Fred Geukes Foppen, “Amsterdamse wandelingen langs historische gevels”, een heel bijzondere uitgave van Uitgeverij Verloren.

Wel honderden architecten hebben sinds de 16de eeuw vorm gegeven aan gebouwen in Amsterdam, in de meest uiteenlopende stijlen van neoclassicisme tot Amsterdamse School. De gevelteksten daarbij onthullen Amsterdams verleden. Tenminste, als je weet wat wordt bedoeld. Sommige zijn raadselachtig, andere verdraaien de werkelijkheid, maar alle vertellen een geschiedenis die vaak tot honderden jaren teruggaat. Ontdek ze in deze rijk geïllustreerde gids.

Lees verder

Piet de Moor, “Met Kafka in Berlijn”, alweer een heel bijzondere uitgave van Pelckmans.

Duitsland werd geplaagd door extreem politiek geweld en een gierende inflatie wanneer Franz Kafka (1883-1924)  zich eind september 1923, in Berlijn vestigde. In de stad van zijn dromen, ambieerde hij de opbouw van een zelfstandig schrijversbestaan. Hoewel zijn tuberculose hem uitputte, gooide de toen veertigjarige Kafka zijn vrijgezellenbestaan overboord om te gaan samenleven met zijn nieuwe grote liefde, de vrijgevochten Joodse, Dora Diamant. Aan de hand van Kafka’s brieven en dagboeken, lezen we in het boek van Piet de Moor, over Kafka maar ook over de fascinerende ‘gouden’ jaren ‘20. Niet te missen!

Lees verder

Alec van der Horst, “De interessantste plek op aarde De negentiende eeuw in Parijs”, een prachtuitgave van Omniboek.

Alec van der Horst schetst in “De interessantste plek op aarde” een fascinerend portret van Parijs in de 19de eeuw. Deze onrustige periode was angstaanjagend voor de een, hoopvol voor de ander en voor iedereen verwarrend. Van der Horst laat zien hoe de negentiende-eeuwse Parijse cultuur en haar grootheden, ook in onze eigen, even veranderlijke en zorgwekkende wereld, nog steeds kunnen inspireren.

Lees verder

Rüdiger Safranski, “Kafka schrijven voor zijn leven”, uitgegeven door Atlas Contact. Alweer magnifiek!

Franz Kafka is nu een van de bekendste namen uit de westerse literatuurgeschiedenis. Maar, wie was hij eigenlijk in zijn eigen tijd in Praag? De honderdste sterfdag van Franz Kafka in 2024, was voor Rüdiger Safranski een gelegenheid om deze mysterieuze figuur van de eeuw in de wereldliteratuur te benaderen in een literair-biografisch essay. Zeker lezen!

Lees verder

Sieg Monten, “Historische atlas van de Lage Landen 814-1256” en “Historische atlas van de Lage Landen 1257-1439”, twee heel bijzondere uitgaven van Omniboek. 

In deze historische atlassen wordt de geschiedenis van de Lage Landen tussen de 9de en de 15de eeuw verteld. Over de eerste periode, waarvan geen landkaarten van bekend zijn, ontkiemden voorheen Frankische gouwgraafschappen zich onder de Franse koning en de koningen en keizers van het Heilig Roomse Rijk, tot soevereine vorstendommen. De kaarten zijn nieuw, informatief en innovatief. Aangevuld met stambomen, illustraties en beschrijvingen worden vier eeuwen uit de geschiedenis van België en Nederland uitvoerig in kaart gebracht. Uniek! Lees verder

Angela Lampe, “Kandinsky Pionier van de abstracte kunst”, een prachtuitgave van Wbooks.

De ontwikkeling van Wassily Kandinsky (1866-1944) verliep van figuratief, bijna impressionistisch werk, naar een organische, hybride vormentaal. Dit boek laat de artistieke weg van de Russisch-Franse kunstenaar zien. Hij was nl. een van de pioniers van de abstracte kunst, die de kunstwereld op zijn kop zette. Het boek verschijnt bij de tentoonstelling in H’ART Museum in Amsterdam. Het museum laat topstukken zien als Mit dem schwarzen Bogen (1912), Accord réciproque (1942) maar ook het levensgroot Salon (1922), de reconstructie van het Bauhauswerk, dat tijdens het bombardement op Berlijn verloren ging.

Lees verder

Mariëlle Hageman, “Iteko Het leven van Margaretha Jacoba de Neufville (1775-1856)”, een uitgave van Van Oorschot.

Historica en schrijfster Mariëlle Hageman reconstrueerde op sprankelende wijze een bewogen periode uit het leven van de schrijfster, Margaretha Jacoba de Neufville, die haar hele leven kreupel was. Ze ging op zoek naar hoe het verder ging met haar en biedt daarmee aan de hand van haar testament en dagboeken, een intieme inkijk in een 19de eeuws vrouwenleven. Lees verder

Peter-Paul de Baar, “Theo Thijssen (1879-1943) Schrijver, schoolmeester, socialist”, een verrijkende uitgave van Van Oorschot.

Deze uitgebreide biografie geeft niet alleen een beeld van Thijssen als mens en literator maar laat ook zien hoe actueel veel van zijn ideeën over onderwijs nog steeds zijn. Theo Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als schrijver van “Kees de jongen” (1923). Dat nu honderdjarige boek is ‘eeuwig mooi’, net als het haar van Kees’ vriendinnetje Rosa Overbeek.

Lees verder

Ontdek, “De Stradivarius van de keizer, op zoek naar de cello’s van Joseph Hollman (1852-1926)”, van Emile Hollman & George Vogelaar, alweer een uitzonderlijke  uitgave van Boom.

 

Als cellist was Joseph Hollman een der grootsten van zijn tijd. Zijn vriend, Camille Saint-Saëns, droeg muziek aan hem op en ook Hollman zelf componeerde niet onverdienstelijk.  In 1923, maakte Hollman op 70-jarige leeftijd een concertreis naar Japan en China. Aan het einde van die reis schonk hij zijn Stradivarius uit 1691, ooit eigendom van Filips Damiaan Lodewijk van Hoensbroeck, bisschop van Roermond… aan de Japanse keizer. De journalisten George Vogelaar en Emile Hollman konden dit niet geloven en gingen op onderzoek uit. Met hun boek, “De Stradivarius van de keizer”, schetsten zij een boeiend en innemend portret van deze ooit heel beroemde cellist. Lees verder