“Stem”, het verhaal van Arcangelo en Angelina, Daan Esch over de castraten

Daan Esch schreef een aangrijpende historische roman, geïnspireerd door de tragische levens van castraatzangers in de 17de eeuw.

De roman speelt zich af in de wereld van Arcangelo, uno studente en Angelina, Prima Donna Assoluta. Een verweesde knaap vlucht in zijn verbeelding om zich na een traumatische start door zijn loodzware zangopleiding heen te worstelen. Met scha en schande leert hij de prijs van doorzetten en opgeven. Een jonge zangeres moet met haar oude demonen in het reine zien te komen. Maar door haar eigenzinnigheid strijkt ze haar adellijke opdrachtgevers meteen tegen de haren in. Een visverkoopster laat alles wat zij liefheeft in de steek. Gewapend met een ongeopende brief en achtervolgd door een vreselijk geheim kiest zij voor een dolend bestaan. Volstaan de scherven van drie levens om één gebroken ziel te lijmen?

“Gretig leert hij hoe hij van de ene naar de andere noot moet huppen. Hoe groter de afstanden, des te spannender de sprong. Het mooist zijn de octaven. Omdat de noten in elkaars verlengde liggen. Zij volgen op elkaar als wolven in eenzelfde spoor, een nieuwe schaduw die uit een oudere verrijst, een spiegel die zijn eigen evenbeeld weerkaatst. In de trappenhal klinken ze op hun best. Daar laat hij de klanken tegen het plafond aan kletteren. Smelt ze samen tot akkoorden vrij van spanning, stemming of oordeel. Dat is zuiver zingen”. (Fragment uit ‘Stem’, Daan Esch, © uitgeverij Lannoo, 2017).

“Ze zet de klokken stil. Voelt zijn handen om haar lendenen. Hoort zijn stem die haar aanspoort om te doen zoals hij. Ze blazen in unisono in en uit. Zoveel zuurstof in hun longen persend dat ze beiden dronken worden. Als van een wijn die het schuim draagt van haar jeugd en de droesem van zijn wijsheid. Ze ademen samen en elk voor zich. De lucht waait zwijgend van de ene in de ander. Het stille spel van in en uit”. (Angelina)

“Stem” leest als een literaire opera in vier akten en een epiloog. In 12 delen volgt de auteur muzikale ritmen en karaktertekeningen en bouwt zo zijn roman op tot een climax. Het is een sensuele allegorie over de broze kracht van de stem en de verwoestende impact van zwijgen. Schitterend geschreven. Een heel mooi boek. Warm aanbevolen.

Daan Esch studeerde letteren, filosofie, economie en zang. Hij was dramaturg en hoofdredacteur bij toonaangevende operahuizen en communicatiemanager bij enkele multinationals. Nu coacht hij ondernemers om sterke merken uit te bouwen door authentiek te communiceren.

Daan Esch Stem 706 bladz. Uitg. Lannoo ISBN 978 94 014 4403 3