Bas van Oort, “Dit is Vlaanderen, Op reis door het charmantste deel van de Lage Landen”, een prachtuitgave van Lannoo!

Iedereen kent Vlaanderen van “de koers en zijn legendarische coureurs”, zijn onweerstaanbare streekbieren, de beste chocolade ter wereld en de schitterende middeleeuwse en neogotische steden. De Nederlandse reisjournalist Bas van Oort keek weliswaar verder… Ontdek in zijn magistraal boek het meer dan mooie Vlaanderen, het innemend en beminnelijk Vlaanderen, zoals je het nooit eerder hebt gezien!

 “En als ik weg wil zijn, ga ik naar Vlaanderen

Even weg van Holland en Vlaanderen is dichtbij

En als ik vrij wil zijn, ga ik naar Vlaanderen

Ik voel me zoveel lichter als ik Vlaanderen binnen rij.

Even weg van alle dingen, die ik thuis vaak moet verdringen

Nieuwe dagen, nieuwe nachten, open voor het onverwachte

Ik voel mij in Vlaanderen zorgeloos, ik voel me in Vlaanderen vrij.”

(Paul Van Vliet)

“In het begin is er niets dan zand, gras en water. Slikken en schorren, waar wormen over de bodem kruipen en zout water door de kreken spoelt. Sprietjes zeekraal steken uit de modderige grond. Hoog erboven cirkelen visdieven en slechtvalken, scholeksters en ooievaars. Dit is het terrein van de kluut en de lepelaar. Van de zomertortel en de blauwborst. Maar ook van duizendguldenkruid, zee aster en guichelheil. Van lams oor en schijnspurrie. Het Zwin. Het uiterste hoekje van het land. Een mooiere start is niet denkbaar.”

Deze heel mooie openingszin geeft een idee van de mooie, literaire vertel- en schrijfwijze van de auteur. Zijn liefde voor de regio uit zich in een taal waarin en waarbij je je betrokken voelt bij de stille schoonheid van het land. Hij schetst portretten van gewone mensen, en in zijn humoristische verslaggeving van zijn belevenissen in het buurland-dat-zijn-hart-kaapte, voorzien van een hele reeks poëtische foto’s, stelt hij het minder bekend Vlaanderen voor.

Wat dacht u bv. van een bezoek aan de Wintertuin in Art nouveau stijl in het prachtig Ursulineninstituut in Onze-lieve-Vrouw-Waver, het dorp van “Peerken uyt Boekweitstro”, in de provincie Antwerpen, deelgemeente van Sint-Katelijne-Waver, of van een bezoek op de eerste dinsdag van de maand, met Eddy’s dochter Marina, aan het “Eddy Wallymuseum” in Ertvelde, een deelgemeente van Evergem in Oost-Vlaanderen (“hij sprong uit een vliegmachien alleen maar om jou te zien”), een ontmoeting met Ricour, een rasta-herderin in het Meetjesland, het verhaal van de muskusrattenvangers in het Oost-Vlaams krekengebied, Middelburg, (3000 stuks per jaar!) of de geschiedenis van de 8Last Post klaroenblazers van Ieper. In “Dit is Vlaanderen” toont de Nederlander Bas van Oort zich als een beminnelijke observator van het Vlaanderen waar zijn mede-Noorderburen, met hun caravans, richting het Zuiden, te vaak enkel en alleen maar doorrijden. Op onnavolgbare wijze portretteert hij daarentegen in zijn teksten en met zijn adembenemend mooie foto’s, zijn geliefd buurland. Magnifiek, dank en vooral, bravo!

“De verre heuvels maken trage bogen aan de einder en het koper gele koren blikkert in de zon, langsheen de open velden door het eeuwig groen der weiden loopt het oude wagen pad zijn weg doorheen de mulle grond, en onder in het dal tussen het groene loof der eiken ligt het kleine dorp, verscholen als in een oud verhaal, witgekalkte gevels zoete geuren van jasmijnen alsof er nooit iets was veranderd en de tijd had stilgestaan” (Zjef Vanuytsel).

Ter info, al meer dan vijftig jaar is de “Gids voor Vlaanderen” van uitgeverij Lannoo, de meest volledige referentiegids voor het cultureel erfgoed in Vlaanderen. Ontdek in deze gidsen het breed spectrum aan erfgoed van Vlaamse steden en dorpen, van de monumentale kathedraal en het prachtig kasteel, tot het tot werelderfgoed uitgeroepen begijnhof en dat mooi, klein, lieflijk vroom kapelleke in het groen op de hoek van de straat. Geniet met deze Gidsen van de vele verhalen achter de kleine en grote bezienswaardigheden in Vlaanderen.

“Daar liep een dichtje in mijn gebed,

en ‘k wilde ‘t aan den kant gezet,

maar, niet te doen, het wilde en ‘t zou

mij plagen, als ik bidden wou!

En nu is mijn gebed gedaan,

en ‘t dichtje is ‘k weet niet waar gegaan”

(Guido Gezelle)

De Nederlandse schrijver, reisjournalist en fotograaf, Bas van Oort (°1987), werkt onder meer voor De Standaard en National Geographic Traveller. Zijn reportages over Vlaanderen werden de afgelopen jaren al verschillende keren bekroond met de Persprijs Toerisme Vlaanderen & Brussel.

Bas van Oort Dit is Vlaanderen Op reis door het charmantste deel van de Lage Landen 288 bladz. geïllustreerd uitg. Lannoo ISBN 9789401481663

https://www.stretto.be/2022/02/04/de-mooiste-dorpen-van-vlaanderen-50-plekken-waar-je-gelukkig-wordt-en-this-must-be-belgium-2-heel-mooie-uitgaven-van-lannoo/

https://www.stretto.be/2017/04/18/op-cafe-met-vlaanderens-bekendste-beer-sommelier/