“Louis Thevenet – Een leven in kleur”, een prachtuitgave van Hannibal. Om te ontdekken!

De schilder, Louis Thevenet, wordt binnenkort 150 jaar. In Halle laten ze deze verjaardag niet onopgemerkt voorbijgaan. Louis Thevenet (1874-1930) werd in Brugge geboren maar woonde nl. meer dan 14 jaar in Halle. Een groot deel van zijn oeuvre kwam daar tot stand en bood een unieke blik op de stad. Ontdek wie deze bijzondere schilder was en laat je meenemen in 150 jaar Thevenet. Deze internationaal bekende kunstenaar werd door James Ensor omschreven als “meester-schilder van de geneugten uit Zuid-Brabant”. Hij verbleef op diverse plekken, van de kust tot Halle, waar hij zijn laatste veertien levensjaren doorbracht. Het boek hoort bij de gelijknamige tentoonstelling van 23 maart tot 27 oktober 2024 in den AST en Villa Servais in Halle.

Thevenet werd geboren in Brugge als jongste van 4 kinderen. Zijn moeder was een West-Vlaamse en zijn vader was van Franse origine. Hij groeide op in een muzikaal gezin in Brussel en oefende verschillende beroepen uit: loopjongen, bakkersgast en hulpkok op de lange omvaart. Nadien werd hij loopjongen bij een muziekuitgeverij. Hier ontstond geleidelijk aan zijn passie voor kunst en besloot hij schilder te worden. Hij legde er contact met mensen met wie hij zijn leven lang bevriend zou blijven: de dichter René Lyr en de schilders Pierre Scoupreman en Auguste Oleffe, zijn leermeesters.

In de periode 1897-1906 verbleef hij met Auguste Oleffe (1867-1931) gedurende 5 jaar in Nieuwpoort en in Brussel kreeg hij stilaan meer erkenning. In 1902 sloot Thevenet aan bij de kunstkring Labeur, met leden als Charles Dehoy, Willem Paerels en Ferdinand Schirren. Hij kreeg zijn eerste tentoonstellingen, waaronder een deelname in 1906 aan de gerenommeerde tentoonstelling “La Libre Esthétique”. Tot in 1916 verbleef hij op verschillende plaatsen in Brussel en omgeving en kwam in contact met kunstliefhebber François Van Haelen, een Beerselse brouwer die hem bestaanszekerheid gaf.

Deze mecenas (de brouwerij is ondertussen verdwenen), bracht heel wat kunstenaars samen die elkaar inspireerden. Hier lag met name de kiem van het Brabants Fauvisme met schilders als Rik Wouters, Edgard Tytgat, Jean Brusselmans, Jos Albert, Fernand Verhaegen, en Rodolphe Strebelle, de vader van de kunstschilder Jean-Marie Strebelle (1916–1989), de architect Claude Strebelle (1917-2010) en de beeldhouwer Olivier Strebelle (1927-2017). Deze schilders, men noemde ze Calevoeters, kwamen bijeen in de “Put van Kalevoet”, in het zuidwesten van Ukkel tegen de grens met de Vlaamse gemeenten Drogenbos, Beersel en Linkebeek. op wat men het viergemeentenpunt Ukkel-Drogenbos-Linkebeek-Beersel noemt. In Linkebeek/Beersel woonde nl. de brouwer-mecenas, François Van Haelen.

In 1908 huwde hij in Beersel de Oost-Vlaamse Emma Tevels. Zij hield nauwkeurig de verkochte werken bij in een notieboekje, maar heel wat werken werden ook geruild voor dingen in natura bij de bakker, beenhouwer, kolenboer of als aflossing van de lopende rekeningen in het café. In 1912 nam het koppel de pleegzorg op zich van het 14 dagen oude meisje Jeanneke Mommaerts (zijn “petite mascotte”) en in 1916, verhuisde het gezin naar Halle en woonde 10 jaar in een vochtige huurwoning met een ommuurde tuin op het einde van een doodlopende steeg (Sollenbeemd nr. 52). Vanaf 1926, woonde het gezin in een eigen gekocht huis dankzij een lening van de mecenas-brouwer François Van Haelen, in de Hendrik Consciencestraat 41 (huidig nummer 58), nu met gedenkplaat (foto) van de beeldhouwer, Gustaaf Colruyt. Louis Thevenet overleed op 56-jarige leeftijd in Halle en werd er ook begraven. Van Haelen, Oleffe en Scoupreman bezochten hem op zijn sterfbed.

Louis Thevenet schilderde het dagelijkse leven rondom zich: een huiskamer, een pittoresk landschap, een caféinterieur,…Zijn schilderijen vindt u vandaag in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel en Antwerpen, het Museum voor Schone Kunsten in Gent, het Museum van Elsene, het Groeningemuseum in Brugge, het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle, het Musée de l’Art Wallon in Luik. Het stadsmuseum van Halle, den AST, heeft vier werken van Thevenet in zijn collectie.

Zeven auteurs gaan in het prachtboek dieper in op diverse aspecten van Thevenets leven en werk. Eric Min en Constantin Ekonomidès situeren Thevenet in zijn tijd en zorgen voor een biografische schets, Jan Melsen bespreekt hem als belangrijk lid van de Kunstkring Labeur, Bart Verschaffel en Johan Merckx nemen zijn oeuvre onder de loep, Sergio Servellón legt de link met Felix De Boeck en Peter François toont hoe Thevenet het leven rondom zich in beeld bracht. Talrijke afbeeldingen bieden een mooie staalkaart van het oeuvre van deze eigenzinnige Brabantse fauvist. Heel wat doeken van de ‘Belgische Van Gogh’ bevinden zich in privécollecties en werden nooit eerder gepubliceerd.

Den AST bracht een honderdtal topwerken bijeen, voornamelijk uit privécollecties, die een mooie staalkaart bieden van het œuvre van deze eigenzinnige Brabantse fauvist. De meeste werken komen voor het eerst in dertig jaar naar buiten en sommige waren nooit eerder publiek te bewonderen. Zo ook het stilleven dat koningin Elisabeth in 1910, kocht na een van de vele tentoonstellingen van de kunstenaar. Ontdek tegelijk ook meer over het avontuurlijk leven van Thevenet en diens entourage.

De expo vindt plaats op twee bijzondere locaties: den AST –  een gerestaureerde mouterij – en Villa Servais – de voormalige woning van de cellist Servais. Op beide plekken worden een tiental werken vanaf 1 juli vervangen door andere schilderijen. Zo kunnen we extra genieten van de kleurrijke doeken van de ‘Belgische Van Gogh’.

                                Tentoonstelling van 23 maart tot 27 oktober 2024

Lokatie: den AST, Meiboom 16, 1500 Halle én Villa Servais in Halle (Eerste zaterdag én zondag van elke maand)    

Het boek duikt dieper in zijn leven en werk. Met talloze afbeeldingen biedt het een mooi overzicht van het oeuvre van de eigenzinnige Brabantse fauvist, die steevast het alledaagse leven om hem heen schilderde. Van een intieme huiskamer tot een pittoresk landschap en een café-interieur. “Louis Thevenet. Een leven in kleur” bevat tekstbijdragen van Eric Min, Constantin Ekonomidès, Jan Melsen, Bart Verschaffel, Johan Merckx, Sergio Servellón en Peter François.

“Ceux qui l’ont connu savent ce que signifie l’amitié. Ceux qui ne le connaîtront que par ses oeuvres en recevront aussi la révélation, car elles sont des paraboles d’amour.” (René Lyr).

https://www.visithalle.be/nl

Louis Thevenet Een leven in kleur 256 bladz. geïllustreerd uitg. Hannibal ISBN 978 94 64666 91 5