“De erfenis van Mozart”, een bijzonder mooie, historische roman van Femke Roobol

Constanze Weber (1762-1842) was de vrouw van Wolfgang Amadeus Mozart. Stel u voor! Ze ontmoetten elkaar in 1777 in Mannheim. Mozart werd verliefd op haar twee jaar oudere zuster Aloysia, maar werd door haar afgewezen. Hij trouwde dan maar op 4 augustus 1782 met haar zus, Constanze. Ze kregen zes kinderen van wie er slechts twee!, Carl Thomas en Franz Xaver Wolfgang, de kindertijd overleefden. Constanze en de meer dan  Goddelijke Mozart hebben dus in hun leven…vier kinderen begraven!

Na de vroege dood van Mozart in 1791, hertrouwde Constanze in 1809 met de geleerde, Deense diplomaat Georg Nikolaus von Nissen. Ze verhuisden in 1820 naar Salzburg waar zij (samen!) een eerste biografie schreven over Constanze’s legendarische eerste echtgenoot die wij kennen als “Wolfgang Amadeus Mozart”. Na het overlijden in 1826 van haar tweede echtgenoot von Nissen, voltooide ze de biografie met de hulp van de muzikale arts Johann Heinrich Feuerstein (1797-1850) die het voorwoord schreef. Het boek verscheen in 1828 onder de titel “Biographie W. A. Mozarts. Nach Originalbriefen, Sammlungen alles über ihn Geschriebenen, mit vielen neuen Beylagen, Steindrücken, Musikblättern und einem Facsimile”. De grafsteen van von Nissen vermeldt “Georg Nicolaus von Nissen, Königl. Dänischer wirklicher Etats-Rath. Ritter des Dannebrog-Ordens. Gatte der Wittwe Mozart”…De engel Contanze overleed in Salzburg op 6 maart 1842.

Schrijfster Femke Roobol baseerde haar nieuwe historische roman op het personage van Constanze. “Erfenis van Mozart” is een sfeervolle, historische roman, over familie, liefde, bals en baronessen, jaloezie en verlies. Het verhaal gaat als volgt. Op doorreis naar Parijs leert Wolfgang Amadeus Mozart in 1778 de muzikale familie Weber kennen. Constanze raakt door hem gefascineerd, maar de componist heeft enkel oog voor haar oudste zus Luise (Aloysia), die hem echter afwijst. Jaren later, tijdens een gemaskerd bal in Wenen, ziet Constanze Mozart weer en ze worden al snel verliefd. De twee verloven zich, maar Mozarts vader geeft zijn zoon niet zomaar toestemming om te trouwen met een ‘Weberische’.

Ze trouwen toch en tijdens hun huwelijk moet Constanze toezien terwijl haar echtgenoot met Luise werkt, net als met talloze andere zangeressen over wie hij lyrisch is. In 1791 sterft Mozart en hij laat Constanze achter met schulden, twee kleine kinderen en stapels bladmuziek. Aan haar de taak om haar leven weer op te pakken en zorg te dragen voor de muzikale erfenis van de grote componist. In deze historische roman vol muziek geeft Femke Roobol een beeld van de vrouw die door Mozarts familie werd gehaat terwijl Mozart zelf haar zo hartstochtelijk liefhad. Bovendien schetst ze de moeizame verhouding tussen de Weber-zussen. Warm aanbevolen.

Femke Roobol (°1966) groeide op in Zoetermeer. In haar studietijd woonde Femke in Leiden, waar zij Italiaanse taal- en letterkunde studeerde aan de universiteit. Zij heeft ook een jaar lang Scandinavistiek gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Zij spreekt naast Nederlands, Deens, Duits, Engels, Frans en Italiaans. Ze ontwikkelde samen met Uitgeverij Actua een lesmethode Frans voor de middelbare school en heeft in opdracht van Intertaal een lesboek vertaald van het Italiaans naar het Frans. Nadat zij lang als lerares Frans op een middelbare school had gewerkt besloot zij zich geheel aan het schrijven te wijden. Ze schreef eerder “Tulpenliefde” over de 17de -eeuwse Haarlemse schilderes Judith Leyster, “Tropenjaren”, “Springtij” en “De laatste winter”. “De erfenis van Mozart” zeker, zeker lezen !

Femke Roobol De erfenis van Mozart historische roman Uitg. ambo/anthos  ISBN 9789026339271