Victoria Noel-Johnson, “Joan Miró De essentie van voorbije en aanwezige dingen”, een prachtuitgave van Snoeck.

Joan Miró | Fundació Joan Miró

Joan Miró | Fundació Joan Miró

Achter de ogenschijnlijk kinderlijke en onschuldige aard van Joan Miró’s werk schuilde een diepe band met de Catalaanse traditie en de kunst uit het verleden. Van zijn artistieke vorming met zijn eerste werken in Catalonië in 1910 tot de invloed van het primitivisme, de romaanse en oosterse kunst, maakt u met deze uitgave een reis door een ruime selectie van Miró’s schilderijen, werken op papier en beeldhouwwerken.

Continue reading

“Het Delft van Vermeer”, een tentoonstelling in Delft en alweer een magnifieke uitgave van Waanders.

Johannes Vermeer - Wikipedia

Johannes Vermeer - Wikipedia

Delft was in de 17de eeuw een broedplaats van talent, een stad waar belangrijke innovaties plaatsvonden. Hier groeide Johannes Vermeer uit tot een schilder van wereldformaat. Helaas is er niet veel bekend over Vermeer, we weten niet eens van wie hij het vak leerde. Deze rijk geïllustreerde publicatie laat zien wat we wél weten en wat er te ontdekken valt in het Delft van Vermeer. Via sleutelfiguren in Vermeers leven krijgen we inzicht in het artistiek, intellectueel en sociaal klimaat in het 17de-eeuwse Delft.

Continue reading

“Wij kussen de aarde, Deense moderne kunst 1934-1948”, een tentoonstelling en een uitgave van Waanders Zwolle.

Cobra Museum voor Moderne Kunst | Amstelveen

Cobra Museum voor Moderne Kunst | Amstelveen

Vrijdag, 27 januari, opende in het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen, een opvallende drieluik-tentoonstelling, als opening van het jubileumjaar ’75 Jaar Cobra’. “Wij kussen de aarde” laat de artistieke ontwikkeling van Deense moderne kunstenaars in de periode voorafgaand aan Cobra zien. Voor het eerst buiten Denemarken, wordt een groot overzicht van topstukken van zo’n 100 werken van ruim 25 kunstenaars getoond. Waanders Uitgevers publiceerde het boek bij de expositie.

Continue reading

Liesbeth Helmus, “De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap in Rome 1620-1720”, een bijzondere tentoonstelling en een bijzondere uitgave van Spectrum.

In de 17de eeuw had het Rome van Caravaggio en zijn tijdgenoten een enorme aantrekkingskracht op Nederlandse kunstenaars. Maar, eenmaal in de Italiaanse stad aangekomen, kregen die kunstenaars vaak te maken met tegenslagen, armoede, buitenlandse concurrentie, geweld en zelfs moordpartijen. Om weerstand te bieden aan deze beproevingen, zochten ze steun bij elkaar. Zo ontstond het kunstgenootschap… de Bentvueghel. De tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht en het bijbehorend boek, nemen u mee naar deze onstuimige periode in Rome.

Continue reading

Piet Boyens, “Symbolisme in Vlaanderen, de eerste generatie kunstenaars in Sint-Martens-Latem”, een magnifiek boek, uitgegeven door wbooks.

Terwijl rond 1900 het impressionisme hoogtij vierde in België, zette een aantal kunstenaars in Gent zich af tegen het vastleggen van vluchtige indrukken. Samen met jonge intellectuelen keerden zij zich ook tegen het kapitalisme en de toenemende industrialisering, één voor één trokken zij weg uit de stad en vestigden zich in het naburig dorp aan de Leie, Sint-Martens-Latem. In de nadagen van het symbolisme verdiepten de kunstenaars zich daar in de natuur en het landleven, op zoek naar oorspronkelijkheid en verdieping. Voor hun werk grepen zij naar stijlmiddelen uit het verleden, maar hun kunst was ook authentiek en verfrissend. Continue reading

“Sterven in Schoonheid, De wereld van Pompeï en Herculaneum”, een tentoonstelling in Drenthe en een prachtuitgave van Uitgeverij Waanders & De Kunst.

Nog t.e.m. 26 maart presenteert het Drents Museum in Assen, “Sterven in schoonheid – De wereld van Pompeï en Herculaneum”, een grootse archeologie tentoonstelling met meer dan honderd kunstschatten, over de twee Romeinse steden, die bedolven werden door een uitbarsting van de Vesuvius.

Continue reading

“Balenciaga – Meesterlijk zwart”, een tentoonstelling in Den Haag en een magnifieke uitgave van Waanders, over dé meester van de Haute Couture, Cristóbal Balenciaga. Magisch. Niet te missen!

De tentoonstelling “Balenciaga – Meesterlijk zwart” in het Kunstmuseum Den Haag en het bijbehorend boek, brengen met meer dan 100 topstukken uit de collecties van Palais Galliera en Maison Balenciaga, een eerbetoon aan het zwart van de Spaanse modeontwerper, Cristóbal Balenciaga (1895-1972). Het is trouwens de eerste keer dat zo’n grote selectie werken van Balenciaga in Nederland te zien is. Continue reading