MUZIEK VOOR CORPUS CHRISTI

Op tekst van Thomas van Aquino

Als voortzetting van haar reeks muziek voor het liturgisch jaar ging de aandacht van het koor van Clare College van de universiteit van Cambridge nu met een aantal composities op hymnen van Thomas van Aquino, naar het Feest van Corpus Christi. Beschouwd als één van de grootste filosofen van de Katholieke Kerk en invloedrijkste theologen, leidde Thomas van Aquino (ca.1225-74) een druk leven van onderzoek, onderwijs en reizen. In 1264 schreef hij op verzoek van paus Urbanus IV, vijf eucharistische gezangen, “Officium de festo Corporis Christi, ad mandatum Urbani Papae IV”, voor het Feest van Corpus Christi. Met deze relatief korte geschriften, slechts 188 verzen in totaal, kreeg Thomas van Aquino de reputatie één van de grote, kerkelijke dichters te zijn.

Corpus Christi

Sacramentsdag (Sanctissimi corporis et sanguinis Christi solemnitas), het Hoogfeest van het heilig lichaam en bloed van Christus, ook wel Allerheiligst Sacrament genoemd, is het hoogfeest binnen de Katholieke Kerk op de tweede donderdag na Pinksteren. Corpus Christi blijft één van de belangrijkste dagen in de liturgische kalender omdat het de vreugde van de instelling van de Eucharistie benadrukt, die eerder alleen waargenomen was op Witte Donderdag in de sombere sfeer van de komende Goede Vrijdag. Er wordt gevierd dat Jezus Christus Zichzelf onder de gedaante van brood en wijn aan de gelovigen wil geven als voedsel en onder de mensen wil blijven door middel van zijn waarachtige tegenwoordigheid (Sua realis praesentia) in de geconsacreerde offergaven en de geconsacreerde heilige Hostie.

Bairstow, Grier en Ross ontdekken

Centraal op deze cd staat een complete uitvoering van Josquins Missa Pange lingua, één van de eerste missen die stilistisch de Renaissance inluidde. Het programma eindigt met Finzi’s extatisch anthem ‘Lo, the full, final Sacrifice’, gecomponeerd in opdracht van de legendarische Reverend Walter Hussey (1909-1985) die ook compositie opdrachten gaf aan o.a. Benjamin Britten (Rejoice in the Lamb) en Leonard Bernstein (Chichester Psalms). Finzi componeerde zijn anthem direct na de Tweede Wereldoorlog in 1946 voor de 53ste verjaardag van de wijding van St. Matthew’s Church in Northampton, waar Hussey vicaris was. Voor de tekst koos hij door Richard Crashaw (c. 1613-1649) in het Engels vertaald, Latijnse hymnen van Sint Thomas. “Panis Angelicus” van Francis Grier (°1955) werd gecomponeerd in 2015 ter nagedachtenis aan David Trendell (1964-2014), Director of Music van King’s College in Londen en specialist van William Byrd, die in 2014 plotseling, overleed op de leeftijd van 50 jaar.

Van Josquin tot Piere Villette

U ontdekt op deze cd middeleeuwse, 20ste eeuwse en eigentijdse muziek, Edward Bairstows “Let all mortal flesh keep silence”,  Byrds “Corpus Christi – Cibavit eos”, Desprez’ Missa Pange Lingua, van Finzi: “Lo, the Full, Final Sacrifice”, op. 26, het Gregoriaanse Pange lingua, Francis Griers “Panis angelicus”, Graham Ross’”Ave verum corpus” (dirigent van het koor), van de la Rue “O salutaris hostia”, Victoria’s 8-stemmig “Lauda Sion Salvatorem” en “O sacrum convivium” op. 27 van Pierre Villette (1926-98). Subliem!

Pange Lingua Music for Corpus Christi Michael Papadopoulos (orgel) Choir of Clare College Cambridge Graham Ross cd Harmonia Mundi HMM907688

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.