In Memoriam Folke, “Left Hand Legacy, Vol.2 Chamber Music Written for Paul Wittgenstein”, door Folke Nauta (piano linkerhand), Lars Wouters van den Oudenweijer (klarinet) en het Prisma String Trio, op het label Cobra. Meer dan ontroerend!

De ontroerende cd, “Left Hand Legacy Vol. 2”, is het nieuwste deel van het Wittgenstein Project, dat tot doel heeft de schatten van Wittgensteins bibliotheek naar het concertpodium te brengen. Veel te lang was de bibliotheek van Paul Wittgenstein nl. ontoegankelijk. Pas in 2001, dook er een stapel kamermuziek op, speciaal gecomponeerd voor de pianist, die aan Maurice Ravel de opdracht voor het geniaal Concerto voor de linkerhand gaf. De hier opgenomen kamermuziekwerken zijn vrijwel nooit meer gespeeld, sinds Wittgenstein ze in de jaren twintig en dertig zelf in première speelde!

De betreurde, Nederlandse pianist Folke Nauta, moest zijn carrière voortzetten als eenhandige pianist, nadat focale dystonie zijn rechterhand had aangetast. Paul Wittgenstein was zijn voorbeeld en deze schat aan kamermuziek was zijn redding. Er was slechts één complicerende factor: de bibliotheek van Wittgenstein was over de hele wereld verspreid geraakt. Nauta spoorde de originele manuscripten op in Oostenrijkse en Engelse archieven, die nog steeds de woedend gekrabbelde annotaties van Wittgenstein bevatten.

De kwintetformatie van piano, klarinet en strijktrio is een consistent kenmerk van Wittgensteins kamermuziekerfenis. Daarom benaderde Nauta de klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer en het Prisma String Trio. Samen bundelden deze vijf topkamermuzikanten uit Nederland hun krachten en lanceerden het Wittgenstein Project, met als doel de muziek weer tot leven te brengen en Wittgensteins buitengewoon verhaal van ellende, strijd en artistieke triomf, te vertellen.

Vol.2 peilt naar de emotionele diepten, met het broeierig Kwintet in Bes majeur van Franz Schmidt en de sublieme combinatie van klarinet, altviool en linkerhand piano in Josef Labors Trio in sol klein. Tragisch en onverwacht was deze tweede cd voorbestemd om het laatste te zijn met Folke Nauta, die nl. in de zomer van 2023, plotseling overleed, een groot verlies voor de muziekwereld. Op deze cd staan ​​dan ook de allerlaatste opnames die de innemende Folke Nauta ooit kon maken.

Left Hand Legacy Vol. 2 Chamber Music Written for Paul Wittgenstein Folke Nauta (piano left hand) Lars Wouters van den Oudenweijer (clarinet) Prisma String Trio cd Cobra COBRA0093

https://www.stretto.be/2023/02/11/left-hand-legacy-vol-1-chamber-music-written-for-paul-wittgenstein-op-het-label-cobra-records-een-grandioze-ontdekking/