanda Gorman (°1998), die op 16-jarige leeftijd haar eerste dichtbundel, “The One for Whom Food Is Not Enough” publiceerde, spreekt zich uit voor milieubescherming, rassengelijkheid en genderrechtvaardigheid. “Noem ons wat we dragen” is haar debuutbundel en laat zien dat ze een onvergetelijke nieuwe stem binnen de Amerikaanse poëzie is.

Continue reading

Michael Kempe, Het beste van alle mogelijke werelden, Gottfried Wilhelm Leibniz in zijn tijd. Nooit twijfelen aan Leibniz! Leef met hem.

Michael Kempe: „Die beste aller möglichen Welten. Gottfried Wilhelm Leibniz  in seiner Zeit“ - Aus dem Leben eines Universalgelehrten |  deutschlandfunkkultur.de

Michael Kempe: „Die beste aller möglichen Welten. Gottfried Wilhelm Leibniz  in seiner Zeit“ - Aus dem Leben eines Universalgelehrten |  deutschlandfunkkultur.de

Alleen met grote verwondering kunnen we kijken naar het vruchtbaar leven van Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716), een van de grootste denkers van de zeventiende eeuw en tijdgenoot van Newton en Huygens. Dag en nacht was hij bezig om in duizelingwekkend veel verschillende wetenschappen ontdekkingen te doen.

Continue reading

Wendy Wauters, “De geuren van de kathedraal. De overweldigende 16de eeuw in Antwerpen”, een opvallende, zintuiglijke ervaring en een bijzonder aanstekelijke uitgave van Lannoo!

Activiteiten | Centrum Pieter Gillis | Universiteit Antwerpen

Activiteiten | Centrum Pieter Gillis | Universiteit Antwerpen

Waarom durfden de Antwerpenaren op zomerdagen hun kathedraal niet in? Beschermde wierook echt tegen de pest, en wat waren de drie vrouwen van plan die afgehakte vingers onder het altaar verstopten? Wendy Wauters laat u het 16de-eeuwse Antwerpen ontdekken op een geheel unieke wijze, met name door de ogen, oren en neus van… de mensen van toen!

Continue reading

Oskar Negt, Alexander Kluge, “Eigenzinnigheid, werk en geschiedenis. Over menselijke vermogens”, een meesterwerk over kritische theorie, nu vertaald en uitgegeven door Boom uitgevers Amsterdam. Een monument!

Verso

Verso

De kritische theorie was een door Hegel, Marx, Nietzsche, Weber en Freud geïnspireerde sociologisch-filosofische analyse van de burgerlijk-kapitalistische samenleving, die o.a. door vertegenwoordigers van de Frankfurter Schule werd gebezigd. De theorie legde de nadruk op de culturele factoren in de ideologie van het kapitalisme. Doelstelling was niet alleen het geven van een verklaring voor de werkelijkheid, maar ook het veranderen van de werkelijkheid. De term kritische theorie verwees naar het essay, “Traditionelle und kritische Theorie”, van Max Horkheimer uit 1937. “Eigenzinnigheid, werk en geschiedenis” was een sleutelwerk binnen de Kritische Theorie. Continue reading

Marcel Proust, “De vijfenzeventig bladen en andere manuscripten”, uitgegeven door De Bezige Bij.

De vijfenzeventig bladen

In 1954, maakt de befaamde, Parijse uitgever, Bernard de Fallois (1926-2018), uit het niets melding van de vondst van vijfenzeventig bladen handgeschreven werk van Marcel Proust. Het leek om een voorstudie te gaan van de beroemde romancyclus, “À la recherche du temps perdu” , maar de vijfenzeventig bladen verdwenen gelijk weer uit zicht. Pas na het overlijden van De Fallois in 2018, werden ze in zijn nalatenschap gevonden en in 2021, geredigeerd en geannoteerd uitgeven door Gallimard. Nu zijn ze er in het Nederlands. Continue reading

Piet Boyens, “Symbolisme in Vlaanderen, de eerste generatie kunstenaars in Sint-Martens-Latem”, een magnifiek boek, uitgegeven door wbooks.

Terwijl rond 1900 het impressionisme hoogtij vierde in België, zette een aantal kunstenaars in Gent zich af tegen het vastleggen van vluchtige indrukken. Samen met jonge intellectuelen keerden zij zich ook tegen het kapitalisme en de toenemende industrialisering, één voor één trokken zij weg uit de stad en vestigden zich in het naburig dorp aan de Leie, Sint-Martens-Latem. In de nadagen van het symbolisme verdiepten de kunstenaars zich daar in de natuur en het landleven, op zoek naar oorspronkelijkheid en verdieping. Voor hun werk grepen zij naar stijlmiddelen uit het verleden, maar hun kunst was ook authentiek en verfrissend. Continue reading