HOORNCONCERTI EN FAGOTCONCERTO VAN MOZART

Marsolais, bijzondere hoornist

De Canadese hoornist Louis-Philippe Marsolais is te zien op podia over de hele wereld. Hij deelt zijn leven tussen solo, kamermuziek en orkestspel. Zijn carrière nam een enorme sprong toen hij in 2005, winnaar werd van drie prijzen op het prestigieuze ARD Concours in München. Hij was ook een award-winnaar op andere internationale wedstrijden, waaronder in Genève, Rovereto en Trévoux. Sindsdien trad hij op met de meeste orkesten in Canada en ging hij op tournee in de Verenigde Staten en Europa. Met het Pentaèdre blaaskwintet trad hij op in heel Canada, evenals in de Verenigde Staten, Europa, het Midden-Oosten en Azië. Sinds 2009 is Louis-Philippe eerste hoornist van Yannick Nézet-Séguins Orchestre Metropolitain en een frequente solist bij Les Violons du Roy. Zijn talrijke solo, kamermuziek en orkestrale opnamen, meestal voor ATMA Classics, hebben alle unaniem lof en awards ontvangen. Louis-Philippe Marsolais is professor hoorn aan de muziekfaculteit van de Université de Montréal, geeft ook les aan de Domaine Forget Summer Academy, en is sinds 2015 lid van de Adviesraad van de International Horn Society.

Lussier, getalenteerd fagottist

Als veelzijdig musicus met een gedegen inzicht in het vroeg repertoire, wordt Mathieu Lussier steeds meer gevraagd als gastdirigent in Canada en in het buitenland. Benoemd door les Violons du Roy als dirigent-in-residence in 2012 en Associate Conductor in 2014, leidde Lussier het orkest in tal van programma’s, zowel in Quebec als op tournee in Canada, de Verenigde Staten en Mexico. En dit samen met solisten als Marc-André Hamelin, Alexandre Tharaud, Jeremy Denk, Jean-Guihen Queyras, Anthony Marwood en Karina Gauvin. Als solist heeft Mathieu Lussier energiek en hartstochtelijk zowel de moderne fagot als de barokfagot als solo-instrument gepromoot. Sinds de zomer van 2014 is ook hij universitair docent aan de Université de Montréal. Zijn talrijke solo-opnamen omvatten Fagotconcerti van o.a. Vivaldi, Fasch, Graupner, Telemann en Corrette, een cd met Fagotsonaten van de Boismortier, cd’s met muziek voor solofagot van François Devienne, en twee cd’s met blaasmuziek van Gossec en Méhul.

Les Violons du Roy

Het kamerorkest Les Violons du Roy ontleent zijn naam aan het beroemd strijkorkest aan het hof van de Franse koningen. De groep met een kern van vijftien spelers werd opgericht in 1984 door de dirigent Bernard Labadie en is gespecialiseerd in het repertoire van muziek voor kamerorkest. Met gebruik van kopieën van historische strijkstokken op moderne instrumenten, speelt het ensemble muziek uit de barok en de klassieke periode met een aanpak beïnvloed door het huidig onderzoek naar de uitvoeringspraktijk in de 17de – en 18de eeuw. Het orkest duikt ook regelmatig in het repertoire van de 19de – en 20ste eeuw. Les Violons du Roy ligt in het hart van de muziekscene in Quebec City en is een vast onderdeel op de Montréal culturele kalender. Ze zijn bekend in heel Noord-Amerika dankzij de vele uitzendingen van haar concerten en opnamen op CBC, Radio-Canada, en het Amerikaans netwerk NPR. Het ensemble speelt regelmatig in New York, Chicago en Los Angeles en speelde reeds vaak in het Concertgebouw in Amsterdam en in de Berliner Philharmonie.

Schitterend

Omdat men zich voor de uitvoering van Mozarts vier hoornconcerti en zijn Rondo voor hoorn en orkest in Es, K371 baseerde op de uitgave van musicoloog Robert D. Levin, getuigt deze uitvoering van authentiek musicologisch inzicht. Hoewel half historisch door de combinatie van een moderne ventielhoorn met historische strijkerstechnieken, is de uiteindelijke klank bijzonder mooi en getuigen solist en ensemble van een quasi perfect samenspel. De klank van de hoorn is prachtig en de strijkers spelen in perfecte balans. Dit is een lust voor het oor, dit is een bijzonder mooie uitvoering. Warm aanbevolen.

Mozart Concertos for horn Concerto for bassoon Mathieu Lussier Louis-Philippe Marsolais  Les Violons du Roy cd Atma Classique ACD 22743