Katrien Lichtert (ed.), “Margaretha van Parma, Keizersdochter tussen macht en imago”, een magnifieke tentoonstelling en een prachtuitgave van Hannibal.

Het MOU (Museum Oudenaarde) pakt uit met een primeur. Voor het eerst wordt daar nl. een bijzonder prestigieuze, internationale tentoonstelling gewijd aan Margaretha van Parma (1522-1586) in haar eigen geboortestad, Oudenaarde. Ontdek het onderbelicht verhaal van deze uitzonderlijke landvoogdes, kunstliefhebber en Italiaanse societyfiguur.

Lees verder

Angela Lampe, “Kandinsky Pionier van de abstracte kunst”, een prachtuitgave van Wbooks.

De ontwikkeling van Wassily Kandinsky (1866-1944) verliep van figuratief, bijna impressionistisch werk, naar een organische, hybride vormentaal. Dit boek laat de artistieke weg van de Russisch-Franse kunstenaar zien. Hij was nl. een van de pioniers van de abstracte kunst, die de kunstwereld op zijn kop zette. Het boek verschijnt bij de tentoonstelling in H’ART Museum in Amsterdam. Het museum laat topstukken zien als Mit dem schwarzen Bogen (1912), Accord réciproque (1942) maar ook het levensgroot Salon (1922), de reconstructie van het Bauhauswerk, dat tijdens het bombardement op Berlijn verloren ging.

Lees verder

Andrea Harrandt (Hg.) Thomas Leibnitz (Hg.), “Anton Bruckner, Der fromme Revolutionär” en Norbert Trawöger, “Bruckner! Journal einer Leidenschaft”, 2 uitgaven van Residenz Verlag.

De muziekwereld viert 200 jaar Anton Bruckner (1824-1896) en de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek presenteert hoogtepunten uit haar unieke collectie. De magnifieke catalogus voor de speciale tentoonstelling in de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek toont de grote componist als een veelzijdige persoonlijkheid, gevangen tussen tegengestelde sociale sferen en gedurfde, muzikale vernieuwing. Bruckners belangrijkste werken worden gepresenteerd in tekstbijdragen van gerenommeerde experts, evenals zijn biografie, die de diversiteit van het Oostenrijks cultureel leven in de 19e eeuw aanschouwelijk maken. De tekstbijdragen worden aangevuld met een uitgebreid beeldkatern met talrijke originele documenten, van Bruckners doopakte tot contracten, foto’s en werkschetsen. Lees verder

“Louis Thevenet – Een leven in kleur”, een prachtuitgave van Hannibal. Om te ontdekken!

De schilder, Louis Thevenet, wordt binnenkort 150 jaar. In Halle laten ze deze verjaardag niet onopgemerkt voorbijgaan. Louis Thevenet (1874-1930) werd in Brugge geboren maar woonde nl. meer dan 14 jaar in Halle. Een groot deel van zijn oeuvre kwam daar tot stand en bood een unieke blik op de stad. Ontdek wie deze bijzondere schilder was en laat je meenemen in 150 jaar Thevenet. Deze internationaal bekende kunstenaar werd door James Ensor omschreven als “meester-schilder van de geneugten uit Zuid-Brabant”. Hij verbleef op diverse plekken, van de kust tot Halle, waar hij zijn laatste veertien levensjaren doorbracht. Het boek hoort bij de gelijknamige tentoonstelling van 23 maart tot 27 oktober 2024 in den AST en Villa Servais in Halle.

Lees verder

“Constant Permeke”, alweer een heel bijzondere uitgave van Hannibal. Niet te missen!

Het boek, “Constant Permeke”, verschijnt naar aanleiding van de heropening van het Permekemuseum in Jabbeke. Want, na drie jaar renovatiewerken is het zover. Het Permekemuseum opent vanaf 29 maart, opnieuw haar deuren voor het publiek. Het boek is prachtig geïllustreerd met tientallen schilderijen, beelden en tekeningen en veel archieffoto’s, die samen met verhelderende essays van Permeke-experts als o.a. Inne Gheeraert en literaire bijdragen van David Van Reybrouck en Daniël Rovers, een uitvoerige, deskundige kijk geven op zijn leven en zijn werk. 

Lees verder

“Bal (Dé)Masqué, James Ensor en het masker in de kunst, James Ensor et le Masque dans l‘Art”, een tentoonstelling in het Emile Verhaeren museum en een door het museum uitgegeven boek.

In het kader van het Ensorjaar 2024 presenteert het Emile Verhaeren museum een reeks etsen en enkele tekeningen van Ensor waarbij de maskers een belangrijke rol spelen. Dat deze tentoonstelling in het Verhaeren museum plaatsgrijpt is geen toeval. Emile Verhaeren was immers een vriend en een bewonderaar van Ensor. In 1908, publiceerde hij trouwens de eerste grote monografie over het werk van deze Oostendse kunstschilder.

Lees verder

Xavier Tricot, “James Ensor, Maestro Enscenering en spektakel in Ensors oeuvre”, uitgegeven door Lannoo. Magnifiek!

In 2024 wordt de 75ste verjaardag van het overlijden van de beroemde Belgische kunstenaar James Ensor herdacht. Maar, Ensor was veel meer dan de schilder van maskers en geraamten. Hij was niet alleen een begaafde schrijver, maar ook een groot muziekliefhebber en componist. Daarom brengen Bozar en Lannoo hulde aan de maestro met een tentoonstelling en een bijzonder mooi en verrijkend boek, die met een bloemlezing van een 100-tal werken, al die facetten in de kijker plaatsen.

Lees verder

“Ridders van het Gulden Vlies, een schitterende mythe ontrafeld”, een prachttentoonstelling in Mechelen en een prachtboek, uitgegeven door Lannoo.

In het magistraal geïllustreerd boek “Ridders van het Gulden Vlies”, dat hoort bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum Hof van Busleyden, herbeleeft u de bijeenkomst van de ridders in 1491, een van de grootste en belangrijkste feestelijkheden uit de geschiedenis van Mechelen. U maakt kennis met de befaamde Bourgondische ridderorde aan de hand van een unieke reeks 15e-eeuwse wapenborden, speciaal gemaakt voor de bijeenkomst in Mechelen. Deze tentoonstelling ontrafelt daarenboven de politieke intriges en samenzweringen in een van de vroegste Europese politieke allianties…

Lees verder

“Frans Hals”, een grote, retrospectieve tentoonstelling in Rijksmuseum Amsterdam en alweer een prachtuitgave van Hannibal.

 

Na tentoonstellingen over Rembrandt (Rembrandtjaar 2019) en Vermeer (2023) organiseert het Rijksmuseum van 16 februari tot en met 9 juni 2024 een grote overzichtsexpo van Frans Hals. De tentoonstelling wordt gemaakt in samenwerking met de National Gallery in Londen en met speciale medewerking van het Frans Hals Museum in Haarlem. Meer dan 50! werken uit wereldwijde topcollecties tonen het beste van een van de grootste portretschilders van de westerse kunstgeschiedenis.

Lees verder

“James Ensor en het Stilleven in België (1830-1930) Rose, Rose, Rose à mes yeux” uitgegeven door Mercatorfonds.

“Rose, Rose, Rose à mes yeux” biedt een unieke reis door de geschiedenis van het stilleven in België in de 19de – en 20ste eeuw, met James Ensor (1860-1949) als gids. Het stilleven speelde nl. een belangrijke rol in het werk van deze Vlaamse/Belgische expressionistische en symbolistische schilder. Deze catalogus en de bijbehorende tentoonstelling focussen op de artistieke verkenning en innovatie van de picturale ruimte van het stilleven. Daarom zijn boek/catalogus en tentoonstelling ook relevant voor Belgische stillevens in het algemeen. Lees verder