Vader van het huidig cellospel

Virtuoos en pedagoog

Francesco Paolo Supriano of Scipriani (1678-1753) was een Italiaanse cellist en componist van de Napolitaanse school. Hij behoorde als student van het Napolitaans “Conservatorio della Pietà dei Turchini” tot de eerste virtuozen op de cello. Hij was de auteur van een didactische collectie Toccata’s voor zijn instrument met een verklarende inleiding, de “Principij da imparare a suonare il violoncello con 12 Toccate a solo” uit 1720. Deze werd door de musicoloog en cellist Luigi Silva (1903-1961) ontdekt in de bibliotheek van het “Conservatorio San Pietro a Majella” in Napels en door hem gepubliceerd. In dit werk gebruikte Supriani de vijfde positie en de bas- en tenorsleutel. Supriani wordt beschouwd als één van de leraren van Francesco Alborea, ook vaak genoemd Franciscello, die op zijn beurt de leraar was van de belangrijke, Franse cellisten Martin Berteau en Jean-Baptiste Barrière.

Emancipatie van de cello

Op deze cd ontdekt u muziek van Supriani. De beperkte hoeveelheid werken van deze componist zijn erg interessant vanwege hun pedagogische waarde en het licht dat ze werpen op de technische mogelijkheden van de cello die tot dan fundamenteel gericht was op de basso continuo. De huidige opname is de eerste cd compleet gewijd aan de muziek van Francesco Supriani en is een perfect voorbeeld van de verscheidenheid van zijn kleine maar mooie catalogus. Op de cd staan daarenboven een aantal première opnamen.

Door achterkleinzoon van Turina

De ontdekking en de studie van de prachtige muziek van Francesco Supriani door Guillermo Turina, achterkleinzoon van de beroemde componist Joaquin Turina, bracht Guillermo Turina (barokcello) ertoe om dit cd project samen met sopraan Eugenia Boix en Tomoko Matsuoka (klavecimbel) te organiseren. Voor Guillermo Turina staat voorop dat Francesco Supriani zijn welverdiende plaats krijgt in de muziekgeschiedenis als één van de belangrijkste voorlopers van het cellospel zoals we dit nu kennen. Een aanrader.

Francesco Supriani Principles to learn to play the Cello Guillermo Turina Eugenia Boix Tomoko Matsuoka cd COBRA 0053

https://www.stretto.be/2018/04/29/ontdek-muziek-van-een-master-of-kings-giacomo-faccio-ca-1676-1753-op-een-bijzondere-cobra-cd/#more-8759