Angela Lampe, “Kandinsky Pionier van de abstracte kunst”, een prachtuitgave van Wbooks.

De ontwikkeling van Wassily Kandinsky (1866-1944) verliep van figuratief, bijna impressionistisch werk, naar een organische, hybride vormentaal. Dit boek laat de artistieke weg van de Russisch-Franse kunstenaar zien. Hij was nl. een van de pioniers van de abstracte kunst, die de kunstwereld op zijn kop zette. Het boek verschijnt bij de tentoonstelling in H’ART Museum in Amsterdam. Het museum laat topstukken zien als Mit dem schwarzen Bogen (1912), Accord réciproque (1942) maar ook het levensgroot Salon (1922), de reconstructie van het Bauhauswerk, dat tijdens het bombardement op Berlijn verloren ging.

Kandinsky werd geboren in tsaristisch Rusland, vestigde naam als leraar aan het vermaard Bauhaus in Duitsland, ontvluchtte het nazisme en kwam terecht in Frankrijk waar hij tot Fransman werd genaturaliseerd. Oorlogen, crises en revoluties hadden hun beslag op de kunstenaar. Zijn onwaarschijnlijke levensverhaal is terug te zien in de rijkdom van zijn kunst. Dat er zoveel van hem bewaard bleef, is te danken aan zijn weduwe Nina. Zij schonk kunst en archiefstukken aan de Franse staat. Daar kwamen ze terecht in Centre Pompidou, een van de grootste musea voor moderne en hedendaagse kunst ter wereld.

Wassily Kandinsky was een van de grootste kunstenaars uit de 20e eeuw. Bijzonder, want ‘pas’ op zijn 30e, begon Kandinsky met schilderen. Na een korte carrière in rechten en economie vertrok hij in 1896, naar München om schilderlessen te nemen. Het was het begin van zijn artistieke carrière. Tijdens zijn verblijf in München reisde hij onder andere naar Nederland, Tunesië, Italië en Parijs. Als in 1914 de oorlog uitbrak, verliet Kandinsky Duitsland. Pas in 1921 keerde hij er weer terug.

Een jaar later startte Kandinsky in Weimar als docent aan de revolutionaire kunstschool, het Bauhaus. In deze periode maakte hij veel aquarellen en schilderijen. In 1933 werd de school door de Nazi’s gedwongen te sluiten. Kandinsky pakte opnieuw zijn spullen en vertrok met zijn vrouw, Nina naar Parijs. In de voorstad Neuilly-sur-Seine overleed hij in december 1944.

Deze zomer starten H’ART Museum en Centre Pompidou hun samenwerking met een grote tentoonstelling over Wassily Kandinsky. Centre Pompidou bezit nl. een van de meest gerenommeerde collecties van de kunstenaar. Een van de absolute hoogtepunten is de bekende reconstructie van de Salon de Réception van de Juryfreie tentoonstelling in Berlijn (1922). Aan de hand van meer dan 60 kunstwerken uit de Parijse collectie, presenteert de tentoonstelling een uniek overzicht van Kandinsky’s artistieke oeuvre: een persoonlijke reis die hem tot een van de grondleggers van de abstracte kunst maakte.In de tentoonstelling volg je de artistieke en persoonlijke reis van Kandinsky, vanaf zijn vroege abstracte werken in München en zijn terugkeer naar Rusland, tot zijn leraarschap aan het Bauhaus en zijn laatste jaren in Parijs. Leer meer over zijn rol bij Der Blaue Reiter, loop in levensgrote Salon de Réception (1922) en ervaar de rol van muziek in zijn werk met een speciale audiotour. Ga mee op reis en ontdek waarom deze bijzondere kunstenaar nog altijd wordt gezien als pionier van de abstracte kunst.

Kandinsky is de allereerste tentoonstelling in samenwerking met het Parijse kunstmuseum Centre Pompidou. Het Parijse museum heeft de meest complete verzameling van werken van Kandinsky. Dit is te danken aan de genereuze schenking van Nina Kandinsky. Zij schonk veel van de werken van haar man aan het Parijse museum. Speciaal voor deze tentoonstelling reizen meer dan 60 werken naar Amsterdam.

Extra bijzonder in de tentoonstelling is de reconstructie van de Salon de Réception, bestaand uit wandschilderingen die Kandinsky in 1922 in Berlijn maakte met zijn leerlingen. Deze installatie werd voor de opening van Centre Pompidou in 1977 voor het eerst gereconstrueerd. Nu wordt het voor de tweede maal speciaal voor de opening van H’ART Museum ook in Amsterdam getoond.

Kandinsky had een nauwe relatie met muziek, geluid en podiumkunsten. Speciaal voor de Kandinsky tentoonstelling creëerde interdisciplinair kunstenaar Søren Siebel een unieke soundwalk: Imagining the Current-Futurenow. Met vocale aanwijzingen, soundscapes en speciaal gemaakte composities van vijf hedendaagse geluids- en één podiumkunstenaar creëert de geluidswandeling een betoverende dialoog tussen beeld en geluid. De soundwalk is een vast audio-onderdeel en te beluisteren in de tentoonstelling. Ook zijn er 12 exclusieve Soundwalk live events.

Angela Lampe, Conservator Moderne Kunst, promoveerde als kunsthistoricus aan Sorbonne Université in Parijs. Ze is sinds 2005 conservator moderne kunst in Musée National d’Art Moderne/Centre Pompidou. Hier heeft ze een groot aantal tentoonstellingen georganiseerd.

Angela Lampe Kandinsky Pionier van de abstracte kunst 144 bladz. geïllustreerd Wbooks ISBN 9789462586369

https://www.stretto.be/2020/07/03/philip-sawyers-1951-symphony-no-4-2018-hommage-to-kandinsky-a-symphonic-poem-for-orchestra-2014-door-het-bbc-national-orchestra-of-wales-o-l-v-kenneth-woods-op-het-label-nimbus/