Etuden van Scriabin

De etuden van de Russische componist Alexander Scriabin (1872-1915) overspanden zijn hele loopbaan en stilistische ontwikkeling. Scriabin componeerde in 1889 op jonge leeftijd mazurka’s voor piano. Door deze eerste, Chopin-achtige composities kreeg hij de bijnaam ‘De Russische Chopin’. Terwijl veel van zijn vroegere etuden kenmerkend waren voor het Romantische tijdperk, begon Scriabin rond 1903 onder invloed van de Belgische tak van de Theosofische Sociëteit (Scriabin woonde van 1909 tot 1910 in Brussel), zijn eigen unieke tonaliteit te ontwikkelen in zijn etuden op.42 met merkwaardig gebruik van de dissonante tritonus. Die zou hij later ontwikkelen tot het Mystiek akkoord, gebaseerd op reine en verhoogde kwarten.

Scriabin componeerde technisch uitdagende pianomuziek met spannend snelle loopjes in parallelle nonen en kwinten en verschillende ritmen met gekruiste handen. Alleen een pianist met grote ervaring en technisch meesterschap kan dit repertoire aan. De Russische pianist Dmitri Alexeev (°1947), de leerling in Moskou van Dmitri Bashkirov (°1931, schoonvader van Daniel Barenboim), die in 1975 de legendarische pianowedstrijd in Leeds won, speelt al decennia lang met o.a. de Berliner Philharmoniker, het Chicago Symphony Orchestra en het Concertgebouw Orkest in Amsterdam. Hij is professor aan de prestigieuze Royal College of Music in Londen waar hij zijn kennis en muzikale intelligentie aan een nieuwe generatie studenten kan doorgeven.

De vier bundels etuden markeerden de ontwikkeling van de muzikale stijl van Scriabin. De 12 etuden op. 8 uit 1894 waren nog sterk beïnvloed door Chopin, de 8 etuden op. 42 uit 1903 toonden tekenen van zijn nieuwe, symbolistische en volledig individuele harmonische experimenten, terwijl de 3 etuden op. 65 uit 1912, de verklanking waren van zijn ideeën over de mystieke kracht van muziek en de krachten licht en duisternis.

Dmitri Alexeev speelt Skrjabins muziek uitstekend. Hij is een pianist met een unieke technische en emotionele beheersing. Alexeev heeft ook de 10 Pianosonaten van Scriabin op Brilliant Classics opgenomen. En wie de symfonieën van Scriabin wil ontdekken kan ook terecht bij Briljant classics. Dirigent is dan Riccardo Muti! Warm aanbevolen.

Scriabin Complete Études Dmitri Alexeev cd Briljant classics 94439

Scriabin Complete Piano Sonatas Dmitri Alexeev cd Brilliant Classics 94388

Scriabin Symphonies Stefania Toczyska Michael Myers The Westminster Choir Frank Kaderabek  Dmitri Alexeev The Choral Arts Society of Philadelphia Philadelphia Orchestra Riccardo Muti cd Briljant classics 92744