Biografie van Thomas Mann, de laatste grote Duitse verteller.

Deze schitterende biografie focust vooral op het schrijverschap van Thomas Mann (1875 Lübeck-1955 Zürich), als datgene wat van hem in onze tijd als universeel geldend is overgeleverd. Want naast het belang van zijn achtergrond, zijn complexe relatie met zijn vier jaar oudere broer Heinrich, die als auteur aanvankelijk zijn leermeester was, zijn eveneens complexe relatie tot vrouwen omdat hij zijn homoseksuele gevoelens geen volwaardige plaats in zijn leven kon geven en zijn relatie tot zijn vrouw Katia Mann Pringsheim en zes kinderen, is Thomas Mann vooral de auteur van het Fin de siècle en van het interbellum, een groot intellectueel die met moeite afscheid kon nemen van zijn geliefd Duitsland toen het werd uitgeleverd aan de nazi’s.

Thomas Mann worstelde zijn leven lang met zijn positie als schrijver en publiek persoon in een om hem heen sterk veranderende wereld. De Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann bleef immers zijn hele schrijversleven schatplichtig aan het rijk milieu, het “hanseatischen Großbürgertums” waar hij uit voortkwam, een welvarend koopmansgeslacht uit Lübeck dat met de vroege dood van zijn vader de Königlich Niederländischer Konsul Thomas Johann Heinrich Mann, in 1891 teloorging.

In de zeven hoofdstukken beschrijft de auteur Margreet den Buurman, Thomas Mann als zoon van de Senator für Wirtschaft und Finanzen, telg uit een welvarend koopmansgeslacht en de mooie Julia da Silva-Bruhns uit een rijke, Portugese familie van plantagebezitters. Ze beschrijft Manns ontluikende jongensliefdes, het uiteenvallen van de firma in Lübeck en het gezin, het Duitsland van de “Buddenbrooks”, Italië en zijn beginnend schrijverschap, Manns eerste grote liefde de Dresdense kunstschilder Paul Ehrenberg (Rudolf Schwerdtfeger in “Doktor Faustus”), het magistraal paleis in de Arcisstrasse, de schok in de familie door de zelfmoord in 1910 van Manns toen 29-jarige zuster Carla, (in 1927 zou een andere zuster Julia (Ines Rodde, gehuwd Institoris in Thomas Manns roman “Doktor Faustus”), eveneens zelfmoord plegen), de periode van de Eerste Wereldoorlog en de breuk met zijn broer Heinrich door het conflict tussen pro Duitse of pro Franse, politieke overtuiging.

De auteur vervolgt dan met de beschrijving van het gezinsleven in hun huis aan de Poschingerstrasse, vandaag Thomas-Mann-Allee in München, waar de Manns van 1914 tot 1933 woonden, hun luxueus verblijf in Davos, Meran en Arosa, Thomas Mann als huisvader, de Nobelprijs in 1929 voor zijn Gesellschaftsroman “Buddenbrooks – Verfall einer Familie” uit 1901 en Erika en Klaus die opgroeiden met een beroemde vader.

Ten slotte volgen het afscheid aan Europa, de Amerikaanse jaren aan Princeton en in Pacific Palisades, de relatie van zijn broer Heinrich met zijn tweede vrouw Nelly Kröger (1898-1944), de complexe relatie van Thomas Mann met zijn Amerikaanse mecenas Agnes Meijer, de pijnlijke terugkeer naar Europa, de zelfmoord van zoon Klaus in 1949 in Cannes, het afscheid/overlijden van Heinrich in 1950 in Santa Monica/Californië, en de ring met de groene smaragd die Thomas Mann van Katia en de kinderen kreeg voor zijn 80ste verjaardag. Het boek is uitermate boeiend geschreven en leest bijzonder aangenaam en vlot. Een heuse aanrader voor iedereen, een must voor de fans.

Margreet den Buurman, (°1953), is literatuurwetenschapper, vertaler en auteur. Zij verwierf naamsbekendheid bij het breed publiek door haar biografieën en themastudies over de familie Mann, één van de belangrijkste schrijversfamilies van de 20ste eeuw, met als boegbeeld Nobelprijswinnaar Thomas Mann.

Margreet den Buurman Thomas Mann. Schrijverschap tegen de vergankelijkheid 324 bladz. Uitg. Aspekt geïllustreerd ISBN 9789059118768

https://www.stretto.be/het-paleis-in-munchen/