Madelief Hohé, “Royals & Rebels – British Fashion”, een magnifieke tentoonstelling in Den Haag en een magnifieke uitgave van Waanders.

Royals & Rebels | Kunstmuseum Den Haag

Royals & Rebels | Kunstmuseum Den Haag

Royals & Rebels – British Fashion zet dit najaar de spotlights op de Britse mode, met als rode draad de aanwezigheid van Vivienne Westwood. Met haar gevoel voor de rijke traditie en haar rebelse, geniale invallen bereidde zij de weg voor vele anderen: in the city, in the country en als royal & rebel. De tentoonstelling werd vormgegeven door Maarten Spruyt en wordt vergezeld door een rijk geïllustreerde catalogus, uitgegeven door Waanders. Duik in de rijke geschiedenis van de Britse mode, inclusief een eerbetoon aan Vivienne Westwood.

Lees verder

“Blik op Haarlem, De stad verbeeld in de zeventiende eeuw”, een tentoonstelling en een uitgave van Uitgeverij Waanders.

Frans Hals Museum krijgt niet eerder getoond werk in bruikleen |  Noord-Holland | AD.nl

Frans Hals Museum krijgt niet eerder getoond werk in bruikleen |  Noord-Holland | AD.nl

Bijzondere Haarlemse stadsgezichten uit de 17de eeuw zijn voor het eerst samen te zien in het Frans Hals Museum. Een boek, gewijd aan het Haarlemse stadsgezicht in de zeventiende eeuw, geschreven door Norbert Middelkoop en Alexander de Bruin, conservatoren van het Frans Hals Museum en het Noord-Hollands Archief, verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling.

Lees verder

“Op reis met Vincent – Van Gogh in Drenthe”, een unieke tentoonstelling in Drents Museum Assen en een prachtuitgave van Waanders.

Drenthe - Van Gogh Route

Drenthe - Van Gogh Route

Nooit eerder was de Drentse periode van Vincent van Gogh onderwerp voor een grote tentoonstelling. “Op reis met Vincent” neemt de bezoeker mee op Van Goghs Drents avontuur en volgt zijn omzwervingen door het Drenthe van 1883. 140 jaar nadat Vincent in Drenthe arriveerde zijn zoveel mogelijk werken uit zijn Drentse periode voor het eerst bij elkaar te zien. 

Lees verder

Marjan Sterckx, “Yvonne Serruys, Beeldhouwer van de nieuwe vrouw”, een tentoonstelling in Menen en alweer een prachtuitgave van Snoeck Publishers.

In 2023 is het 150 jaar geleden dat Yvonne Serruys (1873-1953) geboren werd in het West-Vlaamse Menen, en 70 jaar nadat zij overleed in Parijs. Daar trok ze nl. omstreeks 1900, na haar opleiding bij Emile Claus en Georges Lemmen, naartoe. Ze maakte al snel de overstap naar de beeldhouwkunst en maakte carrière, beginnend met statuettes en sierobjecten in glaspasta. Het leven en werk van Yvonne Serruys resulteert nu na nieuw onderzoek, in een magnifiek boek, een al even magnifieke tentoonstelling en een stadswandeling in Menen.

Lees verder

“Léon Spilliaert en de Noordzee…”, een prachtuitgave van Snoeck Publishers.

Lausanne, Fondation de l'Hermitage : « Léon Spilliaert. Avec la mer du  Nord… » - 27.01 – 29.05.

Lausanne, Fondation de l'Hermitage : « Léon Spilliaert. Avec la mer du  Nord… » - 27.01 – 29.05.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling, “Léon Spilliaert. Avec La Mer Du Nord”, georganiseerd door de Fondation de l’Hermitage, in Lausanne, verscheen onder leiding van Sylvie Wuhtmann, Aurélie Couvreur en Anne Adriaens-Pannier, “Léon Spilliaert en de Noordzee…”. In 2020, was  Anne Adriaens-Pannier, de curator van de retrospectieve tentoonstelling over Spilliaert in de Londense Royal Academy en het Parijse Musée d’Orsay, maar ook in 2023, plaatst ze Spilliaert in de kijker. Lees verder

Virginie Devillez (red.), “Anna Boch – Een impressionistische reis”, een tentoonstelling in Mu.Zee in Oostende en een prachtig overzichtswerk, uitgegeven door Hannibal Books. Uniek!

De veelzijdige Anna Boch (1848–1936) was niet alleen een getalenteerd kunstenaar maar ook een goed geïnformeerde verzamelaar, een groot mecenas en een enthousiaste reiziger die van muziek en architectuur hield. Als enige vrouw was ze lid van de prominente kunstenaarsverenigingen Les XX en La Libre Esthétique en werd ze door haar collega’s op gelijke voet behandeld. Geïnspireerd door geestesgenoten als Théo van Rysselberghe, Paul Signac en Georges Seurat, legde Anna Boch zich toe op een persoonlijke variant van het neo-impressionisme. En hoe! Lees verder

“Paul McCartney, 1964: Eyes of the Storm”, de Amerikaanse doorbraak van The Beatles in de VS door de lens van Paul McCartney, een prachtuitgave van Spectrum.

1964: Eyes of the Storm - Photographs and Reflections by Paul McCartney |  Coming 13 June - YouTube

1964: Eyes of the Storm - Photographs and Reflections by Paul McCartney |  Coming 13 June - YouTube

In 2020 werd een uitzonderlijke schat van bijna duizend foto’s van de hand van Paul McCartney – gemaakt met zijn 35mm-camera – herontdekt in zijn archief. De foto’s geven een intieme kijk in de laatste maanden van 1963 en het begin van 1964, waarin Beatlemania losbarstte in het VK en de bandleden, na hun eerste bezoek aan de VS, uitgroeiden tot de beroemdste personen op deze aardbol. De beelden vormen McCartneys persoonlijke verslag van deze explosieve periode die zij, The Beatles, van binnen uit het oog van de storm beleefden.

Lees verder

“Naar zee! – Belgische kustaffiches, À La Plage! – Affiches de la Côte belge, To the Beach! – Belgian Seaside Posters”, een tentoonstelling van 200! affiches in De Panne en een prachtuitgave van Hannibal over de gouden eeuw van het Belgisch kusttoerisme.

 

Tweehonderd originele affiches met een hoge artistieke waarde uit de uitzonderijke collectie van Roland Florizoone, tonen van 1886 tot 1965, van De Panne tot Knokke, de gouden eeuw van het Belgisch kusttoerisme. In het boek geeft kunsthistoricus Karl Scheerlinck op een heldere maar uitermate deskundige wijze, duiding bij deze magnifieke, grafische ontwerpen. Niet te missen!

Lees verder

“Grenzeloos en vrij / Freedom without borders”, een tentoonstelling in het Cobra Museum in Amstelveen en een uitgave van Waanders.

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Cobra-beweging (1948 – 1951), tonen de tentoonstelling en het boek de nauwe verwantschap van Cobra met de vrije expressieve werkwijze van diverse kunstenaars door de jaren heen. Wel 150 schilderijen, sculpturen, werken op papier, foto’s, en keramiek benadrukken het blijvend universeel karakter van Cobra. Lees verder