Matthijs Van Nieuwkerk, Rob Kemps, “Chansons! op zoek naar het Franse lied door de straten van Parijs”, een heerlijke uitgave van Meulenhoff.

Het boek bevat de mooiste verhalen uit de serie, Chansons! van BNNVARA, aangevuld met persoonlijke anekdotes, unieke foto’s en belevenissen, die terugblikken op de bijzondere reis én talloze lijstjes, de beste zanger, de mooiste liedjes en het beste terrasje van Parijs! Een boek over de liefde, het leven en de melancholie met magnifieke foto’s van Floris van Bergen.

Als het over Parijs gaat, is voor een bepaalde generatie, Saint-Germain-des-Prés bv. een begrip dat meer betekent dan de Notre-Dame of de Eiffeltoren. Het begon er zo ongeveer in 1921, met de boekhandel “Le Divan” aan de rue Bonaparte. Na de Bevrijding (La Libération) werd Saint-Germain-des-Pres vooral tijdens de jaren ’50, hét centrum van het Parijs intellectueel en cultureel leven. Filosofen, schrijvers, acteurs, journalisten en muzikanten kwamen samen in nachtclubs, kelders en brasseries, waar existentialistische filosofie harmonieerde met jazz, poëzie en chansons. Zangers en zangeressen zongen hun chansons op eigen teksten en begeleidden zichzelf op de gitaar. Het was de tijd van Juliette Gréco, Boris Vian en Jacques Prévert. De café’s droegen en behielden hun legendarische namen, Les Deux Magots, Café de Flore of Lipp.

Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps, beiden verknocht aan de Franse hoofdstad, laten u in hun boek kennismaken met de muziek van onder andere Édith Piaf, Jacques Brel, Serge Gainsbourg en Charles Aznavour. Samen struinen ze de straten van Parijs af op zoek naar de verhalen achter het chanson. In de vier delen Parijs, Liefde, Joie de Vivre en Melancholie, nemen ze u mee op hun ontdekkingstocht en zien en horen we de stad door de ogen en oren van Rob en Matthijs.  

In het eerste deel, Parijs, nemen ze u mee naar Chez Marion, en hebben ze het o.a. over het ontstaan van het chanson: Pont Neuf, de moeder van het chanson: Édith Piaf en de kleindochter van Piaf, Barbara Pravi en over de Koningin van de nacht, Patachou.

In het tweede deel, L’amour, vervolgen ze met het Romantisch Parijs, een Icoon van de Franse muziek: Serge Gainsbourg en 5 bis Rue de Verneuil: Kempsbourg, gevolgd door “Dansez maintenant”: Dave met zelfs een bezoek aan Dave en Dave over chansons, de Tempel van het chanson: Olympia, Jacques Brel, en de tweede Koningin van de nacht: Juliette Gréco. In “Joie de Vivre”, bezoeken ze o.a. de derde Koningin van Montmartre: Dalida, hebben ze het over Aznavour met een bezoek aan het graf van Aznavour in Montfort­l’Amaury, en stellen ze de vierde Koningin van de nacht voor, Barbara. In het vierde deel, Mélancolie, vertellen ze over Georges Brassens en het Théâtre Bobino, bezoeken ze de Begraafplaats Père­Lachaise en Charles Dumont, en brengen ze een Ode aan Renaud. Tot besluit, de Spotify­playlist: chansons! Niet te missen!

Matthijs Van Nieuwkerk, Rob Kemps Chansons! op zoek naar het Franse lied door de straten van Parijs 221 bladz. geïllustreerd uitg. Meulenhoff  ISBN 9789029095082