Schilders ontdekten de schoonheid van het Gein, dat kronkelend, door groen omgeven riviertje, dat begint in Abcoude en eindigt bij Driemond. Nunspeet heeft een rijk verleden als kunstenaarskolonie doordat hier vanaf 1880, veel kunstschilders neerstreken. Ze schilderden er in de openlucht waar ze met losse verftoetsen en veel aandacht voor kleur en licht, het landschap neerzetten zoals ze het op dat moment zagen.
Lees verder
Categorie archieven: Tentoonstellingen
“Boek van troost, Boek van hoop, Middeleeuwse getijdenboeken en hun lezers”, een magnifieke tentoonstelling in Brugge en een magnifiek boek, uitgegeven door Hannibal.
Deze rijk geïllustreerde publicatie over getijdenboeken in de laatmiddeleeuwse samenleving en hun frequente weergave in Vlaamse portretten hoort bij de tentoonstelling “Trots & Troost, Middeleeuwse getijdenboeken en hun lezers” in het Groeningemuseum in Brugge.
“Painting after Painting”, een tentoonstelling in S.M.A.K. en een rijkelijk geïllustreerd boek, uitgegeven door MER.Books/Borgerhoff & Lamberigts.
“Painting after Painting” brengt werk samen van meer dan 70 hedendaagse schilders die in België wonen en werken. Zonder te willen streven naar volledigheid, tracht S.M.A.K. in deze tentoonstelling een beeld te schetsen van de rijkdom en complexiteit, recente evoluties en tendensen binnen de hedendaagse, Belgische schilderkunst.
Thomas Aigner, Stefan Engl, Kyra Waldner (Hg.), “Johann Strauss Ein Leben für die Musik” uitgegeven door Residenz Verlag.
Een tentoonstelling en een prachtboek bieden een multi-perspectieve kijk op het leven en werk van Johann Strauss (zoon) (1825-1899).
“150 jaar Impressionisme – Het licht breekt door in Nederland”, een prachttentoonstelling en een prachtige uitgave van Thoth.
De kunstenaars die we nu kennen als de impressionisten exposeerden in 1874 voor het eerst hun destijds geruchtmakende kunst op een groepstentoonstelling in Parijs. Zij wilden in hun werk persoonlijke impressies en de continu veranderende lichtval weergeven. Met hun losse, kleurrijke manier van werken brachten zij 150 jaar geleden een grote artistieke omwenteling teweeg. Ter ere van dit jubileum zijn in de tentoonstelling Vive l’impressionnisme! topstukken uit Nederlandse collecties te zien.
“Dirk Braeckman, Léon Spilliaert”, alweer een prachtuitgave van Hannibal Books
Hoewel het werk van de twee kunstenaars meer dan een halve eeuw uit elkaar liggen, zijn er talloze visuele en thematische gelijkenissen. Spilliaert creëerde melancholische composities van architecturale elementen, verstilde interieurs en benevelde zeezichten. Hier gaan Dirk Braeckman (1958) en Léon Spilliaert (1881-1946) de confrontatie en dialoog met elkaar aan. Een publicatie bij de tentoonstelling Dirk Braeckman – Léon Spilliaert: Nachtdieren in Kunstmuseum Den Haag.
Johan De Smet, “Emile Claus, Prins van het Luminisme”, een tentoonstelling in Museum van Deinze en de Leiestreek en alweer een prachtboek van uitgeverij Hannibal Books.
“Emile Claus, Prins van het luminisme” herdenkt het honderdjarig overlijden van de belangrijkste Belgische impressionist Emile Claus (1849-1924), die als geen ander de unieke atmosfeer en het leven rond de Leie wist te vangen. Een indrukwekkend overzichtswerk van de belangrijkste Belgische impressionist
Katrien Lichtert (ed.), “Margaretha van Parma, Keizersdochter tussen macht en imago”, een magnifieke tentoonstelling en een prachtuitgave van Hannibal.
Het MOU (Museum Oudenaarde) pakt uit met een primeur. Voor het eerst wordt daar nl. een bijzonder prestigieuze, internationale tentoonstelling gewijd aan Margaretha van Parma (1522-1586) in haar eigen geboortestad, Oudenaarde. Ontdek het onderbelicht verhaal van deze uitzonderlijke landvoogdes, kunstliefhebber en Italiaanse societyfiguur.
Angela Lampe, “Kandinsky Pionier van de abstracte kunst”, een prachtuitgave van Wbooks.
De ontwikkeling van Wassily Kandinsky (1866-1944) verliep van figuratief, bijna impressionistisch werk, naar een organische, hybride vormentaal. Dit boek laat de artistieke weg van de Russisch-Franse kunstenaar zien. Hij was nl. een van de pioniers van de abstracte kunst, die de kunstwereld op zijn kop zette. Het boek verschijnt bij de tentoonstelling in H’ART Museum in Amsterdam. Het museum laat topstukken zien als Mit dem schwarzen Bogen (1912), Accord réciproque (1942) maar ook het levensgroot Salon (1922), de reconstructie van het Bauhauswerk, dat tijdens het bombardement op Berlijn verloren ging.
Andrea Harrandt (Hg.) Thomas Leibnitz (Hg.), “Anton Bruckner, Der fromme Revolutionär” en Norbert Trawöger, “Bruckner! Journal einer Leidenschaft”, 2 uitgaven van Residenz Verlag.
De muziekwereld viert 200 jaar Anton Bruckner (1824-1896) en de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek presenteert hoogtepunten uit haar unieke collectie. De magnifieke catalogus voor de speciale tentoonstelling in de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek toont de grote componist als een veelzijdige persoonlijkheid, gevangen tussen tegengestelde sociale sferen en gedurfde, muzikale vernieuwing. Bruckners belangrijkste werken worden gepresenteerd in tekstbijdragen van gerenommeerde experts, evenals zijn biografie, die de diversiteit van het Oostenrijks cultureel leven in de 19e eeuw aanschouwelijk maken. De tekstbijdragen worden aangevuld met een uitgebreid beeldkatern met talrijke originele documenten, van Bruckners doopakte tot contracten, foto’s en werkschetsen. Lees verder