“The Last Rose of Summer”, een magnifieke cd!

Ontdek het adembenemend vioolspel van Benjamin Baker en de muziek van de Moravisch-joodse violist Heinrich Wilhelm Ernst (1812-1865), de opvolger van…Paganini!

Op de cd staan Beethovens Vioolsonate nr. 2 in A , op. 12 nr. 2, Variations on “The Last Rose of Summer” en de Étude No. 6 van Heinrich Wilhelm Ernst, “Liebesfreud”, “Liebesleid” en “Schön Rosmarin” van Kreisler en de Vioolsonate in Es, op. 18 van Richard Strauss. Uitvoerders zijn Benjamin Baker (viool) & Robert Thompson (piano).

Benjamin Baker beschrijft de werken op deze cd als “allemaal gekoppeld aan de thema’s van jeugd, liefde en verlies”. Richard Strauss schreef zijn vioolsonate als jonge twintiger, geïnspireerd door een zomer op het Italiaanse platteland en door in hetzelfde jaar, verliefd te worden op Pauline de Ahna, die later zijn vrouw werd. Beethoven begon pas de verschrikking te realiseren om zijn gehoor te verliezen toen hij zijn 2de vioolsonate in zijn late twintiger jaren schreef. Kreislers “Alt-Wiener Tanzweisen” (Oude Weense Dansen) zijn salonstukken die aspecten van liefde, met inbegrip van vreugde, verdriet en eeuwige liefde beschrijven, waarvan hij de laatste aan zijn vrouw opdroeg.

Het bijzonder mooi gedicht van Thomas Moore waarop Ernst zijn “The Last Rose of Summer-variaties” baseerde, legt de intensiteit van de liefde, het verlies en de jeugdige vraagstelling over de toekomst vast.

Benjamin Baker werd in 1990 in Nieuw Zeeland geboren. Op driejarige leeftijd begon hij viool te studeren. Vier jaar later speelde hij voor de televisie in Nieuw-Zeeland en speelde hij met de beroemde violist Nigel Kennedy, die hem aanraadde aan de “Yehudi Menuhin School” in Londen te gaan studeren. In 2007 werd het debuut van Benjamin in de “Royal Albert Hall” met het Royal Philharmonic Concert Orchestra door The Daily Telegraph beschreven als enorm indrukwekkend. Robert Thompson is zowel een volwaardige solist als een chambrist. Hij speelde als solist in Wigmore Hall, Bridgewater Hall, de Leeds en Nottingham International Piano Series, en speelde kamermuziek in Wigmore Hall en The Sage Gateshead. Een bijzonder charmante cd door één van ’s werelds topviolisten. Niet te missen !

The Last Rose of Summer Benjamin Baker Robert Thompson Champs Hill Records cd CHRCD096