“De mooiste dorpen van Vlaanderen, 50 plekken waar je gelukkig wordt” en “This must be Belgium”, 2 heel mooie uitgaven van Lannoo.

Dorpen zijn gedroomde plekken maar de tijd staat er niet stil. Ze leven en de jonge generatie schrijft er nieuwe verhalen. Sophie Allegaert, Gert Corremans en Lynn Guillaume tonen in dit prachtboek, Vlaanderen van haar charmantste zijde. In het mooi fotoboek, “This must be Belgium”, ziet u dan weer het mooiste van België.

Met je gezin langs de mooiste dorpslandschappen wandelen, een hoeve-ijsje likken en een geitenkaasje kopen, paarden of ezeltjes aaien, kastelen, kerken, kapellen, musea, vakwerk- en klapluikhuisjes bewonderen, genieten op een terras aan de waterkant, op het dorpsplein of in een stille tuin, designers en kunstenaars bezoeken, tafelen in een toprestaurant, overnachten in een trendy B&B. Dat is waar bezoeken aan en uitstapjes naar de Vlaamse dorpen voor staan.

Waarom trekken we zo graag naar Lissewege of Beauvoorde, wat precies maken Sint-Amands en Deurle zo charmant? En waarin schuilt de aantrekkingskracht van plaatsjes als Roborst, Zichem of Hakendover? Sophie Allegaert, Lynn Guillaume en Gert Corremans gingen op pad langs Vlaamse wegen en kwamen gezellige marktpleinen, autovrije dorpskernen, levendige cafeetjes, producenten van eerlijke streekproducten, inspirerende makers, stille natuurjuwelen… en nog veel meer bijzonders tegen. De auteurs selecteerden uiteindelijk de 50 ‘mooiste’ dorpen. Ze gingen op zoek naar wat er in die dorpen leeft en tekenden inspirerende verhalen op, van de lokale barbier en oude apotheker tot de hippe barman, de ecologische kaasmaker en de sterrenchef.Dit boek brengt u naar landelijke parels in het Pajottenland of de Rupelstreek, de Kust, de Westhoek en het Brugse Ommeland, de Leiestreek, het Meetjesland en de Vlaamse Ardennen, het Waasland en het Hageland, Haspengouw, het Maasland en de Voerstreek. Het brengt u naar kreken en polders, heuvels, beken en kanalen, weiden en velden, naar de Schelde en de Durme, suikerbieten en tarwe, de leemplateaus aan de Dijle, en naar bossen en parken.

In de provincie Antwerpen koos men Sint-Amands , Mariekerke, Weert, Hingene,  het Lillo-Fort, Heide-Kalmthout, Gestel, Westerlo, Kasterlee en Baarle-Hertog. In de provincie Limburg ontdekt u Aldeneik, Leut, Oud-Rekem, Kanne, Veurs, Sint-Martens-Voeren, ’s-Herenelderen, Wintershoven, Gors-Opleeuw  en Kuttekoven . Wie de dorpen in Vlaams-Brabant wil ontdekken, bezoekt best Zichem, Hakendover, Meldert, Wakkerzeel, Beersel, Pepingen, Gooik, Gaasbeek, Sint-Anna-Pede  en Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. Oost-Vlaanderen charmeert met Watervliet, Bazel, Vlassenbroek, Deurle, Mullem, Roborst, Dikkele, Velzeke, Horebeke en Kwaremont. Wie dorpen eventueel met een bezoek aan de zee wil combineren, bezoekt in West-Vlaanderen best Lissewege, Oostkerke, De Haan , Koekelare, Stuivekenskerke, Beauvoorde, Houtem, Leisele, Watou en Kemmel.

Dorpsgeluk is wandelen of met de vespa of met de fiets langs heuvels en wegen rijden en stoppen aan een terrasje. Dorpsgeluk is verse streekaardbeien kopen op de boerenmarkt onder de kerktoren, luisteren naar de wijnboer of artisanale brouwer die met passie over zijn vak vertelt, of aan de praat geraken met de cafébazin die al haar klanten bij hun voornaam kent. Bij dorpsgeluk vergeet je de tijd.Het is er voor alle smaken, van rustieke folklore tot design.

Elk dorp heeft een identiteitskaart met daarop de gegevens over de grootte, het aantal inwoners, de oorsprong en de streekproducten, bij elk dorp staan er tips van een plaatselijke bewoner, en is er extra aandacht voor logeren en eten en drinken, en voor wat je zeker niet mag missen. Mooie foto’s van Björn Comhaire en Johan De Meester, kaarten en 25 wandelroutes vervolledigen de kennismakingen en maken alles aanschouwelijk. Een handige gids voor al wie van de landelijke charme wil proeven. Niet te missen!

Het heel mooi fotoboek, “This Must Be Belgium”, is een overzicht van het mooiste dat België te bieden heeft, gericht op de toerist en een ieder die van het land houdt. Uiteraard ontbreken de toeristische trekpleisters niet, maar er wordt ook naar het land gekeken met het oog van de nieuwe generatie. Dit is met andere woorden een ‘Instagram-proof’ boek.

België, een land met 6 regeringen en toch dikwijls zonder, was het kruispunt van vele veldslagen, 2 wereldoorlogen en culturen op het grensgebied tussen Germaans en Latijns. België is zo veel meer dan het een land met de beste bieren en de beste chocolade en de beste mosselen met frieten. Onder de 69 gekozen plaatsen, illustreren de bijzonder mooie foto’s, alle van verschillende fotografen, gekozen door Klaar Wauters, o.a. The Atomium en The Europa Building in Brussel, The Port Authority Building in Antwerp, Gent, Leuven, Mechelen, Fabre’s jewel beetle at the library in Leuven, The coast, Street Art in Ostend, Brugge, In Flanders Fields, The Ardennes, Mons, The High Fens, Liège – Guillemins Railway Station, Dinant, Namur en Torgny, een deelgemeente van Rouvroy in de Belgische provincie Luxemburg, vlak bij de Franse grens, één van de mooiste dorpjes van Wallonië. De korte tekstjes in 3 talen zijn van Niels Famaey en Sofie Rycken.

Sophie Allegaert Gert Corremans Lynn Guillaume, De mooiste dorpen van Vlaanderen Bij ons in het dorp, 50 plekken waar je gelukkig wordt 432 bladz. geïllustreerd uitg. Lannoo ISBN 978-94-014-5860-3

This Must Be Belgium België – Belgique – Belgien geïllustreerd 208 bladz. uitg. Lannoo ISBN 9789401470001

https://www.stretto.be/2017/04/18/op-cafe-met-vlaanderens-bekendste-beer-sommelier/