HEERLIJK DEBUUT CD VAN HET ZWEEDS HÖÖR ENSEMBLE

Met de debuut-cd van Höör toveren blokfluitvirtuoos Dan Laurin en de andere solisten een schitterende versie van concerti van Telemann, Bach en Corelli. Een uitvoering die je meer mag horen.

Een sonoor feest

Op de cd zijn Telemanns Ouverture-Suite Wassermusik en Concerto in C major, TWV 54:B2, Arcangelo Corelli’s Concerto IV in D major, op.6 nr.4 en Concerto VIII in G klein (Kerstconcerto), op.6 nr.8 en Bachs Clavecimbelconcerto in F, BWV 1057 opgenomen. Het jong barokensemble Höör Barock, opgericht in 2012 en gevestigd in het zuiden van Zweden, heeft een kleurrijk programma voor zijn debuut cd gekozen. Onder leiding van blokfluitvirtuoos Dan Laurin (°1960)brengen de twaalf muzikanten een schitterende uitvoering van Telemanns gevierde Wassermusik (ook bekend als “Hamburger Ebb ‘und Fluth”). Een muzikale evocatie van bourrées en gavottes dansende zeegoden en godinnen (o.a. Die schlaffende, erwachende Thetis, Der stürmende Aeolus,Der angenehme Zephiren), en een luidruchtige menigte van zeelieden (Die lustigen Bootsleute) in een energieke Canarie (snelle parendans).

Bach & Corelli

Telemanns Wassermusik wordt gevolgd door Bachs Klavecimbelconcerto in F, een arrangement van zijn eigen Brandenburgs Concerto nr. 4. Soliste is hier de fenomenale Anna Paradiso, echtgenote van Dan Laurin, die ook de continuo speelt in de andere werken. Bachs concerto wordt aan beide zijden geflankeerd door twee Concerti grossi van Arcangelo Corelli, zijn Concerti nrs. 4 en 8 (zijn geliefd Kerstconcerto of Concerto di Natale) in een enigszins ongebruikelijke bezetting. Ze worden meestal uitgevoerd door strijkers alleen, maar geïnspireerd door recent onderzoek, spelen Dan Laurin en Emelie Roos hier de solopartijen en wordt het tutti ensemble versterkt door hobo en fagot. Een barokharp draagt bij tot de engelachtige sfeer van het Kerstmis- pastoraal karakter. Als afsluiter Telemanns Concerto voor twee blokfluiten, twee hobo’s, strijkers en basso continuo, een perfect voorbeeld van Telemanns compositorisch vakmanschap.

Swingende virtuositeit van zowel solisten als ensemble, aanstekelijke ritmen en tempi, een gedreven dnamiek en bruisende energie, afgewisseld met een intens intieme sfeer en stemming: dit is een uitvoering die u echt wel in huis mag halen.


Telemann, Corelli & Bach Dan Laurin, Anna Paradiso, Emelie Roos, Höör Barock cd BIS-2235 SACD