Franse klavecimbelmuziek bij Brilliant classics. Schitterend!

Jacques Champion de Chambonnières

Jacques Champion de Chambonnières (1601-1672) die in zijn leven werd beschouwd als de grootste klavecinist in Frankrijk, werd in navolging van zijn vader de officiële klavecinist en componist aan het koninklijk hof. Hij diende de koning van Frankrijk reeds vanaf de leeftijd van…10 jaar. Hij werd bewonderd voor zijn ondersteuning van beginnende componisten zoals Louis Couperin en was een groot voorstander van vernieuwing van het klavecimbelspel. Zodra ze beschikbaar waren schafte hij een klavecimbel met twee klavieren aan en experimenteerde hij met een nieuwe continuo-stijl. Voor zijn Allemandes, Courantes, Sarabandes en Gigues maakte hij dan ook gretig gebruik van de mogelijkheden van het nieuw ontwikkeld 2-manualig instrument.

Gewaardeerd om zijn vakmanschap als componist en uitvoerder, was hij ook een uitstekend danser. De suites op deze cd volgen de traditionele structuur van de dansbewegingen van toen met levendige gigues en langzame sarabandes. Zijn muziek onthulde een voor zijn tijd zeer geavanceerde techniek met duidelijk inspiratie van tijdgenoten/componisten. De bekendheid van Jacques Champion de Chambonnières, de vader van de Franse klavecimbelschool, verspreidde zich over heel Europa. Onder zijn leerlingen bevonden zich o.a. de familie Couperin, d’Angelbert en Froberger.

De cd’s die eerder uitgegeven werden als onderdeel van de magistrale multi-cd box “French Harpsichord Music”, behoren tot de vele schitterende klavecimbelmuziek-cd’s die Brilliant Classics de afgelopen jaren heeft uitgegeven. Door de deur te openen voor de prachtige klank van de Gouden Eeuw van de Franse muziek, vormen ze een ideale gelegenheid om de klaviermuziek en de getalenteerde componisten zoals Couperin en D’Anglebert van die tijd te ontdekken.

De Italiaanse klavecinist Franz Silvestri speelt op een modern klavecimbel van Andrea di Maio, een prachtige kopie van een magistraal Vaudry klavecimbel uit 1681. De uitgave bevat notities over de muziek en een biografie van de kunstenaar in het Engels en het Italiaans.

Jean-Henri d’Anglebert

Ondanks zijn bescheiden achtergrond, slaagde de componist en klavecinist Jean-Henri d’Anglebert (1628 of 1635-1691) er in om een indrukwekkende carrière in het 17de -eeuws Parijs uit te bouwen, die culmineerde in zijn benoeming tot klavecinist aan het hof van koning Louis XIV . Zijn muziek werd gekenmerkt door een rijke en expressieve contrapuntische en harmonische stijl met sierlijke versieringen of agréments. De vier suites op deze cd’s, vormen d’Angleberts “Pièces de Clavecin”, één van de belangrijkste verzamelingen van de tweede helft van de 17de eeuw. Het is het magnum opus van de componist, waarin hij wat hij had geleerd van zijn voorgangers aan het hof van Louis XIV, o.a. van de hoogst invloedrijke Jacques Champion de Chambonnières, verder ontwikkelde tot zijn eigen unieke stijl. Zijn verfijnde versieringen waren toen nog ongekend en vormden een uitdaging voor de uitvoerders.

Andere opvallende kenmerken van zijn Suites waren zijn improvisatorische en virtuoze stijl met “Préludes non mesurés” (notatie zonder maatstrepen), plechtige en meditatieve Gaillardes en Passacailles, levendige Correnti en Gigues, en een intieme hommage aan de Chambonnières waarmee hij zijn vierde Suite besloot. De Lully transcripties tonen d’Angleberts bewondering voor de hofcomponist Jean-Baptiste Lully. d’Anglebert bespeelde trouwens vaak het klavecimbel in veel opvoeringen van Tragédies lyriques van Lully.

Francesco Cera is één van de voornaamste Italiaanse klavecinisten die voor diverse labels heeft opgenomen en beschouwd wordt als specialist van het Frans repertoire. Hij bespeelt een prachtig instrument, een kopie van een Thibaut uit 1691. Deze belangrijke release presenteert de integrale klavecimbelmuziek op 3 cd’s van Henri D’Anglebert. Een waardevolle aanvulling op de steeds groeiende discografie van Barokke klaviermuziek bij Brilliant Classics, Rameau, Couperin, Duphly, Buxtehude, Reincken, Böhm, Muffat, Gronau, Froberger en nog vele anderen. Ronduit schitterend! Niet te missen!

Jacques Champion de Chambonnières Harpsichord Suites Franz Silvestri 2 cd Brilliant classics 95339

Jean-Henry D’Anglebert Complete Harpsichord Music Francesco Cera 3 cd Briljant classics 94793

French Harpsichord Music François Couperin, Jean-Henry d’Anglebert, Jacques Duphly Pieter-Jan Belder Michael Borgstede Yago Mahúgo Francesco Cera Franz Silvestri 29 cd Briljant classics