In zijn indrukwekkend, nieuw boek heeft Geert Mak het vanuit de figuur van Harry Hopkins, de naaste vriend en diplomatiek adviseur van Franklin Delano Roosevelt, op ongekende wijze, over de jaren ’30 en ’40, een cruciale tijd voor de verenigde Staten, een tijd vol dilemma’s, democratie, economie en uiteindelijk, opnieuw oorlog in Europa.
Harry Hopkins (1890-1946) (foto) was een voormalig welzijnswerker in de armste buurten van New York. Toen Roosevelt president werd, wierf hij Hopkins aan om zijn verschillende sociale programma’s te implementeren. In 1931 werd Hopkins bv. door Franklin D. Roosevelt (foto) (van 1933 tot 1945, de 32ste president van de Verenigde Staten), benoemd tot directeur (1933-1935) van de New York State Federal Emergency Relief Administration (de Federale Noodhulpadministratie), om noodhulpprogramma’s met leningen van de federale overheid uit te voeren. Hopkins werkte daarna voor de Works Projects Administration (WPA) (1935-1938), onderdeel van de “New Deal”, een omvangrijk sociaal en economisch hervormingsprogramma van Roosevelt, om de Verenigde Staten uit het slop van de Grote Depressie te halen. Als hoofd van de WPA stelde Hopkins meer dan drie miljoen mensen tewerk en was hij verantwoordelijk voor de bouw van wegen, bruggen, openbare gebouwen en parken.
Uiteindelijk raakte deze rechterhand van de president bevriend met Churchill en onderhandelde hij met Stalin. Hij werd de stuwende kracht achter de New Deal, en na 1940, achter het geallieerd bondgenootschap, dat uiteindelijk nazi-Duitsland op de knieën kreeg. “Wisselwachter” gaat over grote politieke bewegingen, gecompliceerde onderhandelingen tussen de grootmachten en botsende belangen maar, tegelijk vertelt Geert Mak de intieme geschiedenis van een politieke familie, nl. de vrouwen en mannen die in die jaren het Witte Huis bevolkten.
Hopkins huwde bv. met Louise Macy (1906-1963) (foto), zijn (derde) vrouw, (de voormalig redacteur van Harper’s Bazaar), in de Yellow Oval Room (foto) in het Witte Huis en woonde op verzoek van Roosevelt, ongeveer 2 jaar in het Witte Huis.
U leest over Eleanor Roosevelt (foto), de echtgenote van de president, (van maart 1933 tot het overlijden van haar man in april 1945, de langst dienende first lady van de Verenigde Staten), over haar vriendinnen, o.a. de journaliste Lorena Hickok (foto), met wie Eleanor een affaire had en over Margarethe (Missy) LeHand (foto), de privésecretaresse en later stafchef van het Witte Huis. Op ongekende wijze schetst Geert Mak in 22 hoofdstukken het beeld van een tijd vol dilemma’s, democratie, economie en oorlog. Alweer meesterlijk!
Geert Mak (1946) is journalist en een van de meest gelauwerde non-fictieschrijvers van Nederland. Bij een breed publiek werd hij bekend met “Hoe God verdween uit Jorwerd, Een Nederlands dorp in de twintigste eeuw” (1996). Daarna volgde o.a. een van zijn meest gewaardeerde boeken, “De eeuw van mijn vader” (1999). In 2004, verscheen “In Europa: Reizen door de twintigste eeuw”, waarop hij in 2019, met “Grote verwachtingen, In Europa 1999-2019”, het vervolg publiceerde.
In het in 2016, verscheen “De levens van Jan Six, Een familiegeschiedenis”, hierin beschreef hij de gang van de patriciërsfamilie Six door meer dan vier eeuwen Amsterdamse geschiedenis. Verder publiceerde Geert Mak essays, kronieken, pamfletten en in 2007, het Boekenweekgeschenk “De Brug”, zijn boek over de Galatabrug (Galata Köprüsü), de brug die het westen en het oosten van de Turkse stad Istanbul met elkaar verbindt. Geert Mak ontving talloze prijzen, zowel in Nederland als in het buitenland, waaronder de Henriëtte Roland Holstprijs, de NS Publieksprijs (tweemaal), de Leipziger Buchpreis, de Gouden Ganzenveer, de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de prijs voor het beste politiek boek in Duitsland van de Friedrich Ebert Stichting. Ook werd hij meermaals tot Historicus van het jaar verkozen. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig landen.
Geert Mak Wisselwachter Amerika-Europa 1933-1945 624 bladz. uitg. Atlas Contact ISBN 9789045050744