Hemelse, hemelse Mozart!

Reeds wereldwijd erkend voor zijn poëtisch pianospel, heeft de jonge Jan Lisiecki (°1995) verschillende onderscheidingen ontvangen, waaronder in 2010 de “Révélations Radio-Canada Musique” en in 2011 “Jeune Soliste des Radios”. Hij heeft onlangs een exclusieve opname overeenkomst geloten met Deutsche Grammophon en zijn debuut opname bestaat uit Mozarts Pianoconcerti nrs. 20 K. 466 en 21 K. 467 met het Kammerorchester des Bayerischen Rundfunks o.l.v. niemand minder dan Christian Zacharias!

Sprankelende techniek

Geboren in Calgary in de provincie Alberta, niet danig ver van de adembenemende Rocky Mountains, als kind van joods-Poolse ouders, heeft de uitverkoren Jan Lisiecki reeds gespeeld in Carnegie Hall, de Warschau Philharmonic Concert Hall, het Seoul Arts Center en de Salle Cortot in Parijs. Hij heeft reeds het podium gedeeld met Emanuel Ax, Yo-Yo Ma en Pinchas Zukerman! Lisiecki trad reeds op in heel Canada, China, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Guatemala, Italië, Japan, Korea, Polen en Schotland. In 2010 werd hij gevraagd om Nelson Freire te vervangen in vier concerten in Frankrijk. Jan Lisiecki opende het Seoul International Music Festival in Korea en trad voor Queen Elizabeth en een publiek van 100.000 mensen op in Parliament Hill in Ottawa. In 2010 publiceerde het Fryderyk Chopin Instituut de live opnames van zijn beide Chopin concerti met de Sinfonia Varsovia o.l.v. Howard Shelley. Onvoorstelbaar mooi! Lisiecki won de prestigieuze Diapason Découverte award in mei 2010. Diapason beschreef Jan Lisiecki als een virtuoos met een viriel en onweerstaanbaar natuurlijk pianospel. BBC Music Magazine prees Lisiecki’s volgroeide muzikaliteit en zijn gevoelige interpretatie van contrasterende concerten, gespeeld met een sprankelende techniek en een idiomatisch pathos.

Goede doeleinden en Unicef

Als vertolker van kamermuziek, heeft Jan Lisiecki samengewerkt met het Nieuw-Zeelands String Quartet, het Quatuor Ébène en het Penderecki String Quartet op festivals in Auvers-sur-Oise, Menton, Merano, Seoul, en vele andere in Canada en de Verenigde Staten. Jan Lisiecki’s concerten werden uitgezonden door de Oostenrijkse Radio, BBC Radio, CBC Canada, Radio France, de Duitse Radio, Luxemburg Radio en de Poolse Radio, alsook op France 3 en op Tv 1 en 2 in Polen. Hij was te zien in de CBC Next serie als één van de meest veelbelovende jonge kunstenaars in Canada. Jan Lisiecki treedt regelmatig op voor verschillende goede doeleinden, zoals de David Foster Foundation, de Poolse humanitaire organisatie en de Wish Upon a Star Foundation. In juni 2008 werd hij benoemd tot National Youth vertegenwoordiger van UNICEF Canada. Met de opname van deze hemelse muziek heeft Lisiecki een meerwaarde terug geschonken aan de mensheid. Jan Lisiecki is bij mijn weten bijgevolg de laatste actieve engel, de instigator van creativiteit naar bovenmenselijke patronen. Hij is goddelijk in alle mogelijke superlatieven, het hernieuwd licht aan de piano. Meer dan een must !

Mozart Piano Concertos Nos.20 & 21  Jan Lisiecki  Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks  Christian Zacharias cd Deutsche Grammophon

https://www.stretto.be/2019/09/07/beethovens-complete-piano-concertos-door-jan-lisiecki-piano-director-en-de-academy-of-st-martin-in-the-fields-op-deutsche-grammophon-fenomenaal/