“Vier Jaargetijden” van Vivaldi op… altviool!

In een wereldpremière opname voert David Aaron Carpenter Vivaldi’s 4 concerti uit in een versie voor altviool. Hij confronteert ze met twee moderne werken die geïnspireerd zijn door Vivaldi, Astor Piazzola’s tango “Cuatro Estaciones Porteñas” en Alexey Shors “A Manhattan Four Seasons”, gecomponeerd voor het Salomé Kamerorkest, een orkest opgericht in 2009 door David, zijn zus Lauren en zijn broer Sean.
 
Er is absoluut geen tekort aan opnamen van Vivaldi’s Vier Jaargetijden, maar deze is echt, echt anders. Allereerst worden de concerti op altviool gespeeld, niet op viool. Het arrangement is van Carpenter zelf. Met deze cd is het de eerste keer dat de werken van Vivaldi en Piazzolla opgenomen zijn in een versie voor altviool. Violist en altist David Aaron Carpenter (°1986) was een leerling van o.a. Pinchas Zukerman, Boris Belkin en Yuri Bashmet. Hij werd in de pers meteen omschreven als een nieuwe ster onder de violisten, een jonge god met overtreffende zelfverzekerdheid en magnetische overtuiging.

Wanneer hij zijn debuut maakte in Carnegie Hall prees de New York Times zijn verleidelijk rijke klank, zijn krachtige, interpretatieve persoonlijkheid en zijn opmerkelijke beheersing van het vioolspel. Sedert zijn 16de is de altviool weliswaar zijn hoofdinstrument geworden. Met zijn superieure techniek en prachtige klank verheft hij deze Assepoester onder de strijkers tot een even volwaardig solo instrument als de viool. Daarenboven speelt hij op de legendarische Macdonald Stradivarius altviool uit 1719.

Vivaldi en Piazolla

 Vivaldi’s barokke concerti worden hier in een nieuw daglicht geplaatst omdat ze samen geprogrammeerd zijn met veel recenter gecomponeerde muziek geïnspireerd door de cyclus lente, zomer, herfst en winter. “Cuatro Estaciones Porteñas”, Vier seizoenen van de inwoners van Buenos Aires, (een “Porteña” is een inwoner van Buenos Aires), werd gecomponeerd tussen 1965 en 1970 door de Argentijnse Koning van de Tango, Astor Piazzolla (1921-1992). De compositie bevat citaten uit Vivaldi’s Jaargetijden en heeft als delen Verano porteño, Otoño porteño, Invierno porteño en Primavera porteña. Piazolla’s muziek is afwisselend lyrisch en ritmisch. Otoño heeft een belangrijke solo voor cello, gespeeld door Mihai Marica.
 Alexey Shor
“A Manhattan Four Seasons” is een verrassend innemende, lyrische compositie van de Oekraïens-Amerikaanse componist Alexey Shor (°1970)(première in 2013). Alexey Shor schreef zijn heel charmante en aantrekkelijke muziek in de hoedanigheid van composer-in-residence van het in Manhattan gehuisvest Salomé Chamber Orchestra. Het strijkorkest speelt over het algemeen zonder dirigent en speelt daarom als het ware zonder iemand aan het hoofd. Vandaar de opvallende naam, geïnspireerd door de Bijbelse Salomé die de onthoofding van Johannes de Doper eiste.
1000 opnamen en nieuwe arrangementen
Vivaldi’s “Vier Jaargetijden” behoeven geen introductie. Nochtans is de beroemdheid van zijn Jaargetijden betrekkelijk recent. In de jaren ‘60 bv. werden ze nog niet erg vaak uitgevoerd of opgenomen. Na enkele belangrijke maar sporadische opnamen, betekende de opname in 1969 door Neville Mariner met zijn Academy of St. Martin-in-the-Fields en violist Alan Loveday, de eerste doorbraak. De opname door Loveday/Mariner werd aangaande populariteit in 1989 gevolgd door deze van Nigel Kennedy met het English Chamber Orchestra. Deze opname betekende de tweede doorbraak. Nu bestaan er al meer dan 1.000! opnamen. Een uitvoering op altviool is weliswaar een bijzondere nieuwigheid.
Een andere opvallende nieuwigheid is het arrangement van Piazzolla’s “Cuatro Estaciones” door de Russische componist Leonid Desyatnikov (°1955). Deze compositie werd voor het eerst opgenomen door Gidon Kremer en zijn Kremerata Baltica op zijn Vivaldi Vier Jaargetijden cd “Eight Seasons” (Nonesuch ). Piazzolla’s “Cuatro Estaciones Porteñas” zijn doordrenkt van zijn karakteristieke geest en typische, bedwelmende dansritmen. Ze worden hier prachtig gespeeld in het arrangement van Leonid Desyatnikov, oorspronkelijk gecomponeerd voor viool en strijkersensemble, maar hier uitgevoerd op altviool. Magnifiek. Een heel mooie cd. Warm aanbevolen, ook al heeft u reeds de 1000 opnamen…
The 12 Seasons Vivaldi – Piazzólla – Shor David Aaron Carpenter Salomé Chamber Orchestra cd Warner Classics 2564648695