Arnout Hauben, “Dwars door de Lage Landen, Van Oostende tot Pieterburen, in 37 wandelingen”, een heel mooi geïllustreerde uitgave van Balans/Pelckmans.

Arnout Hauben trekt van de Belgische kust tot het noorden van Nederland. Met één wandeling per dag, is een reis langs duinen, polders en velden maar ook dwars door de veelbewogen geschiedenis van de Lage Landen.Arnout Hauben, die in Nederland bekend werd door “Rond de Noordzee” en “Dwars door de Middellandse Zee”, gaat voorjaar 2022 opnieuw op wandelavontuur. Hij trekt dan dwars door de Lage Landen, van de Belgische kust tot het noorden van Nederland, een tocht van 900 kilometer. Zoals altijd is hij daarbij op zoek naar de geschiedenis van de verschillende gebieden waar hij doorheen trekt, en de mensen die er wonen. Vanuit Oostende brengen GR-paden hem via Antwerpen tot in Maastricht. Eenmaal de grens over, volgt hij het legendarische Pieterpad tot in Pieterburen, het uiterste noorden van Nederland.

De wandelingen gaan o.a. van Overslag, een dorp in het noorden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, op de grens met Nederland, naar Hulst in de Nederlandse provincie Zeeland, van Diest naar Bolderberg, een dorp in de Belgische gemeente Heusden-Zolder, van Maastricht naar Valkenburg, van Venlo naar Wanssum, een dorp in het noorden van Noord-Limburg aan de Maas, van Sleen, een dorp in de gemeente Coevorden, naar Schoonloo, een dorp aan de zuidkant van de gemeente Aa en Hunze, beide in de provincie Drenthe, en ten slotte, van Groningen naar Pieterburen, een plaats in de gemeente Het Hogeland, in het noorden van de Nederlandse provincie Groningen.

Met deze heel mooie en vooral praktische, rijk geïllustreerde wandelgids, kan u de tocht van 900 kilometer ook zelf maken. De handige routebeschrijvingen laten u stilstaan bij tal van bezienswaardigheden, met elk hun eigen, soms vergeten, geschiedenis. Ook de mensen die Arnout op zijn pad ontmoet, krijgen een bijzondere plek in het boek. Een aanrader.

Arnout Hauben (°1976) is medeoprichter van het productiehuis De chinezen. Hij werkte mee aan televisieprogramma’s als Man bijt hond, Meneer Doktoor, Weg naar Compostela en Leve de Zoo! Hij maakte de alom bejubelde en bekroonde vierdelige reeks Ten oorlog, over de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens trok hij rond de Noordzee, dwars door België en dwars door de Middellandse Zee voor de gelijknamige programma’s, die zowel in Vlaanderen als Nederland een groot publiek vonden. Hij is televisie-en documentairemaker bij Woestijnvis (Man Bijt Hond, Meneer Doktoor, Weg naar Compostela). Zijn poëtische documentaire Geel werd bekroond als beste documentaire op het Seagate Foyle-festival.

Arnout Hauben Dwars door de Lage Landen Van Oostende tot Pieterburen in 37 wandelingen 351 bladz. geïllustreerd uitg. Balans/Pelckmans ISBN 9789464016994