Rob Kemps, “Hemel op aarde – De mooiste verhalen over Père-Lachaise, de beroemde begraafsplaats in Parijs”, een magnifieke uitgave van Meulenhoff.

In “Hemel op aarde” neemt Rob Kemps je met bijzonder heel mooie foto’s, mee naar Parijs, naar het 20ste  arrondissement. Daar ligt nl. de plek waar hij het allerliefste is, Père-Lachaise, de beroemdste begraafplaats van Frankrijk en misschien wel van de hele wereld. “Hemel op aarde” is een magnifieke ode aan de meest betoverende plek van Parijs. Met zijn kenmerkend enthousiasme deelt Rob alle bijzondere verhalen die hij in de loop der jaren heeft opgediept. Uniek!

Parijs telt 16 begraafplaatsen. Père Lachaise, genoemd naar de biechtvader van Louis XIV, is ongetwijfeld de bekendste knekeltuin van Frankrijk. In 1804 werd het uitgestrekt terrein, destijds buiten de stadskern gelegen, als begraafplaats in gebruik genomen. Ook de andere begraafplaatsen, Cimetière Montmartre en Cimetière Montparnasse evenals drie kleinere (Saint-Vincent, Batignolles en Cimetière du Calvaire-Saint-Pierre de Montmartre), lagen destijds buiten de Parijse stadsmuren. Tegenwoordig telt het Cimetière du Père-Lachaise 69.000 grafzerken! Deze huidige begraafplaats was oorspronkelijk een landgoed, waarop in 1430 een buitenhuis werd gebouwd. In de 17de eeuw verwierven de jezuïeten het en maakten er een rusthuis van. De bekendste bewoner was pater François d’Aix de La Chaise (1624-1709) (foto), de invloedrijke biechtvader van koning Louis XIV, die er meer dan dertig jaar verbleef. In 1762 verkochten de jezuïeten het landgoed om schulden te kunnen afbetalen. Het wisselde daarna regelmatig van eigenaar en raakte verwaarloosd.

Om de begraafplaats meer prestige te geven werden in 1817, de resten van enkele beroemdheden overgebracht, Molière en La Fontaine, terwijl Abélard en Héloïse er bijna zeven eeuwen na hun dood, naast elkaar werden begraven (foto). Van toen af was de reputatie van de begraafplaats verzekerd. Want, voor begraafplaatsen geldt, de belangrijkheid is afhankelijk van wie er begraven ligt. Parijs heeft door de eeuwen heen geen gebrek aan beroemdheden. Er liggen zoveel schrijvers, schilders, componisten, zangers, cineasten en acteurs begraven, dat je een week nodig zou hebben om hun graven te bezoeken.

Père-Lachaise is met zijn grafmonumenten en gedenktekens, een van de wonderen van Parijs. Wie door deze uitbundige dodenstad dwaalt, valt van de ene verbazing in de andere. Overal tref je de graven van beroemdheden die vaak tot ware bedevaartsoorden zijn uitgegroeid. De beroemde actrice Sarah Bernhard ligt hier, Édith Piaf, de schilder Modigliani, en de schrijvers Gérard de Nerval, Guillaume Apollinaire, Honoré de Balzac en Jean de la Fontaine. Iedere beroemdheid heeft zijn eigen verhaal, en al die verhalen worden verteld door de Frankrijk-specialist, Rob Kemps.

“De mooiste verhalen die ik de afgelopen jaren heb verzameld”, zo lezen we, “heb ik gebundeld in dit boek. Natuurlijk ontbreken de beroemdste bewoners van Père-Lachaise niet, zoals Édith Piaf, Chopin en Jim Morrison, maar de onbekendere verhalen zijn vaak het leukst. Over de schrijver die zijn kreeft uitliet, de uitvinder van de moonwalk en de president die overleed tijdens een vrijpartij. En over de actrice van wie het graf werd leeggeroofd, de wetenschappers die verongelukten in een luchtballon en de clown die samenwerkte met de eerste zwarte superster. Ze liggen allemaal op Père-Lachaise begraven”.

Père-Lachaise is inderdaad een onuitputtelijke bron van verhalen. Als een ervaren gids neemt Rob Kemps  u mee langs de mooiste graven en deelt hij de bijzondere levensverhalen van bekende én onbekende mensen. Hij vertelt over de Amerikaanse schrijfster Gertrude Stein. Rob bezoekt haar huis aan de Jardin du Luxembourg, dat uitgroeide tot een artistiek salon waar Picasso en Hemingway de deur plat liepen. Hij voert je mee naar het graf van Jim Morrison, de legendarische zanger van The Doors, en naar de laatste rustplaats van Victor Noir, de kritische Franse journalist die op zijn 21ste werd doodgeschoten. Het bronzen beeld op zijn graf groeide uit tot een seksueel vruchtbaarheidssymbool, waarbij zijn mond wordt gekust en zijn penis nog dagelijks door vrouwelijke bezoekers wordt aangeraakt.

Rob Kemps bezoekt ook het graf van de Nederlandse schilder Karel Appel, die vanaf 1950, in Parijs woonde, dat van Georges Rodenbach, de Belgische schrijver en dichter met het allermooiste graf op Père-Lachaise, en uiteraard dat van de legendarische Édith Piaf, dat een bedevaartsoord geworden voor haar talloze fans. Het boek is overigens ook verdeeld in de vier divisies. Per divisie vind je verhalen van overledenen, met een verwijzing naar hun graf. Daarnaast vind je persoonlijke verhalen van Rob Kemps en algemene tips wat je kan bezoeken als je in Parijs bent.

In het Parool vertelde Rob Kemps zijn favoriete verhaal. “Ik denk Félix Nadar”, vertelde hij, “een van de eerste portretfotografen ter wereld. Hij fotografeerde iedereen uit zijn tijd, van Victor Hugo tot Émile Zola. Hij experimenteerde ook met luchtfotografie vanuit een luchtballon. Dat was eind 19de eeuw zo’n happening dat er hordes mensen op afkwamen. Dat werd gevaarlijk, want die ballon zweefde vaak eerst nog geen metertje boven de grond. Dus bedacht hij verplaatsbare hekjes. En zo werd hij en passant de uitvinder van het dranghek. Zoiets vind ik dus mooi.” Een uniek boek. Niet te missen!

Rob Kemps (1985) is een schitterende presentator, zanger van “Snollebollekes” en een grote fan van Jacques Brel. Begin 2021, deed hij mee aan het 17de  seizoen van “De slimste mens”, dat hij uiteindelijk won. Daarna presenteerde hij zijn eigen programma’s “The Wheel” en “De 10 vragen”, en zat hij in het panel van “Wie kent Nederland”. Samen met Matthijs van Nieuwkerk was hij te zien in de populaire tv-serie over het Frans levenslied, waarvan bij Meulenhoff ook een schitterend boek verscheen (zie link onderaan).

Rob Kemps Hemel op aarde De mooiste verhalen over Père-Lachaise, de beroemde begraafsplaats in Parijs 239 bladz. geïllustreerd Meulenhoff ISBN 9789402322262

https://www.stretto.be/2022/03/27/matthijs-van-nieuwkerk-rob-kemps-chansons-op-zoek-naar-het-franse-lied-door-de-straten-van-parijs-een-heerlijke-uitgave-van-meulenhoff/