EIGENTIJDSE MUZIEK VOOR GITAAR EN STRIJKERS

Brouwer, Pujol, Sierra en Maier

Voor deze spannende, nieuwe opname selecteerde de Nederlandse gitarist Izhar Elias (°1977) vier composities voor gitaar en strijkers. In deze synthese werken van Brouwer, Pujol, Sierra en Maier kunnen duidelijk invloeden worden getraceerd uit de klassieke muziek, avant-garde, Caribische muziek, Spaanse flamenco, Arabische muziek, tango, blues tot zelfs uit trip-hop en heavy metal. Op deze fascinerende cd staan de live opname van “Tres Danzas concertantes” van Leo Brouwer, een arrangement van “Schattenspiel” (Suite II) van Maier, het polytonale “Guernica” van Pujol en “Triptico” van Roberto Sierra.

Van flamenco naar modulaire muziek

De Cubaanse componist, gitarist en dirigent Juan Leovigildo (“Leo”) Brouwer werd geboren in Havana in 1939. Op zijn dertiende begon hij met gitaarspelen en werd geïnspireerd door het luisteren naar flamencomuziek en naar zijn vader, die zelf ook gitaar speelde en stukken van Villa-Lobos, Tárrega en Granados speelde. Vanaf 1955 studeerde Leo aan het Conservatório de Havana, naast de theoretische vakken, gitaar bij Isaac Nicola en viool bij Emílio Pujol. Vervolgens studeerde hij compositie bij Stefan Wolpe (1902-1972) aan de Juilliard School in New York. Wolpe was leerling van Franz Schreker en Ferruccio Bussoni en studeerde tegelijk aan het Bauhaus. Aanvankelijk werd Brouwer beïnvloed door de Cubaanse volksmuziek maar in een volgende fase componeerde hij seriële muziek en twaalftoonsmuziek. Hij ontwikkelde hieruit een naar minimal music neigende stijl die hij zelf omschreef als modulaire muziek.

Elias met Kuefner, Smith en Maier

Gitarist Izhar Elias kon voor deze boeiende opname o.a. beroep doen op de medewerking van wereldklasse muzikanten zoals de Duitse percussionist Juri Kuefner, de Canadese drummer Greg Smith, en op componist Florian Magnus Maier die hier een Moog elektrische gitaar bespeelt. Florian Magnus Maier (°1973) uit München, bekend als Morean van de bands Noneuclid en Dark Fortress, is een componist en metal musicus die in Nederland woont en werkt en medeoprichter is van het internationaal kunstenaarscollectief Quantum Ether.

Gevormd door Tárrega en Ligeti

Roberto Sierra (°1953) is een Puerto Ricaans componist en muziekpedagoog die aan het Royal College of Music in Londen, de Universiteit van Londen en later aan het Instituut voor Sonologie van de Rijksuniversiteit in Utrecht studeerde, en die tussen 1979 en 1982, compositie studeerde bij Ligeti aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. De Spaanse gitarist Emili Pujol Vilarrubí (1886-1980) studeerde bij Francisco Tárrega en werd één van de belangrijkste gitaristen en gitaarpedagogen van zijn tijd. Het was Pujol die in de jaren ’60 van de 20ste eeuw aandacht vroeg voor de luit en de vihuela. In die hoedanigheid werd hij de leraar van Hopkinson Smith. In “’Guernica” vertaalde hij Picasso’s verschillende, kubistische gezichtspunten in polytonaliteit.

Origineel en bijzonder

In het boekje lezen we van elke componist commentaar op zijn eigen werk. Een verdere introductie is bijgevolg nauwelijks mogelijk. Dit is een hoogst originele en een heel, heel bijzondere cd die uitnodigt om ook de andere schitterende opname van gitarist Izhar Elias voor Briljant Classics te gaan ontdekken.

Guitar Vibes Brouwer Pujol Sierra Maier Izhar Elias Florian Magnus Maier Netherlands Chamber Orchestra  Matangi Quartet cd Brilliant Classics 95484BR