Liederen van Pauline Viardot

De sopraan Miriam Alexandra heeft een programma met liederen van Pauline Viardot (1821-1910) opgenomen. Acht liederen zijn op gedichten van Eduard Mörike, de andere zijn op gedichten van o.a. Geibel, Pohl, Rellstab en Uhland.

Voor haar debuut-cd heeft Miriam Alexandra 27 titels geselecteerd, waaronder Russische poëzie (Poesjkin, Toergenjev en Afanasi Fet) in Duitse vertaling van Friedrich von Bodenstedt. Acht liederen werden voor het eerst opgenomen, maar ook de andere zijn onbekend. De Liederen werden opgenomen in de Studio Britz van Deutschlandradio in Berlijn. Ze wordt begeleid door Eric Schneider. Het is een cd met rariteiten en eerste opnamen geworden die in juli van dit jaar, cd van de maand was in “Opernwelt”.

Manuel del Pópulo Vicente García (1775-1832) was een Spaanse tenor. Zijn oudste dochter was de legendarische sopraan Maria Malibran, maar ook haar jongere zuster Pauline, die wel zes talen kende, bouwde een briljante operacarrière op als vertolkster van Rossini, Bellini, Donizetti en Meyerbeer. Na haar huwelijk met de schrijver en kunstcriticus Louis Viardot verliet ze Frankrijk en vestigde ze zich in Baden-Baden. Daar leidde Pauline Viardot een befaamd salon dat bezocht werd door o.a. Clara Schumann en Johannes Brahms, Theodor Storm, Russische schrijvers  en het Pruisisch koninklijke paar.

De jonge Duits-Griekse sopraan Miriam Alexandra won, terwijl ze nog in Karlsruhe en Keulen studeerde, al wedstrijden en beurzen. Ze verkende de eerder onbekende zijwegen van de muziekgeschiedenis en ontdekte zo de liederen van de zangeres en componiste Pauline Viardot, over wie zij in 2014 promoveerde ter voorbereiding van de editie van de liederen door Breitkopf & Härtel. Dientengevolge interpreteert Miriam Alexandra deze muzikale vondsten op haar debuut-cd.

Miriam Alexandra is een experte en uitstekende vertolkster van deze liederen die zij met haar vederlichte maar intense, lyrische sopraanstem met veel gevoel voor nuance interpreteert. “Liedpianist” Eric Schneider vervolledigt dit alles met gepast, geperleerd pianospel. Hij ademt en fraseert subtiel samen mee met de sopraan. Een historische ontdekking, een must voor de liefhebbers van het Lied in het bijzonder en van de Lyrische kunst in het algemeen.

Pauline Viardot Deutsche Lieder Miriam Alexandra Eric Schneider cd Oehms OC1878