Xavier Tricot, “James Ensor, Maestro Enscenering en spektakel in Ensors oeuvre”, uitgegeven door Lannoo. Magnifiek!

In 2024 wordt de 75ste verjaardag van het overlijden van de beroemde Belgische kunstenaar James Ensor herdacht. Maar, Ensor was veel meer dan de schilder van maskers en geraamten. Hij was niet alleen een begaafde schrijver, maar ook een groot muziekliefhebber en componist. Daarom brengen Bozar en Lannoo hulde aan de maestro met een tentoonstelling en een bijzonder mooi en verrijkend boek, die met een bloemlezing van een 100-tal werken, al die facetten in de kijker plaatsen.

U ontdekt het gevarieerd oeuvre van Ensor, van zijn jeugdwerken tot zijn laatste creaties, waarbij bijzondere aandacht wordt besteed aan minder bekende werken, aan Ensors grafiek en aan zijn muzikale composities, zoals “La Gamme d’amour”, een ballet waarvoor Ensor ook het scenario schreef en de kostuums en het decor ontwierp.

Bozar presenteert meer dan 150 stukken, waaronder ongeveer 30 olieverfschilderijen, ongeveer 80 werken op papier (vooral tekeningen), 40 documenten (prenten, foto’s, manuscripten en handgeschreven partituren), filmfragmenten, geluidsfragmenten en een monumentaal wandtapijt naar Ensors magnum opus “De intrede van Christus in Brussel” uit 1889. Sommige van de werken werden nooit eerder getoond, maar kunnen nu dankzij de medewerking van een aantal belangrijke privéverzamelaars hun weg vinden naar een groter publiek.

Bijna een eeuw geleden, in 1929, werd de grootste Ensor-tentoonstelling (foto) ooit in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel plechtig geopend. 337 schilderijen en 135 prenten werden toen tentoongesteld. De bezoekers van “James Ensor Maestro” worden nu verrast op archiefbeelden van deze indrukwekkende retrospectieve en kunnen ook nog een audio-opname van Ensors toespraak beluisteren. Een meerwaarde van het boek is dat als epiloog, aandacht werd besteed aan deze eerste retrospectieve. Het boek fungeert bovendien als catalogus bij de huidige, gelijknamige tentoonstelling in Bozar. De andere thema’s in het boek zijn carnaval, de maskerade, de dodendans, de pantomime, de klucht, de satire, de optocht, het slagveld, de fantasmagorie, het Fête galante, de balletopera, en de vermomming.

Xavier Tricot, een van de meest gereputeerde Ensor kenners ter wereld, ging nl. op zoek naar het theatrale in het werk van de schilder. Het resultaat is een bloemlezing van een 100-tal werken. Sommige, zoals ‘De intrede van Christus’, zijn overbekend maar worden door de nieuwe invalshoek in een ander daglicht geplaatst. Andere werken werden nooit eerder getoond, maar kunnen nu dankzij de medewerking van een aantal belangrijke privéverzamelaars hun weg vinden naar een breder publiek. Een deel van de ticketopbrengst van de tentoonstelling gaat daarenboven naar Kom op tegen Kanker. Niet te missen!

Curator van deze tentoonstelling en auteur van het boek is Xavier Tricot (1955), curator van het Ensorhuis in Oostende, curator van verschillende Ensor-tentoonstellingen in België en in het buitenland (o.a. Parijs, Hamburg, Sao Paulo) en auteur van talrijke werken over de schilder, waaronder de oeuvrecatalogus van Ensor.

Tentoonstelling in Bozar: 29.02.24 – 23.06.24

Xavier Tricot James Ensor, Maestro Enscenering en spektakel in Ensors oeuvre 192 bladz. geïllustreerd uitg. Lannoo ISBN 9789401498241

https://www.stretto.be/2023/12/22/james-ensor-en-het-stilleven-in-belgie-1830-1930-rose-rose-rose-a-mes-yeux-uitgegeven-door-mercatorfonds/

https://www.stretto.be/2023/12/17/pro-luce-eric-min-en-jan-bultheel-brengen-met-james-ensor-een-biografie-en-onze-james-op-schitterende-wijze-hulde-aan-de-schilder-james-ensor-niet-te-missen/

https://www.stretto.be/2019/11/23/korte-of-lange-mouwen-de-meerwaarde-van-de-anekdotiek-in-a-ma-chere-soeur-een-opvallend-mooi-boek-met-tekstjes-van-de-beroemde-oostendse-kunstschilder-james-ens/